UKRAJINCI GINU, AMERIČKE FIRME NAPREDUJU Proizvođači oružja na pozivnicama za prijem Ambasade Ukrajine u SAD (FOTO)
Foto: Shutterstock/Ilustracija: A.V.

Logotipi američkih kompanija proizvođača oružja Northrop Grumman, Raytheon, Pratt & Whitney i Lockheed Martin bili su istaknuti na pozivnici kao sponzori događaja!

SAD i njihovi „partneri“ širom sveta kupili su prošle godine američkog oružja za oko 50 milijardi dolara. Ove četiri kompanije uzele su oko 80% od ukupne cifre. Eksplicitno sponzorstvo zvaničnog događaja koji je organizovao režim Zelenskog ukazuje na to koliko su veliki vojni izvođači postali intimni sa Ukrajinom i koliko mogu dobiti od rata, piše Vox.

 

 

Pozivnica je jasan dokaz da je rat u Ukrajini bio veoma dobar za američki biznis. Među najvećim dobitnicima su Lockheed Martin, Raytheon iNorthrop Grumman. Samo Lockheed je ove godine porastao za 38 odsto.

- Posle početka ruske specijalne operacije u Ukrajini, američki vojno-industrijski kompleks je počeo da cveta, njihovi generali ne mogu da se zasite borbe - rekao je nedavno ruski pukovnik u penziji Viktor Baranec.

Sjedinjene Američke Države dobro zarađuju na trenutnoj krizi u Ukrajini, izjavio je ovog meseca zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov za TV "Rusija 24“.

On je dodao da pohlepa vojno-industrijskog kompleksa SAD nema nikavih granica.

Rjabkov  je naglasio da Vašington koristi iscrpljivanje skladišta oružja „kako bi još više napumpao mišiće svoje ratne mašinerije i podmirio vojno-industrijski kompleks“.

Diplomata smatra da SAD, zapravo, ohrabruju Kijev na eskalaciju i svojim izjavama i isporukama oružja Ukrajini faktički onemogućavaju povratak političkom rešavanju sukoba.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading