KINA OČITALA BUKVICU AMERICI Prestanite da profitirate od rata
Foto: Alo! Ilustracija A.V.

"SAD su glavni pokretač ukrajinske krize, jer kontinuirano isporučuju teško i ofanzivno naoružanje Ukrajini, produžavajući sukob i čineći ga intenzivnijim", naglasila je Ning.

Ona je pozvala Vašington da "prestane da profitira od rata i odgovorno promoviše deeskalaciju, već da stvori uslove za mirovne pregovore zainteresovanih strana".

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov rekao je da Moskva takođe smatra Vašington "glavnim dirigentom i korisnikom ukrajinske krize".

Prema njegovim rečima, SAD smatraju Ukrajinu poligonom za testiranje proizvoda vojno-industrijskog kompleksa i testiraju sisteme naoružanja za otpor ruskom oružju.

On je objasnio da Amerikanci povlačenjem vojne opreme od saveznika i njenim slanjem "ukrajinskom pozorištu", računaju da će Evropljanima nametnuti nove, višemilionske ugovore za kupovinu vojnog oružja i opreme proizvoda. 

"Ovo je toliko cinična igra koja će se, sigurni smo, loše završiti za one koji je sada nesebično igraju", dodao je zamenik ministra.

Ranije je državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken razgovarao telefonom sa novoimenovanim ministrom spoljnih poslova Kine Kin Gangom o odnosima dve zemlje koji proteklih nedelja prolaze kroz turbulentan period.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading