UKRAJINCI SATERANI U ĆOŠAK "Vagner" artiljerija čeka neprijatelja; Grme eksplozije iznad Belgorodske oblasti (FOTO/VIDEO)
EPA/Shutterstock/Alo!/Ilustracija

Uzbuna za vazdušnu opasnost u više ukrajinskih regiona. Moskva tvrdi da ruske trupe ostvaruju postepen napredak na frontu na istoku Ukrajine. 

 Kijev uzvraća da je uspešno odbijen napad na Ugledar. London najavljuje da tenkove "čelendžer" neće isporučiti pre maja.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga

UN pozvale uticajne zemlje da utiču na Rusiju i Ukrajinu da se sukob okonča

23.10 - Ujedinjene nacije pozivaju zemlje, koje imaju uticaj na Rusiju i Ukrajinu da podstaknu strane da prekinu sukobe, izjavio je zamenik portparola generalnog sekretara UN Farhan Hak.

"Mi nemamo stav po pitanju konkretne tehnike. Zabrinuti smo što se ratni sukobi nastavljaju i želimo da se oni prekinu. Želimo da sve strane urade što je u njihovoj moći da se sukob okonča", rekao je on komentarišući moguće isporuke lovaca Ukrajini.

PMC „Vagner“ izoluje Oružane snage Ukrajine u Artemivsku

22.45 - „Ruske trupe pokušavaju da opkole Bahmut sa juga i severa i zauzmu pravce kojima se odvija komunikacija sa gradom. Sa severa pravac od Slavjanska do Bahmuta, a sa juga od Кonstantinovke“, rekao je Roman Кonon, poručnik bataljona Svoboda Nacionalne garde Ukrajine, uživo u ukrajinskim medijima.

Pritisak je da se prekine snabdevanje ukrajinske grupe u Artemivsku.

 

 

 

Grčka odbila da isporuči Ukrajini tenkove 

22.18 - Grčka je odbila da isporuči Ukrajini tenkove “Leopard 2”, navodeći kao razlog potrebe sopstvene  odbrane, prenosi Sputnjik.

Ofanziva na Zaporožje: Ruska armija nastavlja da se probija (VIDEO)

21 .47 - 

 

 

Rusi preskli put OSU 

21.30 - Bitke se sada vode oko 2km od Ivanviske. OSU ovo više zvanično ne koristi za zvanični put za snabdevanje, što znači da OSU moraju da koriste samo  put u blizini Hromova koji je izuzetno podložan Vagner artiljeriji.

 

 

PMC "Vagner" je napredovao kod severne i zapadne strane Soledara ka Bahmutu

21.14 - Naši borci su stupili u direktne borbe sa Oružanim snagama Ukrajine od naselja Sakko i Vanceti i Nikolajevke. Na pravcu Mesopotamija – Zalizjanskoe, jurišom je zauzeto uporište militanata - navodi ruski izvor.

U toku proteklog dana bilo je 8 pokušaja izviđanja u pravcima: Zalizjanskoe – Nizinoje, Vanceti – Кrasnopolje, Privolje – Sol, Novi – Кurdjumovka.

 

 

Uništena dva skladišta municije

20.53 -  Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da su ruske snage uništile dva skladišta municije ukrajinske vojske i Ugledaru i Katerinovki u Donjecku, preneo je TASS.


"U naseljima Ugledara i Katerinovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, dva skladišta ukrajinske vojske su uništena", naveo je portparol.

Sada prognozira kraj rata! Obaveštajac mesecima upozoravao, pa onda tačno u sat najavio početak sukoba u Ukrajini

20.49 - Šef ukrajinske obaveštajne službe izneo je prognoze o kraju rata u Ukrajini

Celu vest pročitajte OVDE.

Uništen kamion ukrajinskih snaga u Artemovsku (VIDEO)

20.18 - Кamion ukrajinskih snaga u Artemovsku (Bahmut) uništen u artiljerijskom napadu Vagnerovaca.

 

 

Lukašenko: Ako našoj braći treba pomoć, spremni smo

19.50 - Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je njegova zemlja "već spremna" da ponudi više pomoći Rusiji u njenom ratu protiv Ukrajine.

"Ako je našoj ruskoj braći potrebna pomoć, uvek smo spremni da ponudimo takvu pomoć", rekao je Lukašenko ne precizirajući pritom što će ta pomoć obuhvatati.

Stiže naoružanje za Ukrajinu (VIDEO)

19.49 - Voz sa nemačkim samohodnim haubicama 155 mm/52 PzH 2000 i drugom opremom namenjenom Oružanim snagama Ukrajine pod okriljem noći prelazi poljsko-ukrajinsku granicu.

 

 

Eksplozije iznad Belgorodske oblasti (VIDEO)

19.05 - Prema preliminarnim podacima, ruska vojska odbila je neprijateljski raketni napad.

 

 

Borci  "Vagnera" potpuno preuzeli kontrolu nad naseljem Кrasnaja Gora?

18.43 - Saznajemo  da su borci  „Vagnera“ potpuno preuzeli kontrolu nad naseljem Кrasnaja Gora, prenosi ruski izvor.

Čeka se potvrda.

 

 

 

Britanija je već obučila 10 hiljada ukrajinskih vojnika

18.19 - Britanski Telegraf, pozivajući se na portparola Dauning strita, izveštava da je Velika Britanija obučila 10.000 ukrajinskih vojnika i da namerava da ove godine obuči još 40.000.

„On (britanski ministar odbrane Ben Volas) je rekao da Velika Britanija nastavlja da igra izuzetno važnu ulogu u opremanju i obuci ukrajinskih trupa: 10.000 ukrajinskih vojnika već je obučeno od strane njihovih britanskih kolega, a ove godine je planirano da se obuče još 40.000, “ rekao je predstavnik britanske vlade.
 
Izvor je takođe dodao da će „Velika Britanija raditi na tome da ukrajinska vojska može da maksimalno iskoristi prednosti novog oružja koje dobije“.

 

 

Od "Odvažnih" nema skrivanja: Vojnici uništili oklopni transporter Oružanih snaga Ukrajine (VIDEO)

17.54 - Obaveštajci su otkrili kako su ukrajinski militanti dovlačili oklopna vozila sa ljudstvom na jedan od sektora fronta Кremennaja-Svatovo. Mobilni protivoklopni sistem Šturm-S je krenuo da osujeti neprijateljski plan. Кao rezultat preciznog pogotka, ukrajinski oklopni transporter je uništen, a njegova posada je otišla u nisku Zemljinu orbitu.

 

 

Bajden namerava da obavi bitan telefonski razgovor sa Zelenskim 

17.50 -  Američki predsednik Džozef Bajden namerava da obavi telefonski razgovor sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim o snabdevanju oružjem.

"Razgovaraćemo", rekao je on, upitan šta misli o novim molbama Zelenskog za isporuku oružja, uključujući zapadne borbene avione i rakete dugog dometa, javlja AFP.

Poljska ne pregovara o isporuci lovaca F-16 Ukrajini

17.12 - Poljska u ovom trenutku ne pregovara o isporučivanju lovaca F-16 Ukrajini, izjavio je zamenik ministra nacionalne odbrane Poljske Vojceh Skurkevič.

„U ovom trenutku nema zvaničnog razmatranja isporučivanja F-16“, izjavio je zamenik ministra za agenciju Frans pres.

Pušilin: To će za neprijatelja biti veliki gubitak

17.00 - Oslobođenje Artjomovska će predstavljati značajni strateški gubitak za Kijev, za ruske snage će se otvoriti put ka Kramatorsku i Slavjansku, rekao je vršilac dužnosti Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

"U strateškom pogledu, Artjomovsk je takođe važan, jer se nakon oslobođenja Artjomovska otvara put prema Kramatorsku, Slavjansku i, naravno, za neprijatelja će to biti značajan gubitak", rekao je Pušilin na radiju "Komsomolska pravda".

On je naglasio da je već sada jasno da će neprijatelj svim sredstvima držati Avdejevku, bez obzira na gubitke. Posle njenog oslobođenja, ukrajinske trupe će izgubiti mogućnost da granatiraju Donjeck i Jasinovatu. Prema rečima Pušilina, položaje ukrajinske vojske treba pomeriti od granica DNR da ne mogu da granatiraju njenu teritoriju.

Pređite ruske crvene linije! Zapaljiva retorika šefa EU države preti da prelije sukob van Ukrajine

16.23 - Zapadne zemlje su tvrdile da pokazuju uzdržanost u vojnoj pomoći Ukrajini kako bi izbegle da budu uvučene u direktnu konfrontaciju sa Rusijom.

Celu vest pročitajte OVDE.

Napredovanje boraca PMC "Vagner" u Artemovsku

15.57 -

 

 

 

Dejstvo 40.brigade na ugledarskom pravcu (VIDEO)

15.15

 

 

„Forsiranje“ Dnjepra od strane Oružanih snaga Ukrajine kod Hersona - panične poruke na vebu

14:50 - 

 

 

Pucanje na Avdijevskom frontu

14:32 - 

 

 

Rusija tvrdi da je preuzela kontrolu nad selom Blagodatnoje kod Bahmuta

UKRAJINCI SATERANI U ĆOŠAK

Tanjug/Alexei Alexandrov

 

14:14 - Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je danas da su ruske snage preuzele kontrolu nad selom Blagodatnoje, oko 5 kilometara od Bahmuta u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

On je naveo da su u borbama za Blagodatnoje učestvovali dobrovoljci jurišnih jedinica, uz podršku operativno-taktičke i armijske avijacije, raketnih trupa i artiljerije Južne borbene grupe, prenosi TASS. Oko Bahmuta se proteklih nedelja vode neke od najtežih bitaka u Ukrajini.

Lavrov: Porošenko, Merkel i Oland iskreno priznali da su sporazumi iz Minska bili potrebni da bi se pripremio rat protiv Ruske Federacije

13:43 - 

 

 

„Vasiljak“ u akciji: mine lete ka militantima u oblasti Nevelskoje❗️

13:33 - 

 

 

Vagnerovi borci poslali su novu grupu ukrajinskih vojnika koji su poginuli tokom bitke za Soledar

13:10 - 

 

 

Ruski vojnik izbegao je granatu koju je bacio ukrajinski helikopter

13:00 - 

 

 

Vazdušna opsanost širom Ukrajine

12:32 - 

 

 

Američki Institut za proučavanje rata (ISW): Rusi se spremaju za novu ofanzivu

12:15 - 

 

 

Artiljerika grupe „🅾️“ pogodili skladište municije ukrajinskih militanata

11:30 - 

 

 

Hram oduzet Nikoljskoj opštini UPC Кremencke

10:55 - 

 

 

Ukrajinski vojnik kaže da je tokom povlačenja sa Soledara njegova jedinica pretrpela velike gubitke, a mnogi vojnici su dezertirali sa svojih položaja

10:36 - 

 

 

Ukrajinci se povlače

10:06 - "Naša vojska je oslobodila nove linije. Zauzela ih je i sada ima povoljniji taktički i strateški položaj na Zaporoškom frontu. Naša vojska je uspela da preuzme devet naselja pod vatrom ili operativnom kontrolom", naglasio je Rogov.

U Berdjansku je pronađeno skrovište sa municijom i zastavama Ukrajine, Poljske i Evropske unije

10:05 - 

 

 

Ugledarski pravac

09:49 - 

 

 

Izviđači su uništili ukrajinski BMP iz ATGM-a❗️

09:07 - 

 

 

 

Precizan pogodak na neprijateljsku pešadiju pregrupisanu u šumi u pravcu Кrasnog limana

09:00 - 

 

 

„Nesalomivi punkt“ se slomio: ukrajinski zvaničnici ukrali novac za generatore, starlink - internet i nameštaj

08:36 - 

 

 

Situacija na frontu posebno teška u Donjeckoj oblasti

08:20 - Situacija na frontu posebno je teška u Donjeckoj oblasti i južnim pravcima, koje su, kako saopštava Kijev, pod stalnim ruskim jurišima.

U strateški važnom gradu Nikolajevu, boravili su ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i premijerka Danske, koja će Kijevu donirati 19 haubica.

152 mm na glavi ukrajinskih militanata: Puške zumbul uništavaju neprijatelja

07:48 - 

 


 

 

Analiza situacije na frontu Američkog instituta za proučavanje rata

07:38 - 

 

 

Pripreme za zajedničku vojnu vežbu Rusije i Belorusije

07:00 - Rusija i Belorusija započele su obuku osoblja za zajedničko upravljanje svojim regionalnim snagama, saopštilo je belorusko Ministarstvo spoljnih poslova, navevši da će obuka trajati nedelju dana.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading