Rat u Ukrajini
Foto: Alo/Alo! Ilustracija /J.V. & A.V.

Probijene su dve linije ukrajinske odbrane na istočnom frontu, i vojnici su se povukli u Luganskoj oblasti, saopštava Moskva. Kabinet Volodimira Zelenskog tvrdi suprotno.

"Ako Rusija krene u pravu ofanzivu, svakako da će koristiti i avione.

Dominiraće u vazduhu i pokušati da onesposobi naše odrambene snage", navodi ministar odbrane Oleksij Reznjikov.

Rezinjikov, o čijoj političkoj budućnosti spekulisalo proteklih nedelja, rekao je da ga je Zelenski zamolio da ostane na funkciji.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Gasprom njeft stvara sopstveni PMC

23:54 - „Gasprom njeft“ je dobio pravo da osnuje sopstvenu privatnu vojnu kompaniju za zaštitu objekata „Gasprom njefta“ i njegovih filijala – odgovarajući nalog nedavno je potpisao premijer Mihail Mišustin.

Vagnerovci uništili UKR oklopnjak

23:25 - Borci PMC „Vagner“ na periferiji Paraskovijevke i uništeni ukrajinski oklopni automobil „Kozak-2M1“. Nastavljaju se teške borbe za naselje.

Snimljeno dejstvo "Solcenpeka" kod Ugledara

23:00 - Rad TOS-1A „Solncepek“ na ukrajinskim položajima u daćama kod Ugledara, za koje se sada vode žestoke borbe.

Ruski baloni u centru pažnje

22:46 - Mihajlo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika, rekao je da je Rusija "definitivno promenila taktiku” koristeći rakete-mamce bez eksplozivnih bojevih glava i slanjem balona da prevari ukrajinsku protivvazdušnu odbranu. U intervjuu za Asošijeted pres, on je objasnio da je cilj raketa-mamca bio da savladaju ukrajinske sisteme protivvazdušne odbrane nudeći im previše ciljeva.

Oni žele da preopterećuju naš protivvazdušni sistem kako bi dobili dodatnu priliku da gađamo infrastrukturne objekte“, istakao je on. On smatra da se ruske snage suočavaju sa "nedostatkom projektila” i da ih to tera da promene taktiku.

On tvrdi da je Rusija kombinovala starije rakete iz sovjetskog doba sa „novim raketama koje imaju neku vrednost“. Osvrnuo se i na „specijalne vazdušne balone” koje Rusi koriste u svojoj novoj strategiji, ali nije ulazio u detalje o njihovoj navodnoj nameni.

Uništenje iz oka drona

22:32 - Uništenje ukrajinske 152 mm haubice „Hyacinth-B" uz pomoć bespilotnih letelica-kamikaza „Lancet“ u oblasti Bogojavlenke.

 

 

Austrijski pukovnik objasnio zašto u Ukrajini ima toliko stranih plaćenika

21:59 -  Jednostavno i jasno od stanovnika Evrope:

 

 

Oglasio se Konašenkov

21:22 - Glavno sa današnjeg brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

 

 

Poljska legija u Ukrajini

20:54 - Poljska je formirala sopstvenu legiju dobrovoljaca za obavljanje izviđačkih i diverzantskih zadataka.

 

 

Američki novinar: SAD organizovale sabotažu Severnog toka

20:10 - Poznati američki novinar Sejmor Herš ispričao nove detalje terorističkog napada koji su SAD organizovale na Severnom toku.

 

 

Oslobođeni ruski zarobljenici

19:45 - Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je Ukrajina vratila 101 ratnog zarobljenika, nakon pregovora. "Ruski vojni transportni avion prebaciće zarobljenike u Moskvu radi tretmana i rehabilitacije u medicinskim ustanovima ruske vojske", navodi se u saopštenju, preneo je Rojters.

Vest i snimak pogledajte OVDE.

Vagnerovci imaju novog oklopnjaka

19:08 - Nova modifikacija već čuvenog oklopnog automobila „Čekana” je u službi 1. šo PMC „Vagner”.

Istočna periferija Bahmuta.

 

 

Ruski izvori: Uništena grupa američkih plaćenika u Ukrajini

18:36 - Snimak je uhvatio trenutak likvidacije grupe američkih plaćenika. Među njima je, navodno, bio i bivši američki marinac Pit Rid.

CNN naziva marince i druge ubice 'medicinskim volonterima', a ovaj video ima i zvuk.

 

 

Likvidiran visoki oficir OSU

18:07 - Ruske trupe su 13. februara u oblasti Artemovska likvidirale potpukovnika Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Vasilija Šijku. Rodom iz Ivano-Frankovske oblasti Zapadne Ukrajine.

 

 

Šok prizor na njivi kod granice sa Ukrajinom

17:46 - Ostaci nepoznatog projektila pronađeni su na severu Moldavije u zoni sektora koji pokriva granična policija Larga, okrug Brićeni na granici sa Ukrajinom.

 

 

Rusi menjaju taktiku

17:21 - Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrej Jermak tvrdi da je Rusija promenila taktiku vođenja specijalne vojne operacije. Prema njegovim rečima, Oružane snage Rusije su navodno počele da koriste „lažne mete“.

"Rusi su donekle promenili taktiku. Sprovode aktivno izviđanje, koriste lažne mete", napisao je Jermak na svom Telegramu.

On je takođe potvrdio izveštaje o eksplozijama u Lvovskoj, Dnjepropetrovskoj i Kirovogradskoj oblasti Ukrajine nakon što je širom zemlje izdato upozorenje o vazdušnoj opasnosti.

Ofanziva Oružanih snaga RF kod Кremenne

14:45 - 

 

 

Ruske trupe su 12. februara likvidirale zamenika načelnika štaba 7. pograničnog Кarpatskog odreda Zapadne regionalne uprave Državne granične službe Ukrajine, majora Aleksandra Avramenka, u zoni SVO

13:53 - 

 

 

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je uništeno dva lansera HIMARS i da je oboren jedan  vojno-transportni helikopter Mi-8 Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Harkova

13:30 -

 

 

Vazdušna opasnost širom Ukrajine

12:19 - 

 

 

Prijavljene eksplozije u Odesi i Кijevu❗️


12:00 - Na fotografiji udar u Odesi

 

 

Kijev: Rusija ispalila 36 raketa

11:30 - Rusija je ispalila na Ukrajinu 36 krstarećih i drugih projektila, a ukrajinska PVO oborila najmanje njih 16, saopštili su danas ukrajinski zvaničnici.

Rusi zauzeli sve uzvišice u Bahmutu


11:20 - Ruske jedinice zauzele su sve uzvišice u okolini Bahmuta, izjavio je savetnik v.d. šefa DNR Igor Kimakovski.

- Ostao je faktički jedan mali koridor, koji takođe kontrolišemo mi, što značajno otežava njihov manevar za dovođenje ljudstva i municije - rekao je Kimakovski za emisiju „Solovjov uživo“.
Prema njegovim rečima, u oblasti Artjomovska primećeno je mnogo stranih plaćenika.

Još jedan snimak uništenog ukrajinskog aerodroma, razmere razaranja su impresivne

11:16 - 

 

 

Potkopavanje T-64 BM „Bulat“ neprijatelja, na protivtenkovskoj mini, totalna šteta 

11:00 - 

 

 

Dve rakete oštetile su kritični infrastrukturni objekat u Кremenčuku

10:30 - 

 

 

Poljski predsednik Andžej Duda rekao je da ne želi da vidi Rusko carstvo blizu svojih granica

10:09 - 

 

 

Ukrajinska propaganda tvrdi da su sinoć oborili 16 od 32 projektila

09:35 - Deo koji je ostao neizrečen je to što znači da su prešli sa ranije tvrdnje o stopi presretanja od oko 80% na stopu od 50%.

Tako da sada čak i propagandni brojevi pokazuju pogoršanje ukrajinske PVO. 

 

 

Analiza situacije na frontu Američkog instituta za pročavanje rata

08:27 - 

 

 

Trenutak kada granata haubice pogađa rov sa militantima OSU

08:00 -

 

 

Ukrajinci aktivno koriste Himars

07:12 Ukrajinske trupe u 1.45 pucale su na selo Jenakijevo, ispalivši četiri rakete iz HIMARS MLRS, predstavništva Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine ( JCCC) izveštava.

Rogov: Ukrajina igra opasne igre oko nuklearke Zaporožje

07:11 Kijevske vlasti treba da deblokiraju vodosnabdevanje kahovskog rezervoara, izjavio je u intervjuu Vladimir Rogov, predsednik pokreta „Mi smo sa Rusijom“, član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti.

Bajdenova administracija je protiv slanja borbenih aviona

07:10 Administracija predsednika SAD se oštro protivi slanju borbenih aviona u Ukrajinu, rekla je američka ambasadorka pri NATO-u Džulijan Smit televiziji Si-En-En.

Vazdušna uzbuna u Dnjepropetrovskoj oblasti

07:00 U Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine proglašena je vazdušna uzbuna, saopštio je načelnik Dnjepropetrovske vojne uprave Sergej Lisak.

Kako je napisao na svojoj stranici na telegramu, bespilotne letelice-kamikaze kreću se ka regionu. Paralelno s tim, sirene za uzbunu čuju se i u delu Zaporoške oblasti koju kontrliše Kijev.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading