Pušilin: Ukrajina kakvu smo poznavali zauvek je prestala da postoji
EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

"Ukrajina koju smo poznavali zauvek je za mnoge od nas prestala da postoji pre devet godina, kada su ljudi živi spaljeni u zgradi sindikata u Odesi. Da bi zadovoljili Zapad i sačuvali vlast, ukrajinski političari nastavljaju da čine zločine - ubistva, genocid, etničko i versko ugnjetavanje“, napisao je Pušilin na svom Telegram kanalu povodom 9. godišnjice tragičnih događaja u Odesi.

Prema rečima Pušilina, aktuelni kijevski režim nije u stanju da nepristrasno proceni tragične događaje niti da sprovede pravednu istragu, prenosi TASS. 

On je, međutim, izrazio uverenje da će odgovorni za taj zločin biti kažnjeni. 
Kako podseća TASS, 2. maja 2014. radikali Desnog sektora, zabranjeni u Rusiji, i takozvane snage samoodbrane Majdana napale su šatorski kamp u parku Kulikovo polje, gde su stanovnici Odese sakupljali potpise za referendum o federalizaciji Ukrajine i o davanju ruskom jeziku statusa zvaničnog jezika.

Neke pristalice federalizacije sklonile su se u Dom sindikata, ali su radikali opkolili zgradu i zapalili je. U tim tragičnim događajima, prema zvaničnim podacima policije, poginulo je 48 osoba, a više od 240 je povređeno.

Vlasti u Ukrajini su za nemire okrivile aktiviste „antimajdana“, ali istraga, koja je trajala nekoliko godina, nije uspela da dokaže njihovu krivicu na sudu. Kao rezultat toga, svi oni koji su prvobitno bili pritvoreni su oslobođeni optužbi, navodi agencija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading