AKO UKRAJINA DOBIJE BORBENE AVIONE POBEDIĆE Konačan trijumf za godinu dana
Foto: EPA/EPA/ALEX BRANDON

Penzionisani general je dao predviđanja uprkos najnovijim izveštajima da su ruske snage ostvarile neke teritorijalne prednosti u okviru ofanzive.

Hodžis predviđa da će isporuka dovesti do konačnog trijumfa Kijeva u roku od godinu dana i tvrdi da će na osnovu trenutnog nivoa vojne podrške Ukrajincima biti potrebno pet godina da ostvare pobedu.

- Što im pre damo mogućnost da ostvare pobedu, pre će rat biti gotov  - rekao je on.

On tvrdi da strahovi od problema sa obukom i kompatibilnosti ukrajinskih pista ne bi trebalo da budu nepremostiva prepreka za korišćenje aviona.

Hodžis je pohvalio Veliku Britaniju što se pozicionirala kao "lider" u pružanju vojne podrške Ukrajini, prenosi Skaj njuz.

Bivši general smatra da slanje kopnenih trupa u Ukrajinu predstavlja jedinu "crvenu liniju" koju SAD nisu spremne da pređu. Hodžis insistira na tome da ukrajinska vojska mora ponovo zauzeti poluostrvo Krim kako bi sačuvala "međunarodni poredak zasnovan na pravilima" i "Povelju UN.

On se ne slaže sa analitičarima koji smatraju da je postizanje kompromisa oko Krima preduslov za održiv mirovni sporazum između dve sukobljene strane.

Hodžis, koji je bio komandant američkih snaga u Evropi od 2014. do 2018. godine, rekao je da Rusija nema sposobnost da pokrene "veliki talas" uprkos trenutnim naporima da se pokrene ofanziva.

- Oni nemaju oklopne snage, sposobnost probijanja - istakao je on. On je siguran da ruska ofanziva neće promeniti "ukupni operativni ambijent"u Ukrajini, i zaključuje da Kijev "ima dovoljno resursa da ograniči ruski uspeh", ali da će rat biti "skup" u smislu žrtava.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading