DOBRODOŠLICA ZA ZELENSKOG Poljska prve migove predala Ukrajini
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Ovo je u ponedeljak saopštio predstavnik poljskog predsednika, zadužen za međunarodna pitanja, Marčin Pržidač na radio stanici RMF .

Koliko ja znam, nekoliko MIG-ova 29 je već poslato“, rekao je on.

Prema mojim informacijama, ovaj proces je već završen, ako govorimo o transferu prvog dela“, dodao je Przidač.

Prema njegovim rečima, Poljska je planirala da u narednih nekoliko godina ovu tehniku zameni savremenijim mašinama.

Inače Poljska, koja je i prvi sused Ukrajine toj zemlji isporučuje značajnu vojnu pomoć kako u oklopnoj tehnici, artiljeriji i municiji, tako sad i u borbenim avionima.

Naime radi se o 10 borbenih aviona od kojih se deo još uvek koristi u Poljskom ratnom vazduhoplovstvu. Inače radi se o letelicama iz sastava nemalkog vazduhoplovstva, koje su oni nasledili od armije DDR-a, a Varšavi su 2004. ustupljeni za simboličnu cenu od 1 evro po letelici. U pitanju su 22 komada od kojih je ukupno preživelo njih 14.

Poljska je svoje borbene avione MiG-29 nabavila 1989-1990 i to 12 primeraka od čega tri dvoseda u verziji MiG-29UB. Sredinom 1990 tih njima se pridružilo 10 čeških koje je ta zemlja prodala Poljskoj i 23 nemačka miga 29. Tako je Poljsko ratno vazduhoplovstvo imalo najbrojniju flotu ovih aviona u Evropi. Od 45, već 2006. ostalo ih jec 36, pa 22 i na kraju kada su ih zamenili F-16 Blok 52 samo 14, pa je i ta brojka smanjena. MiG-29 koji su prvi nabavljeni su prvi i povučeni iz operativne upotrebe i zadržani su bili samo nemački pošto su oni bili potpuno opremljeni prema NATO standardima. Izvršena je bila zatim još jedna modernizacija u domaćim remontnim kapacitetima WZL, ali pod budim okom stručnjaka kompanije RSK MiG. Većik deo flote borbenih aviona funkcionisao je 2018. godine a kako su uveženi F-16, MiG-29 su povučeni.

Slovačka priča sa MiG-29 započela je u vreme zajedničke države koja se zavala Čehoslovačka. Ta država je oid Sovjetskog Saveza kao članica Varšavskog pakta dobila 20 aviona MiG-29 od čega dva dvoseta. Kada se država mirno raspala 1993. godine Česi i SLovaci su flotu migova podelili na pola. Česi su naredne 1994 te avione 10 komada menjali sa Poljacima za helikoptere W-3 Sokol. Razmena je obavljena u periodu 1995-1996.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading