NATO ČLANICA SAOPŠTILA LOŠU VEST ZA KIJEV "Učini smo sve što smo mogli da pomognemo"
Foto: EPA/EPA

„Ne samo da smo isporučili ono što smo mogli iz sopstvenih zaliha, već smo i kupili materijal u inostranstvu“, rekao je Pavel u intervjuu za nemački Suddojče cajtung u sredu.

Češka je još uvek sposobna da proizvede nešto protivvazdušne odbrane i municije koja je potrebna Ukrajini, ali je „ograničena nedostatkom radne snage“, rekao je on.

„Imamo jednu od najnižih stopa nezaposlenosti u Evropi. Do radnika je teško doći. Ali postoje mogućnosti, na primer, kroz [dovođenje] radnika iz Ukrajine“, objasnio je Pavel, koji je inaugurisan za predsednika 9. marta.

On je sugerisao da će ova godina biti „odlučujuća“ za ishod sukoba u Ukrajini.

Češki predsednik, koji ima pozadinu u obaveštajnoj delatnosti i služio je kao predsedavajući Vojnog komiteta NATO-a između 2015. i 2018. godine, upozorio je da će zapadna podrška Kijevu „smanjivati vremenom“ zbog takozvanog „ratnog zamora“.

Biće predsednički izbori u SAD 2024. godine, na kojima će se fokus američkih birača prebaciti sa spoljnih na unutrašnje poslove, rekao je on.

„Za Evropljane je praktično nemoguće da održe trenutni nivo podrške Ukrajini. Ako podrška SAD oslabi, oslabi i podrška brojnih evropskih država“, sugerisao je 61-godišnjak.

Ukrajina to mora da uzme u obzir kada planira svoje sledeće poteze na bojnom polju, jer „sledeće godine verovatno neće moći da započne bilo kakvu veliku i razrađenu operaciju“, rekao je Pavel.

Prema češkom ministarstvu odbrane, ta zemlja je Kijevu obezbedila oružje u vrednosti od 2,3 milijarde evra (2,5 milijardi dolara) tokom sukoba. Prag ne otkriva vrste oružja koje se isporučuje zbog, kako naziva, bezbednosnih i taktičkih razloga.

"UKRAJINA ĆE IZGUBITI NEGDE U LETO..." Američki obaveštajac: Zelenskog može da spasi samo jedan odlučujući potez!

Rusija je u brojnim prilikama kritikovala isporuke oružja i municije Ukrajini sa Zapada, tvrdeći da one služe samo za eskalaciju i produženje borbi bez promene krajnjeg ishoda. Prema Moskvi, isporuke oružja, razmena obaveštajnih podataka i obuka za kijevske trupe već su učinili zapadne nacije de fakto stranama u sukobu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading