Lol
Foto: AP/Tanjug/Sevastopol Governor Mikhail Razvozhaev telegram channel via AP

Granatiranja i napadi u petak bili su najžešći u poslednja dva meseca.

U istočnim delovima Ukrajine pojačana su granatiranja i od strane ruskih snaga ali i ukrajinskih na oblasti koje kontrolišu Rusi. 

Ukrajinske snage završavaju pripreme za dugo očekivanu prolećnu kontraofanzivu protiv ruskih trupa, izjavio je ukrajinski ministar odbrane. 

Rusija je obavestila Međunarodnu agenciju za atomsku energiju, nadzoro telo UN, da će oprema iz ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje, koju kontrolišu ruske snage, biti korišćena za popravku dalekovoda koji vodi do teritorije koju takođe kontrolišu Rusi.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zatražio je od ruskog predsednika Vladimira Putina da produži sporazum o žitu, objavio je turski dnevnik "Hurijet", pozivajući se na izvore u kabinetu predsednika Turske.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga za  429. dan rata u Ukrajini

Noam Čomski o ukrajini u NATO paktu 

23.15 - "Nikada, to je crvena linija na kojoj je insistirao svaki ruski lider"

Celu vest pročitajte OVDE.

Čudom su svi preživeli: Udar HIMARS-a uništio je zgradu u kojoj su bili smešteni ruski oficiri (FOTO/VIDEO)

22.27 - ▪️„Dve američke rakete probile su krov zgrade i eksplodirale između prvog i drugog sprata, potpuno ih urušivši, srušivši betonske podove (u ovom delu zgrade). <...> Istovremeno, nakon eksplozije, jedna od raketa je po inerciji probila drugu betonsku ploču i upala u podrum u centar prostorije u kojoj su se u tom trenutku nalazila tri oficira, i betonski pod u samom podrumu je razbacan, presekao je prostor fragmentima trupa, razbio je zidove, ali praktično nije povredio ljude koji se nalaze u različitim delovima prostorije “, citiraju Ukrajinci opis tih događaja.

 

 

 

Situacija očima borca Oružanih snaga Ukrajine u Artjemovsku (VIDEO)

21.50 -

 

 

Ruski vojnik sam napao ukrajinsku jurišnu grupu! (VIDEO)

21.13 - Dobio rafal u glavu, preživeo i odbranio poziciju!

Celu vest i snimak pogledajte OVDE.

"Bild" javlja: Nemački instruktori obučavaju Ukrajince

20.01 - Nemački instruktori obučavaju ukrajinske vojnike za vođenje borbi u naseljenim mestima, piše "Bild" pozivajući na sopstvene izvore.

Obuku u preko deset nemačkih baza prolazi, prema navodima "Bilda", oko 1.000 ukrajinskih vojnika. Takođe se odvija obuka za upravljanje tenkovima "leopard 2" i haubicama "pancer".

Zelenski zvanično najavio veliku kontraofanzivu!

20.38 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavio je da će se dugo očekivana kontraofanziva dogoditi, ali nije naveo kada.

"Biće kontraofanziva. Spremamo se za to. Desiće se", rekao je on novinarima iz Finske, Danske, Švedske i Norveške, prenosi CNN.

Sablasna scena blizu "puta smrti" (VIDEO)

20.41 - "Tamo su svi naši automobili", žali se ukrajinski vojnik u Bahmutu.

Jurišni odredi Vagnerovog PMC-a, zajedno sa jedinicama Oružanih snaga RF, drže pod vatrom poslednje puteve od Artjemovska (Bahmut).

 

 

Bivši poslanik Rade: Požuriti sa kontraofanzivom, treba stići...

19.55 - Bivši ukrajinski poslanik Taras Steckiv izjavio je da bi Kijev trebalo da požuri sa pokretanjem kontraofanzive do samita NATO u Vilnjusu, koji je planiran za 11. jul.

Moramo da požurimo inače će nam biti teško da vodimo tamo pregovore, rekao je on.

Кolona nemačkih borbenih vozila zasvetlela je prvi put u Ukrajini (VIDEO)

19.15 - Borbena vozila iz Nemačke ušla su u službu Oružanih snaga Ukrajine. Militanti jedne od brigada objavljuju video.

 

 

Rad TOS-1A "Sunce" na utvrđenom području ukrajinskih militanata (VIDEO)

18.48

 

 

Ruske snage oborile američku letelicu!

18.25 - Neimenovani izvor iz ruskih oružanih snaga rekao je da je reč o letelici "kvantiks rekon“ koju proizvodi američka kompanija „AeroVironment“.

Celu vest pročitajte OVDE.

"UHAPSIĆEMO PUTINA, AKO DOĐE!" Hladan tuš za Moskvu

18.00 - Okreće li ruski saveznik leđa Moskvi?

Celu vest pročitajte OVDE.

Ukrajina planira masovnu evakuaciju Hersona

17.58 - Ukrajinske vlasti planiraju masovnu evakuaciju civila iz južne regije Herson, koja je delomično pod okupacijom ruskih snaga. Kao glavni razlog navode sve intenzivnije rusko granatiranje u toj regiji.

Regionalni guverner Oleksandr Prokudin je na svom Telegram kanalu objavio kako ruske snage "pojačavaju granatiranje ne samo u Hersonu nego u celoj Ukrajini. Ukrajinci umiru. Cele porodice umiru. Deca umiru", objavio je Prokudin.

"Ne mogu dozvoliti da ljudi u Hersonu pate", objavio je guverner, navodeći pojačano rusko granatiranje kao glavni razlog što je izdao naredbu za "izradu planova za evakuaciju civilne populacije u slučaju još jačeg granatiranja u regiji".

Napad na Bahmut: PMC "Vagner" zauzeo bazu Oružanih snaga Ukrajine i nekoliko četvrti na zapadu grada

17.42 - Situacija u Bahmutu ujutro 29. aprila 2023. Manje od dana kasnije, jurišni timovi PMC-a postigli su nove značajne uspehe u zapadnim delovima grada:

- Pod kontrolom Vagnerovih boraca potpuno je prošla vojna jedinica u zapadnom delu Bahmuta, za koju su vođene žestoke borbe.

- Jurišnici su napredovali sa borbama ulicama Pobede i Levanevskog;

17.30

NAJVEĆE UPOZORENJE PRIGOŽINA DOSAD!

17.02 - "Rusija će prestati da postoji ako se ne izbavi od birokratije"

Celu vest pročitajte OVDE.

Ukrajinske snage snažno udarile na Kursku oblast (VIDEO)

17.00 - Jutros je selo Кrasnooktjabrski u Gluškovskom okrugu Кurske oblasti već bilo pod vatrom Oružanih snaga Ukrajine, izvestio je guverner Starojt. Bilo je 7 dolazaka. Žrtava nije bilo. Oštećeni su prozori, krovovi, ograde i fasade na tri kuće. Vlasti pružaju lokalnom stanovništvu svu neophodnu pomoć.

 

 

 

Ruska vojska je oborila helikopter Mi-8 i 14 dronova OSU (VIDEO)

16.32 -  „Sistemi PVO uništili su helikopter Mi-8 Oružanih snaga Ukrajine u LNR. Uništili smo 14 bespilotnih letelica i presreli 4 granate HIMARS MLRS“, rekao je Igor Кonašenkov.

Precizira se da je letelica oborena u blizini sela Rajgorodok.

 

 

Američka delegacija stigla je u Кijev

16.10 - Ovo je saopštila američka ambasadorka u Ukrajini Bridžit Brink.

Članovi delegacije su sa Zelenskim zaključili investicioni ugovor na 25 miliona dolara (više od 2 milijarde rubalja) „kako bi pomogli u brzom razvoju malih i srednjih preduzeća“.

 

 

Ruske snage ubile 75 ukrajinskih vojnika u Krasnom Limanu

15.40 - Ruske snage su neutralizovale oko 75 ukrajinskih vojnika i dve haubice u oblasti Krasnog Limana tokom proteklog dana u okviru specijalne vojne operacije u Ukrajini, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane, general-potpukovnik Igor Konašenkov.

"U pravcu Krasnog Limana, operativno-taktička avijacija i artiljerija iz borbene grupe Centar naneli su udare na jedinice neprijatelja u oblastima u blizini naselja Ostrovskoje u (samoproglašenoj) Luganskoj Narodnoj Republici, Terni, Torskoje, Serebrjanka i Grigorovka u (samoproglašenoj) Donjeckoj Narodnoj Republici", rekao je Konašenkov, preneo je TAS S.

Granatiran Donjeck

15:17 - Ukrajinske snage granatirale su Lenjinski okrug Donjecka. Pretpostavlja se da je napad izveden iz američkog višecevnog raketnog bacača „hajmars“. Dopisnik Sputnjika javlja da ima ranjenih.

Protivofanziva Oružanih snaga Ukrajine počeće pre 15. maja

14:20 - Šef PMC Vagner je rekao da su ofanzivne akcije ukrajinskih trupa sputane zbog lošeg vremena i, verovatno, nekim unutrašnjim problemima koje je Кijev morao da reši.

Prigožin takođe veruje da će 9. maja Oružane snage Ukrajine dati „odmor“ ruskoj vojsci i da neće napasti.

 

 

 

Objavljen snimak lansiranja krstarećih raketa „Кalibar“ sa broda Crnomorske flote

14:05

 

Napad na Bahmut: PMC "Vagner" zauzeo bazu Oružanih snaga Ukrajine i nekoliko četvrti na zapadu

13:49

 

Masovni napad na Кrim i Sevastopolj

13:10

 

 

Rusi aktivirali Solncepek

12:25 - Ruski TOS "Solncepek" napao je dva uporišta ukrajinskih trupa u blizini sela Prečistovka (Marjinski okrug DNR), rekao je za RIA Novosti Aleksandar Gordejev, šef pres-centra grupe Vostok.

"Posade teških sistema za bacanje plamena napale su dva neprijateljska uporišta u oblasti Prečistovka i eliminisale više od 10 militanata", rekao je on.

TOS- 1A Solntcepek je trenutno u upotrebi u Oružanim snagama RF , a očekuje se da će sistem bacača plamena Tosochka sledeće generacije biti usvojen.

 

 

Uništene letelice

11:48 - Lider Krima Sergej Aksjonov rekao je da su iznad poluostrva u jutarnjim satima uništena dva drona - jedan je oboren, a drugi uništen sredstvima za elektronsko ratovanje.

"Paralelno da napadom na Sevastopolj, PVO je iznad Krima oborio jednu bespilotnu letelicu a druga je uništena sredstvima elektronske borbe. Žrtava i štete nije bilo", napisao je Aksjonov na Telegramu.

Odluka je doneta

11:19 - Odlučeno je da se general-pukovniku Mihailu Mizincevu ponudi mesto prvog zamenika komandanta Vagner PMC Dmitrija Utkina - Jevgenijame Prigožin.

 

 

IZGORELA ČETIRI REZERVOARA U napadu na skladište nafte u Sevastopolju učestvovala dva drona

10:20 - U napadu na skladište nafte u Sevastopolju, prema preliminarnim informacijama, učestvovala su dva drona, izjavio je gubernator Mihail Razvožajev.

Ceo tekst pročitajte OVDE

Požar u Sevastopolju pod kontrolom

09:46

 

GORI SEVASTOPOLJ! DRON RAZNEO SKLADIŠTE GORIVA (FOTO)

09:25 - Ukrajinski dronovi kamikaze rano jutros napali su rafineriju i skladište nafte ruske vojske u Kozača zalivu u blizini Sevastopolju.

Dronovi su se obrušili u 4 sata ujutro po lokalnom vremenu na rafineriju. Usledila je stravična eksplozija, a vatra i gust crni dim nadvio se na grad. Veliki broj vatrogasnih ekipa upućen je na gašenje požara. Poslat je i vatrogasni voz. Rusi su ovaj požar na skali od 18 označili na 4 nivo.

Snimak vazdušnog boja ruskih i ukrajinskih dronova kod Donjecka

08:48

 

Analiza situacije na frontu Američkog instituta za proučavanje rata

08:14 - Ruske trupe nastavljaju kopnene napade u oblasti Кremenske, postepeno napredujući severozapadno od pravca Кremenne.

 

 

U Sevastopolju buknuo rezervoar za gorivo posle napada dronom

07:32 - U Sevastopolju se zapalio rezervoar za gorivo, objavio je guverner Mihail Razvožajev i ukazao da je incident mogao izazvati napad dronom.

"Rezervoar za gorivo gori. Prema preliminarnim izveštajima, požar je mogao izazvati napad dronom", napisao je Razvožajev i precizirao da je vatra zahvatila površinu od oko hiljadu kvadratnih metara.

Lol

Tanjug/Ap

 

Oružane snage Ukrajine nastavljaju odbranu Bahmuta i Marinke

07:01 - Oružane snage Ukrajine nastavljaju odbranu Bahmuta i Marinke, saopštio je jutros ukrajinski generalštab.

Navodi se da ruske snage nastavljaju da koncentrišu glavne napore na izvođenje ofanzivnih operacija u pravcu Limana, Bahmuta, Avdijevke i Marinke, prenosi Interfaks Ukrajina.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine dodaje da ruske snage nastavljaju ofanzivne operacije kod Bahmuta i da se borbe nastavljaju u samom gradu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading