ZELENSKI: Svet je za dlaku izbegao katastrofu!
Foto: Sajt predsednika Ukrajine

Zelenski je saopštio da je jučerašnje rusko granatiranje izazvalo požar u obližnjoj termoelektrani, što je izazvalo isključenje reaktorskog kompleksa iz električne mreže, najvećeg nuklearnog postrojenja u Evropi, prenosi Rojters.

Rezervni dizel generatori su obezbedili snabdevanje električnom energijom od vitalnog značaja za sisteme hlađenja i bezbednosti u fabrici, rekao je on, pohvalivši ukrajinske tehničare koji upravljaju postrojenjem pod nadzorom ruske vojske.

 

 


"Da osoblje naše elektrane nije reagovalo nakon nestanka struje, sada bismo već bili primorani da se borimo sa posledicama radijacijske nesreće. Rusija je dovela Ukrajinu i sve Evropljane u situaciju na korak od nuklearne katastrofe", saopštio je Volodimir Zelenski u večernjem obraćanju.

Ukrajinski predsednik izjavio je da Međunarodna agencija za atomsku energiju i ostala svetska tela treba da deluju mnogo brže i da je potrebno da primoraju ruske snage da napuste teritoriju nuklearne elektrane Zaporožje.

"Svaki minut koji ruska vojska provede u nuklearnoj elektrani je rizik koji može da izazove globalnu nuklearnu katastrofu", naveo je Zelenski.

Vladimir Rogov, zvaničnik proruskih vlasti u gradu Energodaru, u blizini postrojenja, okrivio je ukrajinske oružane snage za požar u šumi nedaleko od elektrane.

On je rekao da su gradovi u toj oblasti u četvrtak ostali bez struje na nekoliko sati.

"Isključenje nuklearne elektrane Zaporožje sa mreže je rezultat provokacija boraca Zelenskog. Samo isključenje je izazvano požarom i kratkim spojem na dalekovodima", napisao je Rogov na Telegramu.

 

 

 

 


Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom saopštila je da je to bilo prvo potpuno isključenje u elektrani, koja je pod ruskom kontrolom od marta, ali njenim radom upravljaju ukrajinski tehničari.

Ujedinjene nacije traže pristup postrojenju i pozvale su na demilitarizaciju područja koje je postalo žarišste sukoba Kijeva i Moskve.

Zvaničnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) su "veoma, veoma blizu" mogućnosti da posete Zaporožje, saopštio je u četvrtak generalni direktor agencije Rafael Grosi.

Rusija i Ukrajina optužuju jedna drugu za granatiranje te lokacije, podstičući strah od nuklearne katastrofe, ocenjuje britanska agencija.

 

 

Sve o ratu u Ukrajini pratite u našem BLOGU UŽIVO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading