CENA RATA U UKRAJINI POSTAJE VRTOGLAVA! Zelenskom koliko god treba, samo da porazi Putina
Foto: Shutterstock/Alo ilustracija

Zapad je do sada Ukrajini od početka rata poslao pomoć od najmanje 111,8 milijardi dolara, a u ovoj godini planirane su još desetine milijardi, a sasvim moguće i mnogo više, u zavisnosti od razvoja situacije na ratištu. SAD i EU su najavile da će Kijevu pomagati do kraja, a najveći deo dosadašnje i buduće pomoći jeste vojni, odnosno razno naoružanje i municija.

Kil institut od početka rata prati koliku je pomoć Ukrajina dobila. Uračunate su finansijska, humanitarna i vojna pomoć. Ukupno je 46 zemalja do sada pomagalo Ukrajini, a najveći donatori su SAD, EU, Velika Britanija, Kanada i Norveška.

Evropska unija je juče uplatila prvu tranšu od tri milijarde, od ukupno 18 milijardi evra koliko je planirano za ovu godinu, a SAD su najavile da će uskoro stići vojna oprema u vrednosti od 3,8 milijardi dolara. Ako se tome dodaju i najavljeni tenkovi, PVO sistemi i druga vojna oprema čija vrednost još nije poznata ali se procenjuje na stotine miliona, pa čak i više od milijardu dolara, jasno je da će ovaj rat biti jedan od najskupljih u istoriji.

Ukrajina je do sada dobila 410 borbenih vozila, a najavljeno je da će Kijevu uskoro stići i britanski tenkovi „čelendžer 2“, kao i nemački „leopardi“. Donirano je i 300 borbenih vozila pešadije, lovci na tenkove, borbena vozila „bredli“ i „marder“, a od ukupno 1.100 oklopnih transportera, koliko Ukrajina ima, 300 je dobijeno od članica NATO. Tu su i stotine drugih borbenih vozila raznih tipova, kao i pešadijska transportna, među kojima dominiraju američki „hamviji“.

Što se artiljerije tiče, od 300 haubica čak 210 je britanskih M777, kao i 72 američke, te samohotke mahom zapadne proizvodnje, kojih je više od 400.

Kadirov: Pritisnućemo dugme i biće svima selam alejkum!

Lider Čečena Ramzan Kadirov je opet zapretio Zapadu i rekao da Rusija nikada neće dopustiti da gubi bitke. Dodao je da uvek postoji mogućnost da se stisne dugme i kaže „selam alejkum“.

- Rusija je velika i nuklearna zemlja. Rusija nikada neće dopustiti da izgubi bilo koju bitku, mi možemo stisnuti dugme i biće svima selam alejkum. Kao što naš predsednik kaže, treba li nam zaista svet bez Rusije? Zašto treba dopustiti tim huljama da žive, a mi da ne možemo živeti? Neka svi nestanemo, mi ćemo ići u raj, a oni će ići u pakao - poručio je Kadirov s osmehom na licu.

U ukrajinskom arsenalu i više od 40 višecevnih raketnih lansera, među kojima i 38 američkih „Himarsa“, koji je jedno od najubojitijih oruđa koje je Kijev do sada dobio sa Zapada. Bivše socijalističke, a sada zemlje NATO, donirale su i više od 40 lansera iz komunističkog doba.

Zapad je Ukrajini poslao i PVO sisteme, među kojima je 37 nemačkih samohodnih topova „gepard“, osam raketnih baterija NASAMS američke proizvodnje, ali i dve raketne baterije „Patriot“ koje su obezbedile SAD i Nemačka. Tome treba dodati i sijaset druge tehnike za gađanje ciljeva u vazduhu, koji su donirani u hiljadama.

Ukrajina je dobila i sovjetske avione starijih generacija, koji su poslati iz bivših članica Varšavskog pakta, a sada NATO, odakle su došli i helikopteri iz istog doba.

Ukrajinska vojska je naoružana i sa više od trideset turskih dronova „bajraktar“ i pojedinim iz Litvanije i Poljske, kao i sa stotinama američkih dronova kamikaza „svičblejd“ i 415 izviđačkih dronova.

Svemu ovome treba dodati i sisteme veze, opremu za elektronsko ratovanje, bespilotna plovila, radarske i druge sisteme.

Licitiranje brojem civilnih žrtava

Više do 9.000 civila, uključujući 453 dece, ubijeno od početka rata u Ukrajini prošlog februara, izjavio je Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsednika.

S druge strane, Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava saopštila je  da je prema njihovoj proceni ubijeno više od 7.000 civila, ali da bi ta brojka mogla da bude i veća.

Američke vojne procene, pak, idu do čak 40.000 stradalih civila i verovatno oko 100.000 poginulih ukrajinskih vojnika, kao i 6,9 miliona izbeglih i 6,6 miliona interno raseljenih građana.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
JaJova

18.01.2023 17:46

Putinu dok ne pukne film spržiće Amerikance.