UKRAJINA POTPISALA MIROVNI SPORAZUM Potpis je stavljen, ovo će promeniti sve!
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Iako je reč o simboličnom činu, on dolazi u trenutku kada Kijev nastoji da učvrsti međunarodnu podršku u izolaciji Rusije, ali i u momentu kada je objavljeno da se Rusi povlače iz Hersona, oblasti za koju se ocenjivalo da će odlučiti tok rata u Ukrajini.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba stavio je svoj potpis na “Ugovor o prijateljstvu i saradnji u jugoistočnoj Aziji“ u okviru godišnjeg samite Asocijacije nacija jugoistočne Azije koji se održava u Pnom Penu.

UŽASNE VESTI Rusi otkrili uznemiravajuće činjenice

Nakon samit ASEAN sledi samit G20 u Baliju, a zatim i forum Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u Bangkoku. Sva tri samita dešavaju se u trenutku, kako ocenjuej AP, u kom Rusija traži nova tržišta za svoje energente kako bi izbegla sankcije Zapada nakon invazije na Ukrajinu.

Što se tiče samita ASEAN, na kom je Kuleba potpisao sporazum sa zemljama Jugoistočne azije, on obuhvata zemlje čija se populacija ukupno procenjuje na skoro 700 miliona, a zemlje članice do sada su bile rezervisane u svom stavu prema invaziji na Ukrajinu, osuđujući rat, ali generalno pokušavajući da izbegnu pripisivanje krivice Rusiji.

Osam od 10 zemalja ASEAN-a je glasalo za rezoluciju Generalne skupštine UN kojom se osuđuje ruska agresija, a Vijetnam i Laos su bili uzdržani.

Jedina država članica te grupe koja je uvela unilateralne sankcije Rusiji je Singapur, dok je Kambodža otvoreno podržavala stavove Ukrajine.

Upravo je kambodžanski predesednik obećao da će podržati težnje Ukrajine da postane “partner u dijalogu“ sa ASEAN-om, što je korak ka punom “partnerstvu u dijalogu” koje grupa ima sa Rusijom, Kinom, Sjedinjenim Državama i drugima.

Mirovni sporazum sa zemljama jugoistočne Azije, koji je ukrajinski ministar spoljnih poslova potpisao, ustanovljen je 1976. I obavezuje zemlje potpisnice na “uzajamno poštovanje nezavisnosti, suvereniteta, jednakosti, teritorijalnog integriteta i nacionalnog identiteta svih naroda“, između ostalog.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading