Printscreen
Foto: Printscreen/Foto: Twitter/printscreen

Žestoke borbe vode se u Donbasu i Hersonu. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu naložio povlačenje ruskih snaga sa zapadne na istočnu obalu Dnjepra.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak smatra da je rano govoriti o povlačenju ruskih snaga iz Hersona. Evropska komisja predložila novi paket podrške Ukrajini od 18 milijardi evra za 2023. godinu.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je da je situacija na celom frontu teška, posebno u Donjeckoj oblasti na istoku, ali da se ukrajinski vojnici ne odriču niti jednog centimetra zemlje.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA 

UKRAJINA UŽIVO

 

Zelenski: Oslobođeno

22.55 - Ukrajinske snage su oslobodile 41 naselje napredujući na jugu zemlje, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i dodao da je ubijen određen broj prokijevskih vojnika.

Pogođeno komandno mesto ruske armije

22.10 - Artiljerci Oružanih snaga Ukrajine su tokom dana pogodili komandni punkt ruske armije, 8 rejona koncentracije ljudstva, naoružanja i vojne tehnike, 2 skladišta municije, 5 sredstava PVO Ruske Federacije.

Bela kuća najavila novi paket vojne pomoći Ukrajini

21.19 - Bela kuća najavila je danas novi paket vojne pomoći Ukrajini koji će uključivati sisteme protivvazdušne odbrane.

Ruska vojska lansirala rakete sa leve obale Dnjepra na ciljeve Oružanih snaga Ukrajine u Hersonskoj oblasti

20.33

 

 

Predsednici SAD i Kine razgovaraće na marginama samita G20

19.47 - Američki predsednik Džo Bajden i kineski lider Si Đinping trebalo bi da se sastanu 14. novembra kako bi razgovarali o Tajvanu, Ukrajini i Severnoj Koreji, saopštila je Bela kuća.

Predsednici SAD i Kine razgovaraće na marginama samita G20

18.33 - Američki predsednik Džo Bajden i kineski lider Si Đinping trebalo bi da se sastanu 14. novembra kako bi razgovarali o Tajvanu, Ukrajini i Severnoj Koreji, saopštila je Bela kuća.

Ruska armija napreduje kod Ugledara

17.44 - Ruska vojska je zauzela Pavlovku, pored Ugljedara, Donjecka Narodna Republika, piše telegram kanal WarGonzo.

- Ministar policije DNR general-pukovnik Aleksej Diki lično je posetio mesto i nagradio borce koji su se istakli u operaciji, navodi se u tekstu.

 

Stoltenberg: Još jedna pobeda Ukrajine

17.00 - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg prokomentarisao je danas rusku najavu povlačenja svojih snaga iz Hersona, glavnog grada Hersonske oblasti, koju su na početku rata okupirali Rusi. "Ako ruske snage zaista napuste Herson, to će značiti da je Ukrajina ostvarila još jednu pobedu", rekao je on.

U Brjanskoj oblasti dignut je u vazduh dalekovod snage

14:30 -  U Klimovskom okrugu, zbog eksplozije stuba dalekovoda od 110kV nema struje. Tehničke službe nalaze se na licu mesta. U najskorije vreme će svo napajanje električnom energijom biti prebačeno na rezervni vod- rekao je gubernator oblasti Aleksandar Bogomaz.

Klimovski okrug graniči se sa Černigovskom oblašću Ukrajine i Gomeljskom oblašću Belorusije.

Oružane snage Ukrajine napale su LNR iz američke MLRS HIMARS

13:47 - U selu Kriničnoje je ubijeno dvoje radnika rudnika „Kriničanskaja“, a još četvoro je povređeno. Rudničke konstrukcije su ozbiljno oštećene.

 

 


Ruske specijalne službe spasile su drevne ikone

13:40 - Ruske specijalne službe spasile su drevne ikone koje su ilegalno pokušali da iznesu iz Zaporoške oblasti, saopštio je prvi čovek regiona Evgenije Balicki.

 

 

Ruske trupe se pregrupišu na levoj obali Dnjepra

13:09 - Na pravcu Nikolajev-Krivoj Rog, ruske trupe se pregrupisavaju na pripremljene položaje na levoj obali Dnjepra, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

- Jedinice ruske grupe trupa manevrišu na pripremljene položaje na levoj obali reke Dnjepar u strogom skladu sa odobrenim planom - saopštilo je ministarstvo.

Zelenski ne ide na samit G20

VAZDUŠNA UZBUNA U UKRAJINI Jurij Ignat: Rusija verovatno gomila zalihe raketa za masovni udar! (FOTO/VIDEO)

Foto: Alo ilustracija

 

 

12:45 - Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski neće ići na samit G20 koji se održava na Baliju 15-16. novembra, saopštio je ministar-koordinator za pomorske poslove i investicije Indonezije Luhut Binsar Pandžaitan, koji odgovara za pripremu samita.

Ministar je rekao da Zelenski neće prisustvovati, jer će biti zauzet unutrašnjim državnim pitanjima.

 

Uništenje oklopnog transportera ukrajinskih snaga američke proizvodnje „MakkPRO“ u pravcu Ugledara

12:25 - 

 

 

Putin izdao hitnu naredbu Vladi

12:23 - Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je Vladi da podnese predloge za ubrzano povećanje minimalne zarade.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

Rusija verovatno gomila zalihe raketa za masovni udar

11:53 - Predstavnik komande Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat izjavio je danas da Rusija verovatno gomila zalihe raketa, da bi kasnije mogla da izvede masovni udar na Ukrajinu.

Ignat je ocenio da su ruske snage uvidele da efekat pojedinačnih napada nije veliki, jer ako je ispaljen mali broj projektila, oni će biti oboreni, prenosi Unian.

Pre oceni Ignata, Rusija nije odustala od namere da uništi vitalni infrastrukturu Ukrajine.

London zamrzao rusku imovinu vrednu više od 20 milijardi evra

11:30 - Britanska vlada saopštila je da je zamrzla imovinu u vrednosti od 18 milijardi funti (više od 20,5 milijardi evra) ruskih oligarha, drugih pojedinaca i entiteta zbog napada Moskve na Ukrajinu.

 

Sprečen teroristički napad

11:15 - Na omladinskom forumu u Berdjansku sprečen je teroristički napad većih razmera, proizlazi iz svedočenja osumnjičenih za pripremu napada koje su priveli pripadnici snaga bezbednosti Rusije.

Forum je trajao od 6. do 9. novembra.

 

Uzbuna

10:52 - Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u Nikolajevskoj i Dnjepropetrosvkoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Hersonske oblasti koji je pod kontrolom Kijeva, pokazuju podaci onlajn mape Ministarstva za digitalni razvoj Ukrajine.

"Giacintы"(topovi 152mm) DNR razbijaju opremu i objekte Oružanih snaga Ukrajine na komade

10:48 - Operateri dronova su identifikovali niz ciljeva na teritoriji sela Pervomajskoje, uključujući vozila, skladišta municije, uporišta. Odmah su pogođeni uz pomoć topova  kalibra 152 mm

 

 

Zaharova: Rusija spremna da prevaziđe krizu u odnosima sa EU

VAZDUŠNA UZBUNA U UKRAJINI Jurij Ignat: Rusija verovatno gomila zalihe raketa za masovni udar! (FOTO/VIDEO)

EPA/MAXIM SHIPENKOV/Shutterstock

 

10:44 -  Rusija je spremna da razgovara o rešenjima krize sa EU, ali svaki predlog treba da uzme u obzir situaciju na terenu i da ima dodatnu vrednost za Moskvu, saopštila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Američki Hamvi ukrajinskih snaga se zaglavio u blatu Donbasa

10:28 - Američka oprema nije pravljena za ovakve protivnike

 

 

 

UKRAJINA POTPISALA MIROVNI SPORAZUM Potpis je stavljen, ovo će promeniti sve!

10:22 - Ukrajina potpisala mirovni sporazum sa zemljama jugoistočne Azije.

Detaljnjije možete pročitati OVDE.

 

Snimak eksplozije oklopnog automobila „Hamvee“ Oružanih snaga Ukrajine  koji je naleteo na rusku minu

09:45 - 

 

 

Glavne stavke iz izveštaja Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine:

09:29 - 

 

 

Erdogan pozdravio najavu povlačenja ruskih trupa iz Hersona

VAZDUŠNA UZBUNA U UKRAJINI Jurij Ignat: Rusija verovatno gomila zalihe raketa za masovni udar! (FOTO/VIDEO)

Foto: Alo ilustracija

 

08:52 - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ocenio je da odluka Rusije da se povuče trupe iz područja južnoukrajinskog grada Hersona pozitivan korak.

Ruske trupe koriste taktiku „lutajućeg minobacača“ praktično neuhvatljive za neprijatelja

08:30 - 

 

 

 

Putin neće doći

08:20 - Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin neće prisustvovati samitu G20 koji će se sledeće nedelje održati na Baliju, saopštio je zvaničnik indonežanske vlade Džodi Mahardi.

"Moskvu će predstavljati ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov“, saopštio je Mahardi.

 

Operacija FSB-a: Terorista je spremao eksploziju vojnog zavoda u Ekaterinburg

08:00 - Tokom specijalne operacije FSB Rusije u Sverdlovskoj oblasti i vojne kontraobaveštajne službe priveden je 47-godišnji Rus, koji je pripremao teroristički napad u administrativnom objektu u Кirovskom okrugu Jekaterinburga.

U mjestu prebivališta teroriste pronađeno je i oduzeto 5 improvizovanih zapaljivih naprava. Muškarac je priveden. Кao pristalica pokreta prepoznatih kao terorističkih i ekstremističkih, optuženi je svojim delovanjem planirao da seje paniku među lokalnim stanovništvom i na taj način destabilizuje rad opštinskih i regionalnih vlasti.

 

 

Amerika neće slati u Ukrajinu borbene letelice

07:45 - Vol Strit Žurnal je objavio, pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom, da SAD neće slati u Ukrajinu napredne borbene bespilotne letelice tipa Grei Eagle MK-1c. U administraciji američkog predsednika Džoa Bajdena, VSJ navodi da bi upotreba ovih bespilotnih letelica mogla dodatno da eskalira sukob jer bi omogućila Ukrajini da udari po ruskoj teritoriji.

Postoji još jedan faktor u američkoj odluci da u Ukrajinu ne pošalju napredne borbene bespilotne letelice, iako Volstrit džornal piše da to nije bilo presudno. Naime, Amerika strahuje da bi tehnologija koja se koristi u dronovima Grei Eagle MK-1C mogla pasti u ruke Rusije na bojnom polju.

I Kijev i neki američki kongresmeni su lobirali da se takvi dronovi pošalju u Ukrajinu, ali se po svemu sudeći, bar za sada, to neće dogoditi.

 

 

 

Putin potpisao ukaz o jačanju tradicionalnih vrednosti

07:41 - Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim je utvrdio osnove državne politike za očuvanje i jačanje tradicionalnih duhovnih i moralnih vrednosti.

Prema dokumentu, Rusija smatra da su tradicionalne vrednosti osnova ruskog društva.

SAD: I Rusija i Ukrajina izgubile više od 100.000 vojnika

07:38 - Više od 100. 000 ruskih vojnika poginulo je od početka rata u Ukrajini, a slične gubitke su doživele i snage pod kontrolom Kijeva, saopštio je predsednik Združenog generalštaba vojske SAD general Mark Milej.

Dodao je da je prema podacima Pentagona u Ukrajini poginulo i oko 40.000 civila, prenosi Rojters.

Borbeni rad posade višenamenskog jurišnog helikoptera Mi-35 na položaju ukrajinskih militanata

07:22 -

 

 

Putin posthumno odlikovao Kirila Stremousova

07:20 - Predsednik Rusije Vladimir Putin posthumno je odlikovao zamenika načelnika administracije Hersonske oblasti Kirila Stremousova Ordenom za hrabrost.

UN: U petak u Ženevi nastavak razgovora o izvozu žita

07:15 -  Najviši zvaničnici UN sastaće se sutra u Ženevi sa visokom ruskom delegacijom kako bi razgovarali o produženju sporazuma sa Ukrajinom o izvozu žitarica crnomorskom rutom i naporima da se olakšaju isporuke ruskih žita i đubriva na svetska tržišta, saopštile su Ujedinjene nacije.

 

Ševčenko: Nuklearna doktrina Rusije je defanzivna

07:00 - Ruska nuklearna doktrina je čisto defanzivna i ne može se drugačije tumačiti, izjavio je Aleksandar Ševčenko, član ruske delegacije u Generalnoj skupštini UN, komentarišući navode da Moskva preti upotrebom nuklearnog oružja.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading