PRIGOŽIN BESAN: RUSKA VOJSKA POBEGLA IZ BAHMUTA, Održana Vojna parada u Moskvi, Fon der Lajen danas sa Zelenskim u Kijevu (FOTO/VIDEO)
Foto: EPA/EPA-EFE/OLEG PETRASYUK/EPA-EFE/STRINGER

Kijev je saopštio da su tokom jučerašnjeg dana ruske snage pokrenule seriju raketnih napada širom zemlje. Gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko naveo je da su napadi dronovima na Kijev bili najmasovniji od početka rata.

Ukrajinska vojska u međuvremenu saopštila je da je Moskva u gradu Bahmut na istoku zemlje izgubila više od 100.000 vojnika.

Sa druge strane, osnivač grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin tvrdi da su njegove trupe počele od Moskve da dobijaju municiju za osvajanje grada.

Predsednica Evropske Komisije Ursula fon der Lajen, kako je najavljeno, sastaće se u Kijevu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, pak, saopštio da je ruska vlada preduzima sve mere bezbedenosti tokom Parade pobede, na kojoj će prisustvovati predsednik Rusije Vladimir Putin.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BLOG UŽIVO

Put "života" koji vodi iz Bahmuta izbaci više mrtvih nego živih

14:55

Napad ruske avijacije u pravcu Avdejevke

14:35 - 

 

Prvi snimci posle pokušaja atentata 

14:21 - Prilepina je u bolnici posetio guverner Nižnjeg Novgoroda Gleb Nikitin.

 

 

Prvih 8 hrvatskih helikoptera stiglo u Ukrajinu

13:50 - Prvih osam hrvatskih transportnih helikoptera MI-8 stiglo je u ponedeljak u Ukrajinu, prenose ukrajinski mediji. Ovo je deo od 14 helikoptera koje je Hrvatska poklonila Ukrajini. Oni su u petak, 5. maja, poleteli iz vazduhoplovne baze Pleso i snimljeni su iznad mesta Konjščina kako lete ka Mađarskoj.

Kako prenose ukrajinski mediji, helikopteri su preko Mađarske i Slovačke doleteli u Poljsku, odakle su odleteli za Ukrajinu. Informaciju o dolasku helikoptera pratili su i video snimci njegovog leta iznad Ukrajine. 

Zelenski i Fon der Lajen o evropskim integracijama i sankcijama Rusiji

13:20 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je rekao da je razgovarao o evropskim integracijama, pitanjima odbrane i sankcijama Rusiji na sastanku sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Kijevu.

On je rekao da očekuje da će EU uskoro odobriti dodatne sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, kao i da će ukinuti trgovinska ograničenja na uvoz žitarica iz Ukrajine.

Usrula fon der Lajen došla u Кijev i odobrila otkazivanje Dana pobede

12:44 

 

Vazdušna opasnost u čitavoj Ukrajini

11:57 - Na čitavoj teritoriji Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost. U Kijevu je odjeknula jaka eksplozija, rekao je poslanik Rade Aleksandar Gončarenko.

 

PRIGOŽIN KIPTI OD BESA Ruska vojska pobegla iz Bahmuta

11:26 - Šef ruske grupe Vagnerovih plaćenika Jevgenij Prigožin doveo je danas u pitanje sposobnost Kremlja da brani zemlju dok se Ukrajina priprema za prolećnu ofanzivu.

Ceo tekst pročitajte OVDE

Vašington post: Britanija se sprema da pošalje Ukrajini oružje dugog dometa

10:58 Ministarstvo odbrane Velike Britanije zatražilo je procenu eksperata o obezbedjivanju udarnih sposobnosti oružja sa dometom do 300 kilometara.

Ukrajina je dugo tražila od zapadnih zemalja oružje dalekog dometa, ocenivši da takvo oružje može da promeni tok rata jer će omogućiti ukrajinskoj vojsci da gadja ruske komandne centre, lance snabdevanja, skladišta municije i goriva, duboko na teritoriji Krima, kao i na teritorijama na istoku Ukrajine koje drže Rusi.

Parada završena

10:12 - Vojna parada u Moskvi je završena. Nema ničeg jačeg na svetu od jedinstva i ljubavi prema otadžbini, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin tokom govora.

U paradi je učestvovalo više od 10.000 ljudi.

 

 

"Ovo je pakao, samo pakao!"  PMC „Vagner“ je podigao rezerve i krenuo na juriš u Bahmutu

09:59

 

Putin dočekao lidere u Kremlju

09:30 -Rusija obeležava Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, a tim povodom se održava velika vojna parada u Moskvi.

Predsednik Rusije Vladimir Putin dočekao je u Kremlju lidere zemalja ZND koji su stigli na Paradu pobede u Moskvu, javlja reporter Sputnjika.

U Kremlj su već stigli lideri Kazahstana Kasim Žomart Tokajev, predsednici Belorusije, Kirgizije i Tadžikistana – Aleksandar Lukašenko, Sadir Žaparov i Emomali Rahmon.

 

 

Očekuje se istorijsko obraćanje Vladimira Putina!

08:50 - Povodom 78. godišnjice pobede nad fašizmom u Moskvi, Sankt Peterburgu i još desetak većih gradova Rusije danas će se održati vojne parade.

Ceo tekst pročitajte OVDE

FON DER LAJEN STIGLA U KIJEV "Lepo je vratiti se tamo gde se svakodnevno štite vrednosti koje cenimo"

08:28 - Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen doputovala je u Kijev. Ona će se sastati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Ceo tekst pročitajte OVDE

Ruske snage sprečile desant snaga Kijeva na levu obalu Dnjepra

08:10 - Jedinice ruske vojske sprečile su desant ukrajinskih snaga na levu obalu Dnjeopra u Hersonskoj oblasti sa sedam čamaca.

Ruske snage stavile su pod kontrolu sva ostrva na ušću Dnjepra u Hersonskoj oblasti, rekao je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom.

Analiza situacije na frontu

07:50

 

Noćni napad na Kijev

07:09 - 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading