AMERI NAPALI VAGNEROVCE Usledio odgovor kakav nisu mogli ni da zamisle
Foto: Printscreen/Video

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi optužio je Vagner grupu da "širom sveta traži dobavljače oružja".

"Vagner širom sveta traži dobavljače oružja kako bi podržao specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. Možemo da potvrdimo da je Severna Koreja Vagneru prošlog meseca isporučila pešadijske rakete i projektile u Rusiju", izjavio je Džon Kirbi preneo je "Glas Amerike".

SAD procenjuju da količina naoružanja koju je isporučila Severna Koreja neće promeniti dinamiku ratovanja u Ukrajini. Očekuje se da će Pjongjang Rusiji obezbediti još vojne opreme, preneo je Rojters.

Kako je Bela kuća u novembru saopštila da Pjongjang Rusiji tajno isporučuje znatan broj artiljerijskih granata, usledio je odgovor Severne Koreje da nikada na taj način nije poslovala sa Rusijom i da nema takvih planova.

Kirbi je naveo i da se ruski predsednik Vladimir Putin sve više okreće Vagner grupi, koja je pod kontrolom Putinovog saveznika Jevgenija Prigožina, za pomoć u Ukrajini.

Inače, administracija američkog predsednika predstavila je juče nove sankkcije za izvoz tehnologije Vagner grupi u pokušaju da dodatno oteža njeno snadbevanje, podsetila je britanska agencija.

Kirbi je poručio da će u narednim nedeljama biti uvedene nove sankcije koje se odnose na tu "privatnu vojnu kompaniju", kao i strane koje joj pružaju podršku u zemljama širom sveta.

Prigožin: Snabdevanje oružjem iz Severne Koreje nije ništa drugo do tračevi

Biznismen Jevgenij Prigožin odgovorio je za ruski medij RBK na optužbe Džona Kirbija, ali i na navode o novom paketu sankcija. 

"Nažalost, gospodin Kirbi daje dosta izjava zasnovanih na pretpostavkama. Svi znaju da Severna Koreja već duže vreme ne isporučuje nikakvo oružje Ruskoj Federaciji. I nikada takav pokušaj nije učinjen. Dakle, snabdevanje oružjem iz Severne Koreje nije ništa drugo do tračevi i spekulacije", saopštio je Prigožin na Telegramu.

On je dodao da se neće pomiriti sa sankcijama na kupovinu američkog oružja, te da će njegovi advokati biti angažovani da Bagner izuzmu iz sankcija.

"Želeo bih da naglasim, već sam danas odgovorio na ovo pitanje, da mi kupujemo dosta američkog oružja. I stoga će, najverovatnije, moji advokati biti aktivno uključeni u proces ukidanja američkih sankcija za snabdevanje oružjem PMC Vagner. Smatramo da su ova ograničenja apsolutno nepravedna, zbog činjenice da Vagnerov PMC nikada nije prekršio pravila međunarodne trgovine prilikom kupovine američkog oružja", naveo je Prigožin.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading