ZELENSKI PRIPREMA NOVE RAKETNE UDARE Ukrajinska vojska tokom bitke za Soledar izgubila do 15 hiljada vojnika (FOTO/VIDEO)
Foto: EPA/EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS/EPA-EFE/GEORGE IVANCHENKO

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da se akcije spasavanja iz pogođene stambene zgrade u Dnjepru nastavljaju. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručio je da Turska ne namerava da se priključi sankcijama Rusiji i da održava odnose sa Vladimirom Putinom. Ukrajina uvela sankcije za 198 ruskih državljana.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Blog uživo:

Snimak sa fronta iz prvog lica

20:47 - Streljačka bitka kod železničke stanice „Sol“ kod Soledara. Snimak od OSU 15. januara 2023. godine.

 

 

"Vatromet" u Bahmutu

20:20 - Bahmut. Vojnici Ruske Federacije noćas su priredili još jedan vatromet nad položajima Oružanih snaga Ukrajine.

 

 

Ukrajinska vojska tokom bitke za Soledar izgubila do 15 hiljada vojnika

19:47 - Ovo je rekao komandant PMC „Vagner” sa pozivnim znakom „Lotos” na sastanku sa Vladimirom Solovjevim.

 

 

Artiljerija grupe "O" pokriva položaje ukrajinskih militanata kod Makijevke

19:12 - Izviđanje pomoću kvadrokoptera otkrilo je lokaciju ukrajinskih terorista u šumskoj plantaži u blizini Makijevka. Nakon toga, koordinate su predate artiljeriji, koja je pokrila Oružane snage.

 

 

Zelenski se priprema za nove raketne udare

18:53 - Poruku je objavio lider kijevskog režima pre 20 minuta.

„Čuli smo informacije (sa prve linije) o mogućim akcijama neprijatelja u bliskoj budućnosti. Ne gubimo iz vida da će neprijatelj pripremati raketne udare, pa razvijamo najefikasnije protivmere“, piše Zelenski.

Ukrajinci se spremaju za priče o „svim oborenim projektilima“, a struja se sama isključuje.

 

 

Izviđači DPR Specnaz uništavaju tim AFU

18:05 - 

 

 

"Goreće kao i ostali"

17:29 - Kremlj je danas saopštio da će tenkovi koje Velika Britanija planira da pošalje u Ukrajinu "goreti kao i ostali".

Putin razgovarao sa Erdoganom o situaciji u Ukrajini

17.03 - Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, saopštio je Кremlj.

 „Nastavljena je razmena mišljenja o situaciji oko Ukrajine. Кonkretno, o inicijativi turske strane i uzimajući u obzir nedavne kontakte u Ankari, komesara Rusije i Ukrajine za ljudska prava, biće pokrenuto pitanje razmene zarobljenika, pre svega ranjenih“, navodi se u saopštenju.

Ruska avijacija iznad Hersona (VIDEO)

16.31 - U pozadini, na snimku, vidi se trag rada PVO.

 

 

ZAŠTO KIJEV I ZAPAD LAŽU O SOLEDARU? Ukrajina pobeđuje samo na društvenim mrežama

16.20 - Imali smo priliku da čujemo da sama Ukrajina, a i Zapad govore da Soledar nije strateški važan, a same borbe pokazuju suprotno, kaže politikolog Aleksandar Pavić.

Celu vest pročitajt OVDE.

BRITANSKI LIST OTKRIVA: Ovo nije neka "Igra prestola"... Rusi se spremaju za poslednju bitku!

Uništeno oklopno vozilo "Кozak-2" (VIDEO)

15.55

 

 

ZAPAD U STRAHU Priprema se najjači udar na Ukrajinu?

15.24 - Zapadni analitičari su utvrdili da je skoro cela ruska Crnomorska flota izašla na more početkom godine.

Celu vest pročitajte OVDE.

Poljski premijer: Pošaljite tenkove

15.20 - Nemačka treba da "preduzme odlučnu akciju" i pošalje "sve vrste oružja" u Ukrajinu kako bi pomogla u odbrani od ruskog napada, izjavio je danas poljski premijer Mateuš Moravjecki. Moravjecki je, govoreći u poljskom parlamentu, indirektno kritikovao nemačkog kancelara Olafa Šolca zbog njegovog neznanja o slanju teškog naoružanja u Ukrajinu.

"Pozivam nemačku vladu da preduzme odlučnu akciju. Pozivam ih da isporuče sve vrste oružja Ukrajini. Borba za slobodu i našu budućnost besni dok ovde govorim. Tenkovi ne treba da ostanu u skladištima, već da se šalju u Ukrajinu", rekao je poljski premijer.

Marjinka posle teških borbi (VIDEO)

14.45 - Ovako izgleda Marjinka posle teških borbi koje traju već nekoliko meseci.

 

 

Brifing ruske vojske: U DNR likvidirano više od 75 ukrajinskih vojnika

14.10 - Ruska vojska je u pravcu Кrasnog Limana u Donjeckoj Narodnoj Republici likvidirala više od 75 ukrajinskih vojnika, tri tenka i pet oklopnih vozila, dok je na južnom delu Donjecka ubijeno 30 ukrajinskih vojnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije, prenosi Sputnjk.

- Prema Кupjansku je za 24 sata likvidirano više od 30 ukrajinskih vojnika i dva oklopna vozila. Artiljerija Zapadnog vojnog okruga je uništila jedinice 92. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine i 103. brigade teritorijalne odbrane u rejonima Harkovske oblasti.

- U Donbasu je ruska vojska uništila dva ukrajinska radara za kontrabaterijsku borbu američke proizvodnje – AN/TPQ-37 u Luganskoj i AN/TPQ-50 u Donjeckoj Narodnoj Republici.

- Ruska avijacija i artiljerija su pogodile skladište naoružanja i tehnike ukrajinske vojske u DNR-u i hangar sa vojnom opremom ukrajinskog puka za specijalne namene u Zaporoškoj oblasti. U izveštaju Ministarstva odbrane Rusije je pojašnjeno da je uništena i 79 artiljerijskih jedinica, vojska i vojna tehnika u 101 rejonu.

- Ruski PVO sistemi su za 24 sata oborili tri ukrajinska drona i sedam višecevnih bacača raketa „himars“ i „uragan“ u Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici.

Odbijen masovni napad na Sevastopolj (FOTO/VIDEO)

14.04 - Vojska i mornarica odbili su masovni napad na Sevastopolj

Guverner Razvožajev: „Rezultat današnjeg neprijateljskog napada na Sevastopolj: PVO i Crnomorska flota oborili su 10 od 10 bespilotnih letelica iznad mora.

Nijedan objekt ni u gradu ni na akvatoriju nije oštećen. U gradu je sve mirno“.

 

 

Uništavanje haubice M777 kod Artjomovska (VIDEO)

13.19 -

 

 

 

"RUSKA VOJSKA JE U RASULU"

13.01 - Mračne prognoze predviđaju krah Putinovie vojne sile u Ukrajini.

Celu vest pročitajte OVDE.

LAŽU IH OD SEPTEMBRA! Ukrajinski general otvoreno govorio o stanju na frontu

12.48 - Ukrajinski general i bivši zamenik sekretara Saveta bezbednosti Ukrajine, Serhij Krivonos, smatra da će Rusija izvesti velku ofanzivu u naredna dva meseca.

Celu vest pročitajte OVDE.

Evropska komisija: Ukrajini novi paket finansijske pomoći od tri milijarde evra

12.30 - Evropska komisija planira da za Ukrajinu, u ime Evropske unije, izdvoji novi paket makrofinansijske pomoći u vrednosti od tri milijarde evra tokom ove nedelje, napisao je potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis na Tviteru.

Saopštio je da je u ime Evropske unije potpisao memorandum kojim će se Ukrajini isporučiti novi paket makrofinansijske pomoći za 2023. godinu u vrednosti od oko 18 milijardi evra u vidu kredita.

Podoljak "Rat se mora dobiti"

11.58 -  Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak smatra da ne postoji način da se pregovara o prekidu rata sa Rusijom i da zato Ukrajina mora da pobedi u ratu.

Podoljak je na Tviteru napisao da je Rusija napala Ukrajinu bez razloga, da vodi sveobuhvatni rat svim vrstama oružja i masovno ubija civile.

"Nema načina da se pregovara. Rat se mora dobiti...", napisao je Podoljak.

Situacija u Artemovsku (Bahmut)

11.36 - Bahmutska šuma, kao i Silikatna ulica, prešli su pod kontrolu ruskih snaga.

 

 

Aligatori "Odvažnih" (VIDEO)

11.08 - Aligatori "Odvažnih" uništavaju opremu i ljudstvo Oružanih snaga Ukrajine

Udarni helikopteri Ka-52 redovno pokrivaju utvrđene položaje ukrajinskih militanata i pogađaju njihovu opremu i ljudstvo. Naši piloti helikoptera prilaze na izuzetno malim visinama i lansiraju rakete iz nagiba, što omogućava da se neprijatelj pogodi sa velike udaljenosti bez ulaska u njegovu zonu PVO. Ugrađeni kompleks helikoptera vam omogućava da na ovaj način precizno gađate.

 

 

Ruska PVO od noćas oborila tri drona kod Sevastopolja

10.38 - Ruski sistemi PVO oborili su od noćas treći dron kod obala Sevastopolja, a ruske snage nastavljaju da odbijaju napad, saopštio je gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev, prenosi Tanjug.

On je prethodno saopštio da je prvi dron oboren noćas, prenosi RIA Novosti.

Agencija navodi da su od početka godine Oružane snage Ukrajine nekoliko puta lansirale dronove ka Krimu, ali da su svi oboreni.

Dejstvo ruske tenkovske jedinice (VIDEO)

10.21 - Tenkovske posade iz Južnog vojnog okruga osujetile su planove neprijatelja da izvede ofanzivu na konsolidovane položaje ruskih snaga.

Osoblje tenkovske jedinice eliminiše neprijatelja kako direktnom vatrom, tako i korišćenjem savremenog sistema za upravljanje vatrom.

 

 

Na Bosforu se nasukao teretni brod koji je nosio grašak iz Ukrajine

09.54 - Teretni brod MKK1, koji je išao iz Ukrajine ka Turskoj, nasukao se danas u Bosforskom moreuzu, zbog čega je vodeni saobraćaj zaustavljen, ali nije prijavljena nikakva šteta, saopštila je agencija za brodski transport Tribeka.

Snažno dejstvo ruskih snaga u pravcu Ugledara (VIDEO)

09.48 -   Minobacačka posada je pogodila neprijateljske položaje u pravcu Ugledara.

Vojnici primećuju visoku brzinu paljbe, domet i pouzdanost minobacača 2S12A u zimskim uslovima.

 

 

Analiza situacije u Ukrajini Američkog instituta za proučavanje rata:

09.33 - Ruske trupe su napredovale u oblasti Makejevke i Belogorovke LNR.

- Ruske trupe su završile čišćenje Soledara i napale ukrajinske položaje severno, zapadno i jugozapadno od naselja. Ukrajinska strana je priznala da su ruske trupe zauzele deo zapadno od Soledara u blizini Dvojeručja.

- Ruske trupe su nastavile da napadaju Artemovsk i oblasti severno, istočno, južno i jugozapadno od grada, postigle uspeh u oblasti Andrejevke.

- Oružane snage RF povećale su svoje prisustvo u Hersonskoj oblasti. Prema izveštajima ukrajinske strane, neke snage PMC „Vagner“ stigle su u Hersonsku oblast. Obnavljanje mosta do Arabatske račve poboljšalo je rusku logistiku.

 

 

Britanski obaveštajci: Ukrajina drži položaje u Soledaru

09.01 - U najnovijem izveštaju britanskih obaveštajaca navodi se da su ukrajinske snage zadržale položaje u Soledaru, severno od Bahmuta.

"Tokom vikenda nastavljene su intenzivne borbe kod Kremine i Bahmuta na frontu u Donbasu", dodalo je ministarstvo.

"Duhovi" uništavaju utvrđenja Oružanih snaga Ukrajine (VIDEO)

08.32 - Legendarni Mozgovojevi „duhovi“ uništavaju utvrđenja Oružanih snaga Ukrajine.
Artiljerci 2. armijskog korpusa LNR iz 14 BTrO, koje je osnovao pali drug Aleksej Mozgov, uništavaju neprijateljske položaje u borbama u Donbasu.

 

 

Vojne vežbe Rusije i Belorusije

08.15

 

 

Počelo je

08.00 - Rusija i Belorusija počele su jutros zajedničke vežbe vazduhoplovnih snaga, što je izazvalo strahove u Kijevu i na zapadu da bi Moskva mogla da iskoristi svog saveznika za pokretanje nove kopnene ofanzive u Ukrajini.

Planirano je da se na Krasnu goru udari sa severa i juga

07.25

 

 

Ukrajinci priznali: "Napustili smo Soledar"

07.07 - Ukrajinske snage priznale su da su napustile Soledar u Donjeckoj Narodnoj Republici, piše onlajn izdanje "Strana".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
lobotomija

16.01.2023 08:40

Ooooo, tragi-komičar se obavestio ali se nije OSVESTIO...