ŽESTOK NAPAD NA DONJECK Snimci stravičnog požara izazvanog granatiranjem grada (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija M.J.

Ukrajinska vojska je juče granatirala je odmaralište u Melitopolju u Zaporoškoj oblasti. Prema preliminarnim informacijama, poginule su dve osobe, dok su još dve ranjene, saopštio je član glavnog saveta regionalne administracije Vladimir Rogov.

Ruske oružane snage su zauzele su juče Potemkinsko ostrvo na ušću Dnjepra kod Hersona.

Rusija povećava proizvodnju najmoćnijeg oružja, uključujući oružje zasnovano na novim principima, saopštio je Dmitrij Medvedev.

U 05:54 Oružane snaga Ukrajine ispalile su 20 raketa na Vorošilovski i Кalinjinski okrug Donjecka.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BLOG UŽIVO

Novi snimak s ratišta

22:55 - Pokrivanje OSU iz AGS-a u oblasti Novoselovke.

Srušen most

22:15 - Na severnoj periferiji Bahmuta (Artemovska) porušen je železnički most koji je prolazio preko autoputa M-03.

 

Glavne stavke izveštaja Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine

21:46 - Ruska vojska napada položaje kod Artjomovska i Avdejevke i nanosi vatrenu štetu Oružanim snagama Ukrajine kod Kremene i Svatova.

 

 

Zaporoški pravac

21:11 - Ukrajinska osmatračnica je napadnuta AGS-om.

 

 

Posledice ukrajinskog napada na rekreativni centar u Melitopolju

20:49 - Infrastruktura nakon granatiranja je skoro potpuno uništena.

 

 

„Bahmutski mlin za meso“

20:24 - Snimak iz kvadrokoptera.

 

 

Borelj: Vojne zalihe EU su iscrpljene

19:55 - Vojne zalihe Evropske unije su se iscrpele zbog podrške Ukrajini u vezi sa vojnom operacijom Rusije, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

On smatra da je operacija Rusije u Ukrajini postala "zvono za uzbunu" za Evropsku uniju što se tiče njenih vojnim mogućnosti.

"Predali smo oružje Ukrajini, ali smo istovremeno shvatili da su naše vojne zalihe iscrpljene", istakao je šef evropske diplomatije.

Odesa Večeras

 

 

Bitke kod Svatova 

19:00 - Ruska vojska juriša na Novoselovskoe, „Solncepeki“ spaljuju neprijatelja na periferiji.

 

 

Današnja linija fronta u Ukrajini

18:35 - Ruska armija je prešla u ofanzivu i probila front kod Velike Novoselkovke, neprijatelj se povlači.

 

 

„U pravcu Velike Novoselkovke naše trupe su počele ofanzivna dejstva. Neprijatelj nije mogao da zadrži napredne položaje – povukao se na drugu liniju istovremeno sa povlačenjem rezerve i pružio glavni otpor na ovoj liniji.  
Skori mrak će ih primorati da se smanji aktivnost“, rekao je komandant bataljona „Vostok“ Aleksandar Hodakovski.

Erdogan razgovarao s Putinom i Zelenskim

18:03 - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je danas sa ruskim i ukrajinskim predsednicima Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim.

Celu vest pročitajte OVDE.

Poginuo ukrajinski komandant

17:45 - Komandir vazdušno-desantnog voda iz 80.brigade OSU, potporučnik Kuznjecov Igor Vjačeslavovič (rođen 07.09.1991) poginuo je kod Terni.

 

 

"Veterani" u akciji

17:10 - Snimak prikazuje rad 60. motorizovane brigade „Veterani“.

 

 

Snimljeno dejstvo ruskog minobacačkog odreda

16:39 - Minobacači Oružanih snaga RF dobili su informacije o neprijateljskom uporištu i gomilanju ljudstva i tehnike Oružanih snaga Ukrajine na pravcu Zaporožja. Zahvaljujući dobro koordinisanom radu i prilagođavanju, svi ciljevi su gađani minobacačem od 120 mm.

 

 

Šmigal: U ruskim raketnim napadima oštećene sve hidro i termoelektrane

16.10 -  Premijer Ukrajine Denis Šmigal izjavio je danas da su posle osam talasa ruskih raketnih napada na Ukrajinu oštećene sve termo i hidroelektrane. Šmigal je na Fejsbuku napisao da je osim toga 40 odsto visokonaponskih mrežnih objekata pretrpelo oštećenja u različitom stepenu.

"Svako od nas mora biti svestan da ćemo ove zime imati značajna ograničenja u potrošnji električne energije", istakao je Šmigal, prenosi Ukrinform.

Oklopni transporter grupe "Vagner" (VIDEO)

16.06

 

 

Odbijeni ukrajinski kontranapadi u Donjecku

16.00 - Ruske trupe odbile su nekoliko kontranapada Oružanih snaga Ukrajine tokom ofanzive u pravcu Donjecka, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

- U pravcu Donjecka ruske trupe su izvele ofanzivna dejstva odbijajući kontranapade jedinica Oružanih snaga Ukrajine na određenim pravcima. U tom pravcu je za dan uništeno do 40 ukrajinskih vojnika, dva borbena oklopna vozila i tri kamioneta - stoji u saopštenju.

Rusi su se povukli

15.20 - Dve osobe su poginule, a pet je ranjeno u ruskom bombarovanju grada Hersona, na jugu Ukrajine, rekao je danas guverner Jaroslav Januševič. Ukrajinske snage su povratile grad Herson u kontraofanzivi u novembru, zbog čega su se ruske snage povukle i prešle na levu stranu reke Dnjepar.

"Neprijatelj je ponovo napao stambene četvrti Hersona", objavio je guverner na Telegramu, navodeći da je ruska vojska pogodila porodilište, kafe i stambenu zgradu. Dodao je da je pet osoba ranjeno u 45 ruskih napada artiljerijom, višecevnim raketnim bacačima, tenkovima i minobacačima.

Gori pijaca u Donjecku (VIDEO)

14.40

 

 

 

 

Napadnuta ruska kasarna

14.00 -  Kako piše The Guardian, Ukrajinci su napad na Melitopolj navodno izveli iz višecevnog bacača HIMARS te su pogodili kasarnu u kojoj su se nalazili ruski vojnici.

"Aligator" grupe "Odvažnih" uništava tenk (VIDEO)

13.37

 

 

Dnevni brifing Ministarstva odbrane Rusije:

13.36 -  Ruska vojska je izvela napade na položaje ukrajinskih snaga u tri mesta u Harkovskoj oblasti, likvidirano je oko 30 ukrajinskih vojnika;

- U području Кramatorska uništen je ukrajinski PVO sistem "Buk-M1";

- Ruske snage su se premestile na bolje položaje tokom ofanzive u području Кrasnog limana;

- Ruska artiljerija je sprečila ofanzivu ukrajisnke vojske južno od Donjecka, likvidirano je oko 40 ukrajinskih vojnika;

- Uništen višecevni sistem "Grad" u DNR;

-  Ruske snage su uništile tri diverzantske grupe i tri minobacačke čete ukrajinskih snaga u LNR.

KIJEV NE KRIJE TAKTIKU Evo zašto je Melitopolj ključno mesto za Ukrajinu

13.00 - „Sva logistika koja povezuje ruske snage u istočnom delu Hersonske oblasti, sve do ruske granice, zavisi od Melitoplja“, ističe savetnik ukrajinskog predsednika, Aleksij Arestovič.

Celu vest pročitajte OVDE.

Proglašena vazdušna uzbuna!

12.32 -  Proglašena vazdušna uzbuna u oblastima Černigova, Suma i Harkova u Ukrajini.

 

 

Oboren ukrajinski helikopter Mi-8 u DNR (VIDEO)

11.40

 

 

"MI SMO ODGOVORNI ZA KRIM!" Ukrajinski gerilci najavljuju nastavak udara na Ruse

11.30 - Ukrajinski gerilski pokret "Ateš", koji deluje na Krimu, preuzeo je danas odgovornost za paljenje ruske vojne baze, javlja "Ukrajinska pravda".

Celu vest pročitajte OVDE.

93. brigada Oružanih snaga Ukrajine povlači se iz Soledara 

11.10 -

 

 

Na pravcu Ugledara (FOTO)

10.40 -

 

 

Sve više ukrajinskih vojnika se predaje (VIDEO)

10.20 - Sve veće grupe ukrajinskih vojnika se predaju ruskim trupama, prenose ruski izvori.

 

 

Rusi mobilišu?

10.00 - Kako bi ojačala svoje snage koje se bore u blizini Sjejerodonjecka u Luganskoj oblasti na istoku Ukrajine, Rusija je pojačala mobilizaciju u okupiranim delovima regiona, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

U gradu Krasnij Luč, koji je okupiran od strane Rusije, koji se nalazi u jugoistočnom delu Luganske oblasti, distribuiran je povećan broj poziva za mobilizaciju, a primećeno je i više patrola koje proveravaju dokumenta muškaraca i odvode ih u mobilizacione centre, saopštio je Generalštab.

Zelenski: I kad nema raketnih udara Rusije,uništavaju nam energetski sistem

 

09.23 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da i kada nema raketnih udara Rusije, postoje drugi tipovi granatiranja i napadi dronova koji uništavaju ukrajinski energetski sistem.

On je naveo da je najgora situacija sa nestankom struje u oblastima Lavova, Vinice, Kijeva, Ternopolja, Suma, Zakarpatja, Žitomira, Hmeljnickog i u Kijevu.

"Jedna stvar mora biti jasna - čak i ako nema masovnih raketnih udara, to ne znači da nema problema. Skoro svaki dan u različitim regionima ima granatiranja, ima raketnih napada, napada dronom. Energetski objekti su pogođeni skoro svaki dan. Zbog gubitaka u sistemu svi u sistemu moraju da smanje granice", poručio je Zelenski, prenosi "Ukrajinska pravda".

Кrvavi udar američkih Himarsa na Melitopolj

09.00 - Prijavljeno je da su američke rakete pogođene već na kraju, nekoliko ih je oboreno. Glavni tip koji se isporučuje Ukrajini ima deklarisani domet od 84 km. Orehov, koji je zauzet sa Oružanim snagama Ukrajine, udaljen je 86 km. Dakle, plus ili minus udarac je mogao biti zadat sa položaja blizu linije fronta.

- Mediji pišu da bi u restoranu spaljenom od raketa mogla da bude proslava rođendana šefa regionalne administracije Jevgenija Balickog, ali je on sam na Кrimu.

- Sada znamo za dvoje mrtvih i 10 ranjenih. Rekreativni centar je potpuno uništen.

 

 

Serija eksplozija u Melitopolju (VIDEO)

08.47

 

 

"Totalno je uništeno"

08.15 - Proruski guverner regiona Zaporožje Jevgenij Balicki, izjavio je danas da se broj žrtava i povređenih u raketnom napadu na Melitopolj popeo na 12.

"Prema preliminarnim podacima, dve osobe su ubijene, a 10 je ranjeno. Ranjeni su dobili medicinsku pomoć", naveo je Balicki na Telegram kanalu, preneo je TAŠ.

Proruski zvaničnik rekao je da spasioci rade na mestu napada i uklanjaju ruševine.

"Totalno je uništeno mesto za kampovanje gde je u subotu devet ljudi, civila, večeralo, a na udaru su bili i zaposleni u kampu", dodao je Balicki. Prema njegovim informacijama, raketiranje predgradja Melitopolja dogodilo se oko 21.00 po lokalnom vremenu raketama američkog sistema HIMARS. Dve rakete su oborene, a četiri su pogodile ciljeve, kazao je on.

Energesti kolaps u Odesi (FOTO)

08.11 - Nakon granatiranja Odese od 09.12., električna energija se u Odesi  ne može obnoviti pre 2-3 meseca.

Jučerašnji udari ruskih  geranijuma (dronova kamikaza) doveli su do produženog energetskog kolapsa u Odesi, koji će trajati do proleća sledeće godine. 

Ovo su dan ranije saopštile lokalne vlasti, koje su se juče divile uspešnom radu svoje PVO.

Pored toga, gradske vlasti su pozvale stanovnike da napuste Odesu i odu tamo gde ima struje i grejanja.

 

 

Dejstvo haubice D-20 na ukrajinske položaje na periferiji Bahmuta (VIDEO)

08.00 - „Muzičari” postepeno sa polja ulaze u urbane bitke, o kojima ukrajinske snage u poslednje vreme redovno izjavljuju da gube.

U toku su radovi u jugoistočnom delu sela Opitnoje, koje je važno za ulazak u urbana područja.

Zapadna grupa „Vagner” kreće se kroz selo Кurdjumovka i selo Кleščejevka, severna – sa strane zauzetog ove nedelje sela Jakovlevka.

 

 

Avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije (FOTO)

07.55 - Vojna avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije

 

 

Stravičan udar na Donjeck (VIDEO)

07.40 - U 05:54 Oružane snaga Ukrajine ispalile su 20 raketa na Vorošilovski i Кalinjinski okrug Donjecka.

 

 

ODLUČUJUĆE ZA DALJI TOK RATA

07.21 - Da li će NATO oružje stati zbog jake zime? I Rusi su u problemu!

Celu vest pročitajte OVDE.

UKRAJINA UDARA Amerika je digla ruke

07.20 - Vlasti SAD više ne pokušavaju da ubede Ukrajinu da odustane od udara po ruskoj teritoriji, piše "Tajms".

Celu vest pročitajte OVDE.

Glavni zaključci američkog instituta za proučavanje rata:

07.03 - Ruske snage nastoje da napreduju u pravcu Artemovska i u oblasti Avdijevke, a takođe brane svoje pozicije u zapadnom delu Donjecke oblasti.

- Ruske i ukrajinske trupe izvele su jurišna dejstva u rejonu Кremenja, dok su Oružane snage Ukrajine nastavile ofanzivna dejstva u pravcu Svatova.

- Ruske snage su napale ukrajinsku kritičnu infrastrukturu koristeći više dronova iranske proizvodnje nego prethodnih nedelja.

 

 

07.00 -  Ruske snage snažnim udarima iz višecevnih bacača raketa "Grad" uništavaju ukrajinske snage.

"Proračuni ne dozvoljavaju neprijatelju da se oporavi, organizujući 5-6 vatrenih racija tokom dana", stoji u opusi snimka koji je objavilo rusko ministarstvo odbrane.

 

 

Rusija povećava proizvodnju najmoćnijeg oružja

06.57 - Rusija povećava proizvodnju najmoćnijeg oružja, uključujući oružje zasnovano na novim principima, saopštio je Dmitrij Medvedev.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading