"RUSKA VOJSKA JE U RASULU" Mračne prognoze predviđaju krah Putinovie vojne sile u Ukrajini
Foto: Alo ilustracija

Rusija i Belorusija počele su zajedničke vazdušne vežbe, što je izazvalo strah u Kijevu i na Zapadu da bi Moskva mogla da iskoristi svog saveznika za pokretanje nove kopnene ofanzive u Ukrajini.

Kakva je situacija na ratištima u Ukrajini?

Ogorec: Ova zima ne ide na ruku Rusiji

Marinko Ogorec, vojni analitičar univerziteta Velika Gorica, naglasio je u programu Hrvatskog radija "U mreži". Prvo je veoma teško proceniti šta se dešava u gradovima Soledar i Bahmut, jer nema relevantnih podataka. Svaka strana ima svoje informacije, ali sukobi se nastavljaju.

"Izgleda da se oko tih gradova vode najžešće borbe. To će se, verovatno, kad-tad i dalje širiti na Donbas. Što se tiče dinamike borbi, ništa se mnogo nije promenilo. Osim što ova zima ne ide u Ruke Rusije. Nije se ostvarilo ono što su Rusi očekivali, da će doći do novog talasa izbeglica“, rekao je Ogorec.

Akrap: Rat se ne vodi emocijama

Gordan Akrap, analitičar Instituta za hibridna istraživanja, rekao je da gradovi Soledar i Bahmut, kao i drugi gradovi koje Rusija napada poslednjih nekoliko meseci, nemaju strateški, vojni ili politički značaj. A broj žrtava ruske vojske je visok. S druge strane, Ukrajinci ulažu minimalne napore da planiraju svoje aktivnosti, kaže on.

"Ukrajinske aktivnosti će uskoro postati jasno vidljive svima onima koji još uvek ne prepoznaju ove signale", dodao je Akrap. On je rekao da se rat ne vodi emocijama, već racionalnošću. A Ukrajina to radi i bolje joj ide na bojnom polju", kaže on.

Vojni analitičar Ogorec istakao je da Rusi imaju ozbiljne probleme u komandovanju. Rekao je da Rusi imaju zastareli oblik komandovanja. Akrap kaže da je ruska vojska u "rasulu". On je dodao da je ovaj rat vratio Rusiju četrdeset do pedeset godina unazad.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (4)

Loading
Pajdo

16.01.2023 12:17

Kad Ogorec i Akrap kazu onda je sigurno tako. Posebno Ogorec, nekadasnja cetna komandircina u Ljubljani

goks

16.01.2023 12:22

Ko predviđa?Bagra i ološ koja bi da porobi svet i da dalje stvara roblje na planeti?Skupu sportsku disciplinu su izabrali,ne žale pare za igrače i opremu,samo neka se pripaze,dva puta su dobili po labrnji,usude li se treći put,definitivni kraj im je iza ćoška! Dosta više njihove robovlasničke ekonomije ,misije,vizije,izmišljanja novih ratova i izgladnjivanja sveta!

C.

16.01.2023 12:22

Zašto je važno da znamo šta o ruskoj vojsci misle Slouvenci i Krvati?

Krajinamen

16.01.2023 12:43

Marinko iz ``Rvatske`` rekao da se Ruska vojska raspada... Jbt... Kakav je to ``strucnjak`` bez premca. Jos ako se ``rvati`` ukljuce, sa svojim naprednim oruzjem i jos naprednijim rukovodstvom, u rat ima da ``zgaze Ruse u roku od 24 milenija.