DIREKTNO POGOĐENO UKRAJINSKO SKLADIŠTE GORIVA Snimak stravične eksplozije u Berislavu (VIDEO)
Foto: Shutterstock/Alo ilustracija

Ruska Federalna služba bezbednosti tvrdi da je sprečila pripremu terorističkih napada na rukovodstvo Krima, razotkrivši i uhapsivši ukrajinske obaveštajce. Kijev tvrdi da su ruske snage izvele seriju udara na ukrajinsku prestonicu i okolinu. Vladimir Zelenski najavljuje kontraofanzivu protiv ruskih snaga. Zemlje članice Evropske unije postigle su dogovor o zajedničkoj nabavci municije za Ukrajinu. Nordijske zemlje daju podršku Ukrajini za eventualno članstvo u EU i NATO. SAD odobrile dodatna sredstva za naoružavanje Ukrajine.

 

Kraj bloga ZA 435. dan rata u Ukrajini

 

Snimak obaranja bespilotne letelice u Кijevu (VIDEO)

 

 

Pogođeno je skladište goriva u Berislavu (VIDEO)

 

 

Кažu da će borbe biti teške kod Ugledara

Saopšteno je da su ukrajinske snege krenule u napad kod Ugledara, prenose izvori na Telegramu.

- Oružane snage RF odbijaju neprijateljske napade kod Pavlovke. Sa mesta pišu da su neki od opornika pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine. Neprijatelj probija i puteve - prenose izvori na Telegramu.

 

 

Brifing Ministarstva odbrane Rusije (VIDEO)

- Jurišni odredi su za dan zauzeli još dva kvarta Artjomovska (Bahmuta) u DNR, nastavljaju da potpiskuju protivnika u zapadnom delu grada;

- Ruska vojska uništila je skladište goriva za ukrajinsku vojsku u Кirovogradskoj oblasti;

- U pravcu Кupjanska likvidirano je oko 30 ukrajinskih vojnika, uništena su dva oklopna vozila, kao i samohodni top „Gvozdika“;

- U Harkovskoj oblasti uništeno je skladište artiljerijske municije 67. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine;

- U području Кrasnog Limana eliminisano je oko 70 militanata, uništen tenk, dva borbena vozila, 2 kamioneta, kao i haubica Msta-B;

- U pravcu Donjecka likvidirano je oko 255 militanata, uništena su dva oklopna vozila, dve haubice D-20 i samohodni top „Gvozdika“;

- U DNR uništeno skladište municije 66. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine.

 

 

"Rusija bi mogla da gađa"

Dejvid Ketler, pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za obaveštajne poslove i bezbednost, rekao je da postoji „uporan i značajan rizik“ da bi Rusija mogla da gađa kritičnu infrastrukturu saveznika, uključujući podmorske internet kablove. 

"Postoji sve veća zabrinutost da bi Rusija mogla da gađa podmorske kablove i drugu kritičnu infrastrukturu u nastojanju da poremeti život Zapada i stekne uticaj na one nacije koje podržavaju Ukrajinu“, rekao je Ketler.

 

Zelenski uveren u uspeh protivofanzive

Uoči planirane protivofanzive Ukrajine, Volodimir Zelenski kaže da veruje u njen uspeh.

Kaže da je važno da Ukrajina da sve od sebe kako bi vratila teritorije - iako priznaje da ne može obećati "potpuni uspeh". Takođe priznaje da "uspeh" možda nije prava reč jer će Kijev sigurno pretrpeti gubitke među svojim trupama.

"Kad pobediš, još uvek gubiš", kaže on i dodaje da su ti gubici za vrlo bolni za zemlju.

 

Rusi nastavljaju da napreduju u Bahmutu

Jurišni odredi su za dan zauzeli još dva kvarta Artjomovska (Bahmuta) u DNR, nastavljaju da potpiskuju protivnika u zapadnom delu grada, saopštilo je MO Rusije.

Kirbi: SAD ne podstiče kijevske vlasti da izvrše udare na rusku teritoriju

Administracija Sjedinjenih Američkih Država tvrdi da ne podstiče kijevske vlasti da izvrše udare na rusku teritoriju, javio je Rojters, pozivajući se na koordinatora za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džona Kirbija.

 

Orban priziva povratak Trampa na vlast

Za uspostavljanje mira u Ukrajini potrebno je vratiti Trampa na vlast u SAD, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

- Vratite se gospodine predsedniče, učinite Ameriku ponovo velikom i donesite nam mir! - rekao je.

Rusi uništili ukrajinske diverzante

Ruski borci uništili su tri ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe u pravcu Kupjanska, saopštio je portparol grupe Zapad Sergej Žibinski.

Osim toga, ruska vojska je osujetila dva pokušaja rotiranja ukrajinskih trupa na prvoj liniji fronta u blizini Novomlinska i Krahmalnoje, u Harkovskoj oblasti.

U zoni odbrane 6. kombinovane armije, artiljerijskom vatrom uništeno je pet neprijateljskih osmatračnica, dodao je Zibinski.

Takođe, u blizini Krasnog Sela, ruski vojnici su uništili top D-30 i minobacačku posadu na istočnoj periferiji Mankovke.

 

Zelenski doputovao u Holandiju

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski doputovao je u Holandiju, gde će se sastati sa premijerom Markom Ruteom, kao i ministrima spoljnih poslova i odbrane Vopkeom Hoekstrom i Kajsom Olongren.

On je posetio Međunarodni krivični sud (MKS) u Hagu, koji je u martu izdao nalog za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina.

Zelenskog je dočekao predsednik suda Pjotr Hofmanski.

Zaharova: Kijev misli da uz pomoć Zapada može da radi sve što poželi

Iza svega što čini kijevski režim stoje njegovi zapadni tutori koji su usadili Kijevu osećaj da će proći nekažnjeno, izjavila je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Za sve što čini kijevski režim, prvenstveno su odgovorni njegovi vašingtonski, londonski i natovski tutori. Oni su uništili legitimnu vlast u Ukrajini, doveli na čelo avanturiste i bandite, snabdeli ih novcem i oružjem, usadili im osećaj apsolutne svemoći, da ne mogu biti kažnjeni i obezbedili političko pokriće i vojnu podršku - napisala je Zaharova na Telegramu.

Požar u rafineriji nafte u ruskom Novorosijsku posle napada dronom

Požar u rafineriji nafte u ruskom Novorosijsku posle napada dronom

Ruske spasilačke službe saopštile su da su ugasile požar u velikoj rafineriji nafte dva sata nakon napada bespilotnih letelica, javila je agencija Tas.

Tas je naveo da se incident dogodio u rafineriji Ilski u blizini crnomorske luke Novorosijsk u Krasnodarskooj oblasti.

Dan ranije, skladište goriva dalje na zapadu zapalilo se u blizini mosta koji povezuje kopno Rusije sa poluostrvom Krim.

"Druga turbulentna noć za naše hitne službe“, napisao je guverner Krasnodara Venijamin Kondratjev na Telegramu, dodajući da su u rafineriji Ilski goreli rezervoari sa naftnim derivatima.

Nije bilo žrtava, rekao je Kondratjev pozivajući se na preliminarne izveštaje ne navodeći kako je požar izbio.

Kijev na udaru

Rusi su napali Kijev koristeći projektile, verovatno balističkog tipa, saopštila je administracija ukrajinske prestonice.

Žrtava nije bilo, saopštila je ukrajinska južna vojna komanda.

Vazdušna opasnost u Kijevu trajala je više od 3,5 sata.

Napad dronom na naftno skladište u Rostovskoj oblasti

Ruske vlasti saopštile su da je tokom noći izveden napad dronom na naftno skladište u Rostovskoj oblasti.

 

 

Gubernator Rostovske oblasti Vasilij Golubjev naveo je da u napadu dronom na fabriku naftnih derivata u toj oblasti nema žrtava, a da je požar koji je usledio nakon eksplozije odmah ugašen, prenose RIA Novosti.

On je pojasnio da je dron eksplodirao nakon pada na konstrukciju nadvožnjaka u izgradnji.

I u rafineriji nafte Ilski u Krasnodarskoj oblasti zapalili su se rezervoari sa naftnim derivatima, a i taj požar je brzo ugašen, prenosi Tas.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading