AMERIČKI PUKOVNIK: OVO JE TOTALNI PORAZ UKRAJINE Rusi zauzeli više od polovine gradova u Donjecku(FOTO/VIDEO)
Foto: Alo/ilustracija

Rano ujutru 24. februara, predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju naciji saopštio da Rusija ne može da se "oseća bezbedno, razvija i postoji" zbog stalne pretnje koja stiže iz današnje Ukrajine.

Kako je Putin naveo cilj vojne operacije je demilitarizacija Ukrajine, "denacifikacija" i zaštita ruskog stanovništva koje naseljava delove istočne Ukrajine, a koje je, kako navodi ruski predsednik, izloženo genocidu od strane zvaničnog Kijeva.

Borbe u Ukrajini od tog dana neprestano traju. 

REZIME 119. DANA

U kratkim crtama:

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je večeras da će uložiti sve napore da Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata, da EU treba da se otvori i za druge zemlje, ali i da se zalaže za reformu Unije prega kada je reč o pravilima glasanja.

Narodna milicija LNR i savezničke snage Ruske Federacije porazile su ukrajinske snage bezbednosti pokušavajući da se izvuku iz obruča u pravcu Lisičansk.

U Mariupolju je već počela izgradnja stambenih zgrada, saopštio je potpredsednik Vlade Rusije Marat Husnulin.

Po scenariju razvoja grada, do 2035. godine će tamo živeti pola miliona stanovnika, prenosi Sputnjik.

BLOG UŽIVO:

 

Ekstremisti Ajdara spremni da se predaju uz garancije

23.51 - Prema nezvaničnim informacijama, ekstremisti bataljona "Ajdar" koji se nalaze u fabrici "Azot" u Severodonjecku izrazili su spremnost da se predaju, ako bude obustavljena vatra i ako se pruže bezbednosne garancije za civile.

Izvor blizak miliciji samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) ranije je rekao za TAS S da vojska LNR očekuje da se ekstremisti bataljona "Ajdar" masovno predaju do večeras.

Lider LNR Leonid Pasečnik izjavio je da bi industrijska zona hemijske fabrike "Azot" u Severodonjecku vrlo brzo mogla da bude stavljena pod kontrolu.

Lavrov: Pregovori sa Ukrajinom će se voditi u zavisnosti od situacije na terenu

23:24 - Rusija će nastaviti pregovore sa Ukrajinom, polazeći od situacije na terenu, saopštio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu beloruskoj državnoj televiziji.

"Kada se udostoje da nam se obrate sa predlogom da nastavimo diplomatski proces, na šta, kako shvatam, Evropljani insistiraju, ali im Anglosaksonci ne dozvoljavaju, videćemo kakva je situacija na terenu. Tamo su oslobođena područja. Većina stanovnika i ne razmišljaju da se vrati pod kontrolu neonacističke vlasti ili vlasti koja na sve načine podstiče neonacizam", rekao je ministar.

Ministar je istakao da bi rado prihvatio poziv beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da se okupe na teritoriji republike radi pregovora, ali je dodao da ne treba ništa planirati.

 

"Donjeck nije bezbedan"

22:49 - Nijedan grad u oblasti Donjeck u istočnoj Ukrajini nije bezbedan za svoje stanovnike jer su borbe ukrajinske i ruske vojske previše nasilne, izjavio je danas regionalni guverner Pavlo Kirilenko.

"Nema mesta, ni jednog grada u Donjeckoj oblasti koji je bezbedan", rekao je Kirilenko i dodao da je "izuzetno opasno za stanovnike da ostanu" zbog povećanja pritiska Rusije na ukrajinske snage oko gradova Lisičansk i Severodonjeck.

 

Lavrov optužio generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da "produžuje krizu sa hranom"


22:26 - "Generalni sekretar UN svojim postupcima produžava prehrambenu krizu, ne omogućava brzo slanje žita. Ovo je žalosno", rekao je Lavrov u intervjuu za Nacionalnu državnu televiziju i radio kompaniju Belorusije.

"Sporo reagovanje na naizgled hitno pitanje je alarmantno", mišljenja je Lavrov.

 

ČESTITKA BORELJA: ”Ukrajina će pobediti. Evropa će pobediti” (VIDEO)

22.01Žozep Borelj je na svom Tviter nalogu, uz ovu video poruku, poručio da će ”Ukrajina pobediti” i da će ”Evropa pobediti”.

 

 

 

"Čišćenje" sela Gorsko od ukrajinskih trupa

21.37 - U LNR počelo „čišćenje“ sela Gorsko od ukrajinskih trupa

 

 

 

"Istorijski trenutak"

21.15 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozdravio je danas potez Evropske unije da prihvati njegovu zemlju za kandidata za članstvo i nazvao to jedinstvenim i istorijskim trenutkom u odnosima sa 27-članim blokom.

"Budućnost Ukrajine je u EU", napisao je on na Tviteru, preneo je Rojters.

Lideri EU 27 na samitu u Briselu nakon višečasovne debate odlučili su da podrže preporuke Evropske komisije za dodeljivanje kandidatskog satatusa Ukrajini i Moldaviji, objavio je predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel na Tviteru.

 

 


"U pitanju je istorijski trenutak. Ovo je ključni korak na vašem putu ka EU. Čestitam Volodomiru Zelenskom i Maii Sandu kao i narodu Ukrajine i Moldavije. Imamo zajedničku budućost", pourčio je Mišel.

Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

20.50 - Šefovi država i vlada Evropske Unije na samitu u Briselu odobrili su davanje statusa kandidata za članstvo u EU Ukrajini i Moldaviji, saopštio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel-

Proboj iz Lisičanska, ruska artiljerija zasipa put

20.12 - Situacija kod Lisičanska se munjevito menja, piše poznati ukrajinski novinar i bloger Jurij Podoljak.

Lisičansk — dobijeno je naređenje za povlačenje i ukrajinska vojska je krenula u proboj obruča.

 

 

 

Borelj: Kalinjingrad nije pod blokadom

19.36 - Evropska unija ne želi da blokira saobraćaj između Rusije i Kalinjingradske oblasti, izjavio je vrhovni komesar Evropske unije za inostrane poslove i politiku bezbednosti Žozep Borelj, a prenosi list "Open".

"Situacija s Kalinjingradom nije blokada", tvrdi diplomata, ali dodaje da EU, istovremeno, želi da mere kontrole spreče bilo kakav pokušaj zaobilaženja sankcija, bez ometanja komercijalngo saobraćaja.

Predaju se i pripadnici Desnog sektora

19.26 - Ukrajinska vojska se predaje kod Lisičanska i Severodonjecka, rekao je potpukovnik Narodne milicije LNR Andrej Maročko.

-Sada se duž cele linije fronta u ovoj oblasti, lokalno i masovno, odvija predaja. To važi i za Lisičansko-Severodonjecku grupaciju, to važi i za Gorsko-Zolotovsku grupu, rekao je Maročko Prvi kanal.

 

 

On je pojasnio da se predaju i predstavnici desničarskih radikalnih snaga i obični vojnici. -Od 16 časova obavešten sam o dve takve predaje od po deset ljudi, dodao je Maročko.

Britanija spremna da pomogne Ukrajini

19.08 - Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da je Britanija spremna da pomogne u operacijama deminiranja kod južne obale Ukrajine i da razmatra da ponudi bezbednost brodovima kako bi prebacili milione tona žitarica koje se nalaze u zemlji.

"Postoji posao koji treba obaviti. Radimo sa Turcima i drugim evropskim prijateljima i saveznicima da vidimo šta možemo da uradimo", rekao je Džonson u intervjuu Rojtersu tokom posete Ruandi gde prisustvuje samitu Komonvelta.

Londonsko tržište osiguranja stavilo je ceo region na svoju listu visokog rizika, što znači porast troškova za isporuke.

Džonson je rekao da Britanija razmatra sve opcije na pitanje da li vlada može da obezbedi suverene garancije za osiguranje transporta.

"Ono što Velika Britanija može da ponudi, pre svega, jeste stručnost kada je u pitanju pomorsko osiguranje i mnogo stručnosti u kretanju robe kroz, kako bismo rekli, sporna pomorska područja, rekao je on.

Upitan da li je Britanija spremna da pomogne Ukrajini u deminiranju tog područja, Džonson je rekao da ne želi da ulazi u tehničke ili vojne detalje.

"Ali možete zaključiti iz onoga što smo već uradili u snabdevanju opremom Ukrajinaca kako bi se zaštitili, a mi svakako razgovaramo sa njima na tehničkom nivou da pomognemo u deminiranju Odese", istakao je Džonson.

Masovna predaja kod Lisičanska

19.05 - Ne postoji bezbedno mesto u ukrajinskom gradu Lisičansku, izjavio je danas regionalni guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj.

"Ceo Lisičansk je granatiran velikim kalibarskim i vazdušnim udarima", poručio je Gajdaj, prenosi Si-En-En.

Naveo je da vlasti nastavljaju da evakuišu civile i isporučuju humanitarnu pomoć. Takođe je ukazao da će oružane snage Ukrajine morati da se povuku iz Luganska, kako bi izbegle da budu opkoljene.

Potpun poraz

18.50 - Američki potpukovnik Danijel Dejvis najavio je poraz Oružanih snaga Ukrajine u Donbasu. O tome je govorio na kanalu Foks NJuz.

-Ako pogledate odnos snaga, posebno na bojnom polju, videćete da Rusija ima ogromnu prednost, rekao je on.

 

Predaja u gradovima Zolotoje i Gorskoje

18.36 - Ukrajinska vojska se predaje u oblasti gradova Zolotoje i Gorskoje u Luganskoj Narodnoj Republici, gde je opkoljeno do 7.000 pripadnika VSU, izjavio je u četvrtak za RIA Novosti Ivan Filiponenko, portparol Narodne milicije LNR.

-Zatvorenici, da. Ima zatvorenika, rekao je Filiponenko.

Moskva sprema neočekivani odgovor za Litvaniju

18.05 - Rusija ima neophodna zakonska prava da ospori vlasništvo nad određenim teritorijalnim entitetima Litvanije. Moskva će, pozivajući se na dokumente Potsdamske konferencije, zahtevati da Litvanija vrati Klaipedu pod rusku kontrolu.

Aleksandar Nosovič je primetio da je Litvanija, dogovorivši blokadu Kalinjingrada, potpuno zaboravila na određene istorijske činjenice.

- Stoga, minimum koji će Litvanija dobiti kao odgovor na blokadu Kalinjingradske oblasti nakon otkazivanja graničnog sporazuma je gubitak Klaipedskog regiona. Moskva može da revidira administrativne granice saveznih republika u slučaju kršenja ugovora sa Litvanijom - objasnio je on.

Ekspert je podsetio da je provokacija Litvanije blokadom Kalinjingradske oblasti casus belli, pa je Moskva u stanju da donosi izuzetno teške, ali efikasne geopolitičke odluke.

 

Evropska radiodifuzna unija potvrdila: Evrovizija 2023. neće biti održana u Ukrajini

18.12 - Evropska radiodifuzna unija donela je konačnu odluku da iz bezbednosnih razloga takmičenje za pesmu Evrovizije 2023. umesto u Ukrajini bude održano u nekoj drugoj zemlji.  

Odluka je doneta, jer je Evropska radiodifuzna unija odgovorna za garantovanje bezbednosti svih koji učestvuju i koji su angažovani na događaju, a koji zemlja-domaćin treba da počne da priprema već sada. Evropska radiodifuzna unija je saopštila da će sada početi pregovori o mogućnosti da domaćin takmičenja bude Velika Britanija.

Rusija proteruje francuskog diplomatu

17.59 - Zvanični predstavnik francuskog Ministarstva spoljnih poslova saopštio je danas zahtev ruskih vlasti da jedan od diplomata francuske Ambasade u Moskvi napusti Rusiju.

"Ruske vlasti su prošlog petka obavestile našeg ambasadora u Moskvi da prisustvo jednog od službenika ambasade na njihovoj teritoriji više nije poželjno. Nije dato pravno obrazloženje. Žao nam je zbog ove neopravdane odluke", rekao je portparol ministarstva novinarima u Parizu, prenosi Interfaks Rusija.

Francuske haubice završile u ruskim rukama

17.53 - Vojna pomoć koju je Francuska poslala Kijevu, u vidu haubica "cezar" kalibra 155mm, završila je u ruskim rukama. Jedan broj ovih artiljerijskih oruđa je zarobljen i poslat na ispitivanje u Uralvagonzavod. Iz ove firme su se učtivo zahvalili francuskom predsedniku Emanuelu Mljakronu na poklonu.

Povlačenje iz Luganska

17.06 - Oružane snage Ukrajine će morati da se povuku iz Luganska, kako bi izbegle da budu opkoljene, saopštio je gubernator Luganske oblasti Sergej Gajdaj. Kako je naveo, Lisičansk se nalazi u zoni neprijateljske artiljerije i tamo nije bezbedno.


Ruska vojska gađala teritoriju Junakovsku zapaljivom municijom

16.38 - Video iz jednog od sela opštine Junakovski, gde su Rusi pucali iz „Gradiva“. U pitanju su projektili sa fosforom. Informacije o žrtvama i ruševinama se prikupljaju.

 

 


 

 

Mladi Ukrajinci koriste nacistički pozdrav

16.35 - Pogledajte video u kojem mladi uniformisani Ukrajinci pevaju „Naš otac je Bandera“ i dižu ruke u nacistički pozdrav.

 

 

 

"Cena slobode je visoka"

16.14 -  "Cena slobode je visoka. Jako nam je teško, jer je vatrena prednost na strani protivnika. Bez obzira na sve, mi se držimo. Situacija je teška, ali pod kontrolom. Moramo da vodimo manevarsku odbranu i zauzimamo pogodnije pozicije", napisao je glavni komandant Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni na fejsbuku.

 

 

 

Ukrajinci priznali: Rusi zauzeli više od polovine gradova u Donjecku

15.41 - Samo 45 odsto regiona Donjecka je pod kontrolom ukrajinskih snaga, dok je ostalih 55 odsto pod kontrolom Rusije, izjavio je danas guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko.

"Veoma je teško reći da ostatak gradova/teritorija u Donjecku kontroliše neprijatelj, jer te gradove uništava neprijatelj. Radi se samo o teritorijama", poručio je Kirilenko, prenosi Si-En-En.

Guverner Donjecke oblasti je govorio i o koncentraciji ruskih bataljona u gradovima Slavjansk i Liman.

"Ukrajinske snage se suočavaju sa teškim borbama", ukazao je Kirilenko i dodao da Rusi nastavljaju da granatiraju autoput Bakmut-Lisičansk, kako bi presekli Severodonjeck i Lisičansk i sprečili snabdevanje ukrajinskih snaga.

 

Zaharova ironično prokomentarisala optužbe odlazećeg premijera Bugarske

14.39 Potparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ironično je danas komentarisala optužbe sad već bivšeg bugarskog premijera Kirila Petkova da je za njegov odlazak s položaja kriva i ruska ambasadorka Eleonora Mitrofanova i rekla da na spisku "krivaca" nedostaju još neki izmišljeni filmski likovi.

- Neodostaju još samo Betmen i žena-mačka. Mislim, čovek se umorio, počeo je da bunca, rekla je Zaharova ironično

Lavrov: Rusija garantuje bezbednost ukrajinskih brodova

14.14 - Ruska strana ne vidi nikakve probleme u tome da se brodovima koji prevoze žito dozvoli da isplove iz ukrajinskih luka u Crnom moru, potrebno je samo da se uklone mine i da se organizuje njihov prolazak, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Kalas:Zapad ne bi trebalo da potcenjuje rusku vojsku

13.27 - Estonska premijerka Kaja Kalas poručila je da Zapad ne bi trebalo da potcenjuje ruske vojne mogućnosti u Ukrajini i da je Moskva u tome na duge staze, pošto rat ulazi u peti mesec.

Predsednik Dume:Lideri EU bi trebalo da "ohlade glave"

13.00 - Lideri Evropske unije bi trebalo da "ohlade glave", jer zbog njihovih odluka stradaju građani, izjavio je danas predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.

Volodin je ovaj komentar dao osvrćući se na izjavu predsednika Evropske komisije Ursule fon der Lajen, koja je utorak ocenila da bi stanovnici Evrope jednostavnim spuštanjem temperature u svojim domovima za dva stepena mogli da nadomeste sve isporuke gasa preko gasovoda "Severni tok", navodi Sputnjik.

Britanija danas uvela nove sankcije Rusiji


12.37 - Britanija je danas uvela novu tranšu trgovinskih sankcija Rusiji, navodi se u obaveštenju objavljenom na sajtu vlade, prenosi Rojters.

U "Obaveštenju izvoznicima" navedene su nove mere, koje uključuju zabranu izvoza u Rusiju niza dobara i tehnologije, izvoz avionskog goriva i prodaju novčanica denominovanih u funtama ili u bilo kojoj zvaničnoj valuti država članica EU.

Vazdušno naoružanje


12.31 - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak upotrebe visokopreciznog vazdušnog naoružanja u postrojenju AFU.
 

 


Huk granata

 


12.18
huk kanonade u ulici Ščorsa u Donjecku. 
Granate padaju u blizini ulice Čeljuskinceva.

 


 

 

Zaplenjen ukrajinski tenk T-72

12.14 - Ruska garda je u Donbasu zaplenila potpuno naoružani ukrajinski tenk T-72.

Usvojena rezolucija

12.09 - Evropski parlament usvojio je rezoluciju o podršci za dodeljivanje statusa kandidata za pridruživanje Evropskoj uniji Ukrajini i Moldaviji.

Ruske snage likvidirale 650 ukrajinskih ekstremista

12.08 - Ruska avijacija, raketne snage i artiljerija likvidirali su 650 ukrajinskih ekstremista, kao i 17 tenkova i druge tehnike, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Takođe, visokopreciznim oružjem u oblasti Nikolajeva uništeno je 49 rezervoara sa gorivom za ukrajinsku vojnu tehniku.

Na brifingu za novinare je saopšteno, da je tom regionu uništeno 50 vozila sa višecevnim bacačima raketa.

Novi vodovod


11.08 - Šef Ministarstva za vanredne situacije Donjecke Narodne Republike Aleksej Kostrubicki otvorio je vodovod za dopunjavanje rezervi u kanalu Severski Donjec-Donbas. 

- Planiramo da povećamo kapacitet ovog vodova pokretanjem druge pumpe do zapremine od 35.000 kubnih metara dnevno - rekao je Kostrubicki.

 

 

Kadirov poslao poruku opkoljenim Ukrajincima

10.32 - Savezničke snage Rusije i LNR zatvorile su obruč oko grupe ukrajinskih militanata u selima Zoloto i Gorsko.

Ovu informaciju potvrdio je i čečenski lider Ramzan Kadirov na svom Telegram kanalu, hvaleći uspehe čečenskih specijalaca koji se bore zajedno sa snagam LNR i ruske vojske.

 

 

Ukrajina granatira stambena naselja

10.05 - Oružane snage Ukrajine sa položaja u Piskom ponovo granatiraju stambena naselja Kijevskog okruga u Donjecku granatama kalibra 155 mm.

UNHCR:Više od osam miliona ljudi napustilo Ukrajinu

10.04 - Više od osam miliona ljudi napustilo je do sada Ukrajinu od početka sukoba 24. februara, saopšteno je iz UNHCR.

Obruč oko grupe ukrajinskih militanata


09.46 - Opkoljene grupe Oružanih snaga Ukrajine u Zolotu i Gorskom Savezničke snage Rusije i LNR zatvorile su obruč oko grupe ukrajinskih militanata u selima Zolote i Gorskoe.

 

Ukrajinske snage gađale Gorlovku 4.200 puta

09.43 - Gradonačelnik Gorlovke Ivan Prihodko rekao je da su ukrajinske snage od 24. februara gađale ovaj grad u DNR 4.200 puta, a da je kao posledica toga poginulo 28 ljudi. Gorlovka se nalazi na 50 kilometara severno od Donjecka i od 2014. godine je pod kontrolom DNR.

Ukrajinske trupe postavile mine na branu kod Lisičanska

08.33 - Ukrajinska vojska postavila je mine na branu u naselju Malorjazancevo, nekoliko kilometara od grada Lisičanska, prenosi danas TASS na osnovu izvora iz Narodne milicije samoproglašene LNR.

 

 

Gori silos u Rubežnju

08.28 - U gradu Rubežno gori silos za žito nakon što je na njega pucala ukrajinska artiljerija, javlja reporter Sputnjika sa lica mesta. Silos radi od 2020. godine i ima kapacitet 30.000 tona žita.

Artiljerijska paljba stigla je iz pravca Lisičanka koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga.

 

 

Zarobljeno 2.000 Ukrajinaca

08.20 - Vicepremijer Ukrajine Irina Vereščuk izjavila je da je oko 2.000 ukrajinskih vojnika zarobljeno.

GRADOVI U FOKUSU Ruske snage zauzele mesta kod Lisičanska i Severodonjecka

08.16 - Ruske snage zauzele su naselja Loskutivka i Rai-Oleksandrivka, južno od ukrajinskih gradova Lisičansk i Severodonjeck, rekao je danas guverner Luganska Sergej Gajdaj.

Panzerhaubitzen 2000


07.36 - U Ukrajinu je već stiglo 12 haubica Panzerhaubitzen 2000 zajedno sa obučenim vojnicima Oružanih snaga Ukrajine

 

 


Alarm na istoku Ukrajine

 

07.35

 

 

 

Čelnici EU danas odlučuju o Ukrajini, očekuje se da će dobiti status kandidata

07.33 - Evropski čelnici danas na sastanku u Briselu i formalno započinju dugi put Ukrajine ka članstvu u EU, očekuje se da će doneti pozitivnu odluku o dodeli statusa kandidata Ukrajini nakon što je prošle nedelje pozitivnu preporuku dala Evropska komisija.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je juče da je  razgovarao sa 11 čelnika EU o kandidaturi Ukrajine i da će uputiti još poziva u četvrtak, verujući da će svih 27 zemalja EU podržati status kandidata Ukrajine.

Oglasio se Zelenski

07.00 - Od samog jutra sam nastavio telefonski maraton za pozitivnu odluku o kandidaturi za Ukrajinu. Danas sam razgovarao sa liderima 11 zemalja: Bugarske, Letonije, Grčke, Švedske, Estonije, Češke, Belgije, Austrije, Slovenije, Moldavije i ponovo razgovarao sa predsednicom Litvanije Nausedom. Izrazio sam mu punu podršku oko situacije oko Kalinjingradske oblasti Rusije.

Nastaviću ovaj maraton – moramo da pružimo maksimalnu podršku našoj državi. Uveče očekujemo ključnu evropsku odluku.

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Beba

24.06.2022 06:16

Zar je neko mislio drugacije? Bravo za Ruse.Postujem i volim taj narod.Uvek se bore za pravdu svih u svetu i uvek su na stani slabijih.