"Borili smo se za državu, ne za nekog ćelavog idiota i njegove lične ambicije"
Foto: Printscreen/Printscreen

"Hoću li moći da streljam svoje drugove?", bilo je pitanje koje je mučilo Vlada tokom oružane pobune njegovih bivših drugova 24. juna.

Konvoj pobunjenih plaćenika predvođen Jevgenijem Prigožinom napredovao je ka Moskvi i Rusija je izgledala na ivici građanskog rata. Vlad se plašio da će biti poslat da brani prestonicu od svojih bivših drugova.

Nakon pobune, koja se završila tako što su Prigožin i njegovi ljudi pristali da odu u izgnanstvo u Belorusiju, nekoliko bivših i sadašnjih Vagnerovih boraca koji su razgovarali za Moskva tajms delili su različite poglede na pobunu i njen uticaj na budućnost privatne vojne kompanije.

Kao i drugi bivši plaćenici, 29-godišnji Vlad je okrivio Prigožina da je izazvao sukob između ruskih vojnika zbog njegove lične svađe sa ruskim Ministarstvom odbrane.

"Nikada ne bih dozvolio sebi da uperim oružje u svoj narod i, u izvesnom smislu, protiv naše sopstvene zemlje“, rekao je Vlad.

On navodi da se prijavio kod Vagnera da "brani svoju zemlju” a ne "iz simpatija prema Prigožinu".

"Moji drugovi i ja smo se borili za državu, a ne za nekog ćelavog idiota i njegove lične ambicije", dodao je 35-godišnji Roman, još jedan bivši Vagnerov plaćenik iz Moskve.

Roman je odlučio da napusti posao u finansijama da bi se pridružio Vagneru prošle godine iz osećaja "građanske dužnosti“.

"Moja zemlja je u ratu i ja ne mogu da stojim po strani", rekao je bivši plaćenik, koji je proveo devet meseci na liniji fronta u Ukrajini, napredujući sa svojom jedinicom od Popasne do Bahmuta.

Za svoju službu odlikovan je Crnim krstom, jednim od Vagnerovih vojnih odličja.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading