ZNAČAJNA PROMENA NA FRONTU Rusi koriste novu raketnu taktiku
Foto: Printscreen/Youtube

Ovo je saopštio Oleg Ždanov, ukrajinski vojni analitičar.

Ždanov tvrdi je da je njegova nacionalna vojska primetila promenu ruske taktike raketnih napada, verovatno zbog smanjenog broja dostupnih raketa.

Ždanov je istakao da su sada preferirani napadi iz blizine, a rakete S-300 koriste se zajedno napadačkim strategijama u okviru frontalnih napada na gradove.

Stručnjak za odbranu u Kijevu, koji citirajući ukrajinsku obaveštajnu službu, dodatno je tvrdio da Rusi svakog meseca prave 40 do 50 raketa. Shodno tome, još uvek postoji zabrinutost zbog mogućnosti još jednog velikog raketnog napada.

Budući raketni napad može biti praćen bespilotnim dronama, uključujući dronove kamikaze poput šahid-136, rekao je Ždanov.

Spomenuo je i da je dok je Ukrajinski sistem vazdušne odbrane sposoban da se suprotstavi dronovima, obaranje raketa je mnogo složeniji zadatak.

Međutim, napomenuo je da se očekuje da će sistemi vazdušne odbrane sposobni da se bori od balističkih raketa stići uskoro, što bi trebalo da pojednostavljuje stvari u određenoj meri za Ukrajinu.

-Ovo bi trebalo stvari učiniti lakšim. Ne kažem da će to rešiti problem, ali to će olakšati stvari, dodao je.

Ukrajinski stručnjak nije izričito odredio naziv sistema vazdušne odbrane koji bi pomogli u suprotstavljanju balističkim raketama. Međutim, možda se odnosi na sistem odbrane Patriot PVO, jer je to dobro poznato oružje koje koriste razne zemlje.

Ukrajina je više puta pozvala Sjedinjene Države da pruže sofisticirani sistem vazdušne odbrane da se zaštiti od potencijalnih ruskih napada. SAD su obećali da će dovesti bateriju patriota u Ukrajinu krajem 2022. godine, a ukrajinske trupe su započele za to obuku u Oklahomi u januaru 2023. godine.

Pentagon je prošle nedelje najavio da je kontingent 65 ukrajinskih vojnika završio obuku na sistemu odbrane Patriot u Sjedinjenim Državama i vratio se u Evropu. Nedavno su da su američki zvaničnici rekli da će obećani sistemi PVO Patriot biti dostavljeni u Ukrajinu u narednim nedeljama.

Sistem Patriot PVO proizvodi Rajteon, američko-vazduhoplovna i odbranbena firma. Prvobitno dizajniran da presreću letelice na velikim visinama, kasnije je modifikovan, 1980-ih ,da se suprotstavi pretnji nastalih taktičkih balističkih raketa.

Ruski projektili predstavljaju pretnju po ukrajinsku energetsku infrastrukturu. 9. marta Rusija je pokrenula ogroman raketni napad na Ukrajinu.

Napad je rezultirao nizom eksplozija širom ukrajinskih gradova, uključujući glavni grad Kijev. Napadi raketa su takođe uticali na energetsku infrastrukturu Ukrajine.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading