ODBROJAVANJE DO KATASTROFE! Nuklearna elektrana na agregatima, sat otkucava!
Foto: Printscreen

Sekretar ruskog Saveta za bezbednost Nikolaj Patrušev izjavio je juče da ukrajinske snage nastavljaju s granatiranjem nuklearne elektrane u Zaporožju uprkos poseti delegacije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

„Ukrajinske neonacističke snage nastavljaju da granatiraju NE ’Zaporožje’ koristeći oružje dobijeno od Zapada, što može izazvati globalnu katastrofu. Nažalost, poseta delegacije IAEA nije dovela do prekida napada i međunarodne osude kijevskog režima”, tvrdi Patrušev.

On je ove optužbe na račun Kijeva izneo na sastanku šefova bezbednosti Zajednice nezavisnih država (ZND), prenosi Tas. On je rekao i da su ruske snage sprečile teroristički napad na NE „Zaporožje”, prenosi Tanjug.

„Dobili smo informaciju da su naše specijalne službe sprečile teroristički napad na nuklearnu elektranu ’Zaporožje’”, rekao je Patrušev.

Sekretar ruskog Saveta za bezbednost izneo je i tvrdnje da Ukrajina priprema „prljavu bombu” uz podršku Zapada i da bi bezbednosna situacija mogla izmaći kontroli ukoliko se Kijev ne odvrati od namere da upotrebi to opasno oružje.

„Prema dostupnim podacima, Ukrajina radi na stvaranju ’prljavog’ nuklearnog oružja. Verujemo da se ovaj proces odvija uz učešće zapadnih pokrovitelja. Zbog toga izražavamo veoma ozbiljnu zabrinutost. To je opasna situacija, koja preti da se pretvori u globalnu katastrofu ukoliko se ne zaustavi”, zaključio je sekretar ruskog Saveta za bezbednost.

Agencija AP javlja de je ukrajinski operater nuklearnih elektrana „Energoatom” saopštio da su u ruskom granatiranju ponovo oštećeni dalekovodi koji najveću evropsku nuklearnu elektranu napajaju električnom energijom, zbog čega je primorana da struju dobija iz pomoćnih generatora. U saopštenju se navodi da agregati za proizvodnju struje imaju dovoljno goriva za 15 dana rada elektrane u Zaporožju, prenosi Beta.

„Odbrojavanje je počelo”, saopštio je operater potpirujući strah od potencijalne nuklearne katastrofe.

„Energoatom” je saopštio, suprotno od tvrdnji Patruševa – da je Rusija preko noći granatirala dva dalekovoda koji su elektranu povezivali s ukrajinskom električnom mrežom. Oni smatraju da je to „pokušaj da se nuklearna elektrana poveže s ruskim elektroenergetskim sistemom”.

U saopštenju se navodi da Rusija pokušava da elektranu poveže s ruskom mrežom kako bi električnom energijom snabdevala okupirani Krim i delove istočnog ukrajinskog regiona Donbas, koji su takođe pod kontrolom Rusije.

Energetski i vodovodni infrastrukturni objekti pogođeni su ruskim granatama u Krivom Rogu, rodnom gradu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. Inače, tokom pretprošle noći granatiran je grad Nikopolj, koji se nalazi na obali reke Dnjepar preko puta elektrane, pri čemu su oštećene stambene zgrade, benzinska pumpa i nekoliko privatnih firmi.

U Kijevu navode da su gađani i drugi ukrajinski gradovi, a Rusija je koristila bespilotne letelice, projektile i tešku artiljeriju za napade u kojima je poginulo šest civila i 16 ranjeno. U Donjecku su nastavljene borbe za gradove Bahmut i Avdijevku, gde su vlasti saopštile da stanovništvo živi bez struje i grejanja i da je pod stalnim granatiranjem.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading