PUTIN: Oni su deo nas, kako ih možemo napustiti? Objavljena mapa ofanzive ruskih boraca (FOTO/VIDEO)
Foto: Shutterstock/Alo! Ilustracija

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kaže da se na istoku zemlje vode ključne borbe od čijeg ishoda zavisi budućnost Ukrajine. Rojters je objavio da bi kineski predsednik mogao već sledeće nedelje da se sastane sa ruskim predsednikom u Moskvi. Ni Peking ni Moskva nisu potvrdile tu vest. EU je produžila sankcije Rusiji za još šest meseci. Moskva bi mogla da pristane na produženje sporazuma o izvozu žita preko crnomorskih luka ali na dvostruko kraći rok.

Kineski predsednik Si Đinping mogao bi već sledeće nedelje u Moskvi da razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, saznaje Rojters iz dobro obaveštenih izvora. Si takođe planira da razgovara sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim po prvi put od početka rata, navodi Volstrit dzornal. Kineski predsednik razgovaraće onlajn sa Zelenskim, verovatno posle posete Moskvi, navodi list.

Kraj bloga za 384. dan rata u Ukrajini

OVO NIKAKO NE SLUTI NA DOBRO! Velika opasnost preti Ukrajini

23.20 - Čak i da se rat danas završi, velika opasnost i dalje preti Ukrajini.

Celu vest pročitatje OVDE.

Putin: Oni su deo nas, kako ih možemo napustiti?

23.05 -  Rusija ne može da ostavi na cedilu stanovništvo koje govori ruskim jezikom i bori se za „ruski svet“ u Ukrajini, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin, odgovarajući na pitanje jednog od radnika fabrike aviona u Ulan-Udeu u Burjatiji.

 „Za nas je ovo borba za naše ljude koji žive na tim teritorijama. Mi smo multinacionalna zemlja. Ali ipak, ovo je ‘ruski svet’. Ako razgovarate sa ljudima koji dolaze otuda – upoznao sam ih – oni se ne razlikuju od vas, mene, nimalo! Oni su isti kao i mi. Oni su deo nas, kako ih možemo napustiti?“, upitao je Putin.

 

 

Ključna bitka se nastavlja?

22.38 - Predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski doneo je konačnu odluku vezanu za Bahmut.

Celu vest pročitajte OVDE.

Ruska vojska vodi ofanzivu širom Donbasa

22.05 - Glavne stavke iz večernjeg izveštaja Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine:

 Ruska vojska vodi ofanzivu širom Donbasa - Glavne stavke iz večernjeg izveštaja Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine:

▪️ 1. U pravcu Bahmuta se vode stalne borbe, PMC napadaju u samom Bahmutu, u oblastima Jagodni, Hromovo i Orehovo-Vasiljevka.

▪️ 2. Na Avdejevskom, Marjinskom i Rudarskom pravcu ruska vojska je napredovala u oblastima Кamenka, Nevelskoje, Novokalinovo i Marjinka.

▪️ 3. Na Кupjanskom i Limanskom pravcu Oružane snage RF pokušavaju da probiju odbranu Oružanih snaga Ukrajine.

▪️ 4. Na Zaporoškom i Hersonskom pravcu ruska vojska je u defanzivi.

▪️5. U Volinskom, Poleskom, Severskom i Slobožanskom pravcu situacija se nije značajno promenila. Rusi nastavljaju opremanje terena u pograničnim oblastima Brjanske i Кurske oblasti, a u Belgorodskoj oblasti drže grupu trupa za izvođenje pokaznih dejstava kako bi sprečili prebacivanje snaga Oružanih snaga Ukrajine u drugim pravcima.

▪️Oružane snage RF su tokom dana izvršile 30 vazdušnih i 8 raketnih udara i izvele više od 33 napada iz MLRS-a.

 

 

Klizave NATO čizme (VIDEO)

21.40

 

 

Masovni udari na pozadinu Bahmutske grupe Oružanih snaga Ukrajine (VIDEO)

21.26 - MLRS čvrsto pokriva neprijateljske ciljeve na 25 km od Bahmuta, ovde OSU koncentrišu svoje rezerve pre nego što budu prebačene na front.

 

https://t.me/vestisafronta/12235

 

Zapaljiva municija u Ugledaru (VIDEO)

20.50 - Još jedan snimak dalekoistočnih Sibiraca grupe „V“ Oružanih snaga RF koji koriste zapaljivu municiju na položajima Oružanih snaga Ukrajine u Ugledaru 14. marta 2023. godine.

 

 

Pozicije OSU pod vatrom u Marjinci (VIDEO)

20.18 - Pozicije Oružanih snaga Ukrajine pod vatrom u Marjinci na Donjeckom pravcu - mart 2023.

 

 

Mesecima se krio iza leđa Ukrajinaca!

19.45 - Ruski vojnik pronađen u Harkovu, odbio da se povuče

Celu vest pročitajte OVDE.

Upotreba ruskog drona kamikaze u Artemovsku (VIDEO)

19.18 -

 

 

Mapa operacije zauzimanja Artemovska (VIDEO)

18.55 - Mapa operacije zauzimanja Artemovska od strane boraca Vagnerovog PMC-a

 

 

Vlasti Nemačke, Danske i Švedske odbile saradnju sa FSB i Generalnim tužilaštvom Rusije

18.40 -  Vlasti Nemačke, Danske i Švedske odbile su da sarađuju sa Federalnom službom bezbednosti (FSB) i Generalnim tužilaštvom Rusije na istrazi sabotaža na gasovodima "Severni tok", navodi se u pismu stalnog predstavnika Rusije pri UN Vasilija Nebenzje upućenom predsednicima SB UN i Generalne skupštine, kao i generalnom sekretaru organizacije.

Prema njegovim rečima, Danska i Švedska su saopštile da bi "ispunjenje zahteva Rusije moglo da ugrozi bezbednost" tih država. Nemačka je takođe saopštila da bi to moglo "nanese štetu interesima zemlje".

PRIGOŽIN SE HITNO OGLASIO! Ukrajinci spremili udarnu pesnicu, planiraju da preseku "Vagnerovce" po sredini!

18.20 - Gubici ukrajinskih trupa u području Artjomovska dostižu 10-11.000 ljudi mesečno, i to samo poginulih, rekao je Evgenije Prigožin, osnivač grupe "Vagner".

Celu vest pročitajte OVDE.

Vojska OSU obučava se na američkim tenkovima Abrams (VIDEO)

18.04 -

 

 

Vagnerovci prodrli u AZOM

17.15 - Ruske jedinice preuzele su kontrolu nad jednim od objekata Fabrike za obradu obojenih metala u Artjomovsku (AZOM), upravo onim gde je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u decembru dodeljivao nagrade ukrajinskim vojnicima.

U objekat su ušle jedinice "Vagnera“.

Prvi snimci eksplozije u Melitopolju (VIDEO)

16.49 - Uzrok eksplozije bila je eksplozija automobila na području pijace. Broj žrtava još uvek nije poznat.

 

 

Zelenski: Nastavljamo da branimo Bahmut

15.18 -  Predsednik Volodimir Zelenski i njegova najviša vojna komanda složili su se da nastave da brane Bahmut na istoku zemlje, saopštila je kancelarija predsednika.

Posle sastanka na kojem su prisustvovali ukrajinski predsednik, najviši vladini zvaničnici i vojni komandanti, kancelarija Zelenskog je saopštila da je zajednički stav da nastave sa odbranom tog grada od ruskih snaga.

Oštećena ukrajinska haubica (VIDEO)

14.38 - Oštećena ukrajinska haubica 155 mm M777 američke proizvodnje zaglavljena u blatu. Izvukli su je tek tri dana kasnije uz pomoć tenka.

 

 

Stižu moćni avioni?

13.40 - Poljska bi mogla da prebaci lovce MiG-29 u Ukrajinu u narednih 4-6 nedelja, saopštio je poljski premijer.

 

 

Ogromna količina municije stigla u Konstantinovku

12.58 - Potpukovnik LNR u ostavci Andrej Maročko izjavio je da je u grad Konstantinovka u DNR pod kontrolom Kijeva stigla ogromna količina municije.

- Registrovan je dolazak desetak stranih kamiona kapaciteta 96 kubnih metara. Zemlja pošiljalac nije poznata, ali sva vozila su imala poljske tablice - rekao je Maročko.

Kahovska elektrana u Hersonskoj oblasti je zaštićena

12.12 - Kahovska elektrana u Hersonskoj oblasti je pouzdano zaštićena, a pokušaji ukrajinskih vlasti da je stave pod kontrolu će biti osujećeni, rekao je za Sputnjik šef Novokahovskog okruga Vladimir Leontjev.


Rusi žestoko "udarili": Raketiran važan grad

11.47 - Ruske snage raketirale su oblast Odese, saopštila je ukrajinska Operativna komanda "Jug", prenosi Ukrinform. U saopštenju se navodi da su ukrajinske snage uništile iznad mora ispaljena rakete, kao i da nema žrtvi.


Moskva: Ne priznajemo nadležnost Međunarodnog krivičnog suda u Hagu

10.33 - Kremlj je saopštio da ne priznaje jurisdikciju Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, javila je agencija Tas, pozivajući se na portparola Kremlja Dmitrija Peskova.

UN: Završeni razgovori sa Rusijom, nastavljamo dijalog o žitnom sporazumu

09.47- Neformalan dijalog između Ujedinjenih nacija i potpisnica crnomorskog Sporazuma o žitu nastaviće se, rekao je portparol Ujedinjenih nacija, dodajući da su se razgovori sa Rusijom po ovom pitanju završili.

Ruske snage probile ukrajinsku odbranu

08.30

 

 


Završena obuka na leopardima u Nemačkoj

07.01 - U Nemačkoj je završena obuka ukrajinskih vojnika za upravljanje nemačkim tenkovima "leopard 2", prenosi list Cajt.

Napominje se da je obuka Oružanih snaga Ukrajine trajala nekoliko nedelja. Prema pisanju lista, ukrajinska vojska će se vratiti u Ukrajinu u martu

Situacija u Bahmutu je kritična

06.55 - Rezime izveštaja ukrajinskih vojnih analitičara o situaciji u Bahmutu:

Severno – teške borbe u rejonu Bogdanovke i zapadno od Dubovo-Vasiljevke. Ruske trupe aktivno napadaju autoput T0504 jugoistočno od Ivanovskog. Pozicione borbe u sivoj zoni ostaju na jugu Bahmuta.

Na severu Bahmuta, po mraku, "vagnerovci“ su započeli juriš na podzemni deo fabrike AZOM. Artiljerija i avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije intenzivno pogađaju utvrđena područja na severu AZOM-a. Jurišni timovi PMC-a pokušavaju da prošire klin zabijen duž autoputa E40.

Prešli su jarugu Dubovij Ovrag i nastavljaju da se kreću duž Kudlinskih jaruga prema Orehovo-Vasiljevki, a pored toga su se probili do kote 224. Borbe se nastavljaju u šumskom zasadu istočno od Hromova i u šumskim pojasevima na obodu autoputa O0506.

Severno od Soledara se nastavljaju juriši u rejonu Razdoljevke, Vagnerovci imaju delimičan uspeh.

"Opšta situacija za Oružane snage Ukrajine je blizu kritične. Posebno je opasan manevar PMC severozapadno od Ivanovskog, kao i potencijalno zauzimanje Bogdanovke sa naknadnim obilaskom Hromovog, u žurbi, jer će se pre ili kasnije prozor mogućnosti završiti, ali oni su usporili i ne mogu u potpunosti da pokrenu ofanzivu na sever", rezimiraju kijevski analitičari.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading