GDE JE NESTAO ZALUŽNI? Rusi izneli dva scenarija, evo šta tvrdi NATO admiral
Foto: EPA/Foto: EPA-EFE/GLEB GARANICH / POOL

Zbog komplikovane operativne situacije na ratištu u Ukrajini, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnji neće moći da se pridruži sastanku Vojnog komiteta NATO u sredu.

Ovo je rekao predsednik Vojnog komiteta NATO admiral Rob Bauer na otvaranju sastanka načelnika odbrane Alijanse, javlja dopisnik Ukrinforma.

„Današnja diskusija će se u početku fokusirati na ruski agresivni rat protiv Ukrajine. Rusija je već 15 meseci u, kako su mislili, trodnevnom ratu. Golijat je posustao, jer je David pokazao izuzetnu otpornost i taktičku izvrsnost, uz podršku 50 nacije širom sveta“, rekao je admiral.

„Juče sam dobio pismo od ukrajinskog vrhovnog komandanta, našeg prijatelja Valerija Zalužnog, da je njegovo učešće, čak i putem video konferencije, nemoguće zbog teške operativne situacije u odbrani od ruske agresije. Naše najbolje želje su sa Ukrajinski branioci. Fokusirani smo na to da dobijemo Valerijevu procenu od njegovog vojnog predstavnika... o najnovijim dešavanjima na terenu, gde se Ukrajinci bore za ono što im je po pravu“, dodao je Bauer.

Rusi prognozirali najgoru sudbinu

U ruskim medijima se šuška da bi ukrajinski komandant mogao biti ranjen ili čak ubijen. Nedavno je u blizini Pavlograda uništen štab u kome se mogao nalaziti Zalužni, prenosi Rusija 24.

Devetog maja je objavljeno da je likvidiran savetnik kancelarije predsednika Ukrajine Aleksej Titorenka, koji se našao na udaru vatre u blizini grada Časov Jar. Da li je tamo bio sam ili sa Zalužnim - nije poznato, prenosi ruski medij i dodaje:

- Međutim, eksperti ne isključuju da je Zalužni žrtva ambicija Zelenskog.

„Ofanziva je, na primer, trebalo da počne 9. maja, a ona nije počela 9. maja. Zelenski je za sve okrivio Zalužnog, rekao je: Podnesi ostavku. Sirski, preuzmi komandu. U takvoj situaciji, naravno, ni jedno od generala nije bilo do sastanka NATO-a“, smatra ekspert Jurij Knutov.

NATO ADMIRAL NAJAVIO PREOKRET NA FRONTU U UKRAJINI "To će biti velika razlika!"

Druga verzija je da je likvidiran Aleksandar Sirski, komandant Kopnenih snaga Ukrajine, zbog čega Zalužni mora da komanduje svima i zaista je veoma zauzet.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading