STIŽE ODLUČUJUĆA BITKA ZA KLJUČNO MESTO NA FRONTU!? Ukrajinci objavili šta se sprema do 9. maja! (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen/Printscreen

Ruske snage PVO oborile su dron kod aerodroma u Sevastopolju, saopštio je gubernator Mihail Razvožajev na svom Telegramu.

On je dodao da nisu oštećeni nikakvi objekti i da je situacija pod kontrolom.

Ruske vlasti optužile su SAD da stoje iza napada na Kremlj čiji je cilj, kako navode, bilo ubistvo predsednika Rusije Vladimira Putina. Bela kuća odgovara da su takve tvrdnje lažne.

Volodimir Zelenski rekao je u sedištu Međunarodnog krivičnog suda u Hagu da bi Vladimir Putin "trebalo da bude osuđen za svoje zločine."

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarao je o naporima za mirno rešavanje krize u Ukrajini na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Kine Ćin Gangom.

Premijer Holandije Mark Rute poručio je da razgovori o donaciji aviona F-16 Ukrajini napreduju, ali odluka nije doneta.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Džabarov "Biće uništeni"

23.00 - U najskorije vreme biće uništene sve tačke sa kojih se granatira Zaporoška nuklearka, smatra prvi zamenik predsedavajućeg Odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Vladimir Džabarov.

"Siguran sam da će vojnici znati bez našeg saveta šta da rade. Ipak, usuđujem se da pretpostavim da će u najskorije vreme biti likvidirane sve tačke sa kojih se granatira Zaporoška nuklearna elektrana", napisao je senator na svom kanalu na Telegramu.

Američki obaveštajac najavio kad može da se očekuje kraj rata

23.25 - Američki vojni analitičar Skot Riter smatra da ne postoje preduslovi da Rusija izgubi u sukobu u Ukrajini.

Celu vest pročitajte OVDE.

CNN: Efikasnost upotrebe američkih raketa HIMARS u Ukrajini je veoma opala!

22.16 - Efikasnost upotrebe američkih raketa HIMARS u Ukrajini je veoma opala, jer ruska vojska koristi elektronske protivmere da poremeti GPS ciljanje, prenosi CNN.

 

 

RUSIJA JE ZAPOČELA EVAKUACIJU SELA U BLIZINI ZAPOROŽJA

21.18 - Rusija je započela evakuaciju sela u blizini Zaporožja, a ruski gubernator Jevgenij Balicki naveo je da do tog poteza dolazi zbog očekivane ukrajinske kontraofanzive. Sa tog područja bi moglo da bude odvedeno oko 70.000 civila, piše "Gardijan". "U proteklih nekoliko dana, neprijatelj je intenzivirao granatiranje naselja u blizini linije fronta", rekao je Balicki i dodao da je doneo odluku da evakuiše pre svega decu i roditelje, starije osobe, invalide i pacijente u bolnicama.

 

 

Pištolj za Zelenskog

20.59 - Predsednik Češke Republike Petr Pavel poklonio je pištolj Zelenskom.

 „U znak herojstva poklonio sam Vladimiru Zelenskom legendarni CZ 75, serijski broj 22“, naveo je Pavel na Tviteru.

Ruski vojnici nastavljaju udare u pravcu Avdijevke (VIDEO)

20.41 -

 

 

Kadirov: Ovetićemo se!

19.56 - Čečenski vođa Ramzan Kadirov na svom ličnom Telegram kanalu poručio je da Rusija "treba da odgovori" organizatorima napada dronovima na Kremlj, ali ne odmah. Kadirov smatra da je napad bespilotnim letelicama bio "provokacija i povod za preduzimanje akcije većih razmera", uključujući i "masovno tepih bombardovanje" ukrajinskih gradova.

Ukrajina: Rusi će pokušati zauzeti Bahmut do 9. maja

19.34 - Zamenica ukrajinskog ministra obrane Hana Maliar tvrdi da Rusi pokušavaju "svom snagom" zauzeti Bahmut do 9. maja, odnosno do Dana pobede.

Napisala je kako je ukrajinska artiljerija uništila skladište municije Vagnera, iako nije precizirala datum kad se to dogodilo.

Šojgu izvršio proveru oružja i tehnike koje se šalje u zonu specijalne vojne operacije (VIDEO)

18.47 - Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izvršio je u Južnom vojnom okrugu proveru vojne tehnike i naoružanja koje se šalje jedinicama Oružanih snaga Rusije u zonama specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane, prenosi Sputnjik

On je tom prilikom istakao da je potrebno posebno kontrolisati da se neprekidno odvija proces snabdevanja snaga u zoni SVO oružjem i tehnikom.

 

 

Uzbuna na vazdušnu opasnost širom Ukrajine

18.39 - Glavni grad Kijev i većina ukrajinskih regija objavili su vazdušnu uzbunu, rekli su zvaničnici.

Broj vazdušnih uzbuna naglo je porastao poslednjih dana, nakon što je Rusija iznela tvrdnju da je Ukrajina pokušala da ubije Vladimira Putina u napadu dronom u sredu.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

18.10 - U rejonu naselja Jar je srušen most pomoću koga su Oružane snage Ukrajine pokušale da prebace municiju i rezerviste u Artjomovsk; Jurišni odredi nastavljaju akcije na zapadu Artjomovska uz podršku Vazdušno-desantnih jedinica, gde je likvidirano oko 300 ukrajinskih vojnika i plaćenika.

- Za 24 sata je u pravcu Кrasnog Limana likvidirano oko 65 ukrajinskih vojnika, uništeno je oklopno vozilo i druga tehnika; U pravcu Кupjanska je za 24 sata likvidirano 95 ukrajinskih vojnika, uništen je top „akacija“, kao i jedan artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje.

- Uništeno je skladište naoružanja 127. brigade teritorijalne odbrane u naselju Ogurcovo u Harkovskoj oblasti.

- Sprečene su akcije tri ukrajinske diverziono-obaveštajne grupe u naseljima Sinjkovka, Timkovka i Berestovo u Harkovskoj oblasti; U rejonu Кramatorska i Avdejevke u Donjeckoj Narodnoj Republici je uništeno skladište naoružanja brigade ukrajinske vojske.

 

 

Snažne eksplozije u Donjeckoj oblasti

17.59 - U središnjoj Ukrajini su ukinute sva upozorenja na moguće vazdušne napade. Upozorenja su i dalje na snazi za istočnu Ukrajinu, uključujući Lugansk, Donjeck, Zaporožje i Harkov. U poslednjih sat vremena su zabeležene snažne ekplozije u Donjeckoj oblasti.

Da li ovo samo koincidencija?

18.11 - Otkriven detalj u ponašanju zelenskog tokom napada na Krim.

Celu vest pročitajte OVDE.

Ukrajina: Rusi napali Hersonsku oblast navođenim bombama

17.05 - Ruske snage napale su danas Hersonsku oblast navođenim bombama, izvestila je vojna uprava oblasti Herson.

Zabeležena su četiri navođena napada bombama, navodi uprava. U selu Vesele granatiranjem je uništena crkva, a oštećeni su i domovi meštana. Jedna je osoba povređena i potom hospitalizovana u Hersonu, navodi se u saopštenju.

O vremenskim prilikama pred najavljeni ukrajinski „kontraudar” (VIDEO)

17.09 - Oklopni transporteri M113 američke proizvodnje i tenk T-64BV Oružanih snaga Ukrajine zaglavljeni u blatu.

 

 

BUDIMPEŠTA JASNA U ratu u Ukrajini ne može biti pobednika

16.35 -Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da je pozicija Budimpešte, otkako je počeo rat u Ukrajini, da tu ne može biti pobednika.

Celu vest pročitajte OVDE.

Artemovsk, snimak sa ukrajinske strane

14:58

 

Danska i Nemačka isporučuju Ukrajini 80 tenkova

14:28 - Danska će zajedno sa Nemačkom isporučiti Ukrajini 80 tenkova „leopard 1“, izjavio je vršilac dužnosti danskog ministra odbrane Troels Lund Poulsen.

- Prva isporuka biće poprilično velika, isporučićemo 80 tenkova `leopard 1`. To je značajan broj - rekao je on.

Inače, danski mediji tvrde da će isporuka tenkova biti realizovana i spremna za korišćenje do 1. juna.

Uništena ukrajinska artiljerija kod Avdejevke

13:59 - Ruska vojska je u blizini Avdejevke uništila položaj ukrajinske artiljerijske baterije.

 

 

 

Specijalna operacija FSB

13:20

 

Ukrajinske snage oborile sopstveni dron iznad Kijeva

12:41 - Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da su u četvrtak oborile sopstvenu bespilotnu letelicu koja je izgubila kontrolu nad Kijevom, nakon što je serija eksplozija potresla prestonicu.

Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsednika, prvobitno je rekao da je neprijateljski dron oboren, ali je vazduhoplovstvo kasnije reklo da je u pitanju ukrajinska letelica, i da je uništen kako bi se "izbegle nepoželjne okolnosti".

U incidentu nema žrtava.

Američka izviđačka bespilotna letelica RК-4B Global Havk primećena iznad Crnog mora

12:10

 

 

Moskva: Zakazana sednica Saveta bezbednosti Rusije

 

11:30 - Sazvana je sednica Saveta bezbednosnosti Rusije zbog napada dronom na Kremlj, koji je za cilj imao ubistvo ruskog predsednika Vladimira Putina, naveo je portparol Kremlja.

Moskva je za napad, koji se odigrao u sredu ujutru, optužili Kijev i Vašington, što ukrajinski i američki zvaničnici demantuju.

 

"POVUĆI ĆU VAGNEROVCE IZ BAHMUTA 10. MAJA" Prigožin žestoko zapretio ruskoj vojsci (VIDEO)

10:53 - Jevgenij Prigožin, šef ruske grupe Vagner čiji plaćenici predvode borbe u Bahmutu, rekao je u petak u saopštenju da će njegove snage napustiti taj istočni ukrajinski grad 10. maja, preneo je “Gardijan” pozivajući se na navode Rojtersa.

Ceo tekst pročitajte OVDE

Analiza situacije na frontu Američkog instituta za proučavanje rata

10:20

 

Ponovo napadnuta rafinerija u regionu Krasnodar

09:30 - U napadu dronom na naftnu rafineriju Ilski u ruskom regionu Krasnodar danas je izbio požar, rečeno je iz službi za hitne situacije novinskoj agenciji TASS.

"U napadu dronom na naftnu rafineriju došlo je do požara na površini od 60 kvadratnih metara. Požar je u međuvremenu ugašen", rekao je izvor ruske agencije.

Prema preliminarnim informacijama, nije bilo ranjenih u požari u rafineriji, dodali su iz službe za vanredne situacije. 

Vazdušna opasnost u tri ukrajinska regiona

08:20 - Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u tri ukrajinska regiona – u Harkovskoj, Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za digitalnu transformaciju.

Sirene su se oglasile i u delu Donjecke Narodne Republike koju kontroliše kijevska vojska.

Rusija povećala grupisanje svojih ratnih brodova u Crnom moru 

08:00 - 

Likvidirani instruktori ukrajinske vojske

07:52

 

 

U Kijevu se čuju eksplozije

07:36 - Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u Kijevu i Kijevskoj oblasti, saopštile su lokalne vlasti.

U Kijevu se čuju eksplozije, javila je ukrajinska agencija „Ukrinform“ na svom Telegramu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading