SRCE KAŽE DA, RAZUM NE Šta je glavni razlog neulaska Ukrajine u NATO
Foto: AP/Tanjug/Ap

- Postoje dobri razlozi da se Ukrajina prihvati u NATO. Ali postoje bolji da se to ne učini. Bezbednosne garancije izražene u članu 5 Povelje NATO, koji kaže da je napad na jednog saveznika napad na sve, ne mogu se pružiti Ukrajini u sadašnjim okolnostima. NATO ne bi trebalo da prihvati tu zemlju dok je u ratu protiv navodnog neprijatelja Alijanse, neprijatelja koji ima nuklearno oružje - navodi kolumnista lista.

Kako napominje, svaka druga odluka osim ulaska u Alijansu će "razočarati Ukrajince", ali da se zaključci moraju donositi na osnovu razuma, a ne srca.

- Ovo je realističan stav, zaključak koji dolazi iz glave, a ne iz srca, koje kuca za Kijev. Kada bi samo one zemlje koje to zaslužuju dobile članstvo, onda bi to zaista bila Ukrajina. Članstvo bi čak moglo biti oduzeto Mađarskoj ili Turskoj. Međutim, ulazak u NATO ne može biti samo ono što je pravedno - dodaje se.

Kako "Blumberg" navodi, pravi argument protiv prihvatanja Ukrajine je drugačiji i da je to situacija gde ne možete obećati da ćete braniti novog člana koji je već napadnut, a da istovremeno i direktno ne uđete u taj isti rat.

- Scenarije eskalacije je nemoguće predvideti, ali oni uključuju izbijanje trećeg svetskog rata - navodi "Blumberg".

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading