NATO DRŽAVA OKRENULA LEĐA UKRAJINI Savezniku je dosta pomoći u oružju
Foto: EPA/Marcin Bielecki

Kako je rekao, vladin prvi zadatak je razvoj odbrambenog potencijala, ali da će nastaviti da pomaže Kijev na svaki drugi način.

"Našoj zemlji je potreban dubok predah kada je reč o vojnoj pomoći Ukrajini. Podrška Ukrajinaca jeste prioritet ali moramo da mislimo i na naš odbrambeni potencijal. Naš prvi zadatak je da eliminišemo ili bar radikalno smanjimo mogućnost da se rat proširi u našu zemlju", kazao je Kačinjski u intervju za novi broj provladinog nedeljnika Gazeta polska.

 

 

Iako, prema oceni Kačinjskog, Rusija zasada ne planira proširenje sukoba u Ukrajini na druge zemlje upozorio je da rizik uvek postoji jer je rat nepredvidiv a takođe na to da Poljska nije pomogla Ukrajini taj rizik po nju bi bio daleko veći nego danas.

"Opasnost bi bila neuporedivo veća a uz to naša pozicija u međunarodnoj areni bi pala. Spali bismo među proruske države, moralno bi pretrpeli poraz. Jednom rečju jako angažovanje u podršci Kijevu to je u svim aspektima ispravna odluka, za Poljsku najbezbednija, najbolja politički i nas stavlja u najkorisnije svetlo", rekao je Kačinjski.

Poljska se još pre napada Rusije na Ukrajinu u februaru ove godine ubrzano naoružavala a sada je još pojačala tempo i namerava da naredne godine za naoružavanje i modernizaciju svoje vojske izdvoji tri odsto BDP-a, dok neke članice NATO imaju problem da izdvoje i obećanih dva odsto.

 

 

Prema procenama portala Politiko uskoro bi Vojska Poljske u konvencionalnim snagama mogla da bude treća najjača u Evropi a između ostalog i zbog velikih nabavki oružja ne samo iz SAD već i iz Južne Koreje i Evrope vlada u Varšavi pokušava takođe da okonča što pre spor sa Evropskom unijom oko pravne države i nezavisnosti pravosuđa posle sporne reforme.

Kao razlog da vlada u Varšavi popusti i hitno prihvati glavne uslove Evropske unije i izmeni kontroverznu reformu pravosuđa, zbog koje je sa Briselom u sporu, da bi mogla da počne da koristi oko 35 milijardi evra iz novog evropskog Fonda obnove posle pandemije upravo vojne nabavke je naveo juče i poljski premijer Mateuš Moravjecki.

"Deo tih sredstava može da se iskoristi za odbranu", rekao je Moravjecki.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading