UKRAJINA UŽIVO Pentagon prebacio specijalnu brigadu na granicu sa Ukrajinom (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo!/Ilustracija

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da Ukrajina treba da očekuje "veću neprijateljsku aktivnost" od Rusije, jer Evropska unija razmatra da li ta zemlja formalno treba da bude razmatrana za status kandidata.

Lideri 27 zemalja članica EU sastaće se ove nedelje da razgovaraju o procesu.

Dva američka borca dobrovoljca za Ukrajinu priveli su separatisti koje podržava Rusija u Donjecku nakon što su ih prošle nedelje zarobile ruske snage, javljaju ruski državni mediji. Jedan kaže da je pretučen.

Zapad se mora pripremiti za dug rat u Ukrajini dok Rusija ostvaruje sve veće dobitke, rekli su generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i britanski premijer Boris Džonson. Oni su pozvali na kontinuiranu podršku Ukrajini.

Galerija prikazuje razrušeni Severodonjeck, Harkov i Lisičansk. Tela se uklanjaju sa ulica.

U kratkim crtama:

  • Razgovori između Turske, Finske i Švedske o članstvu nordijskih zemalja u NATO-u će se nastaviti, a samit alijanse u Madridu sledeće nedelje nije krajnji rok, kaže Turska posle razgovora u Briselu 
  • Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tvrdi da je Afrika „talac“ ruske ofanzive jer strah od krize sa hranom na kontinentu raste zbog blokade crnomorskih luka Moskve 
  • Ukrajinske trupe su „izgubile kontrolu“ nad selom Metolkine, u blizini zaraćenog grada Severodonjecka, saopštio je guverner Luganska 
  • Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su njegove snage napale aerodrom u jugozapadnoj ukrajinskoj oblasti Odesa, uništavajući dronove i kontrolnu stanicu

 

"Putin koristi hranu kao oružje"

22.48Ruski predsednik Vladimir Putin koristi hranu kao oružje tako što blokira ukrajinski izvoz žita, rekao je danas portparol savetnika za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

UKRAJINA UŽIVO Pentagon prebacio specijalnu brigadu na granicu sa Ukrajinom (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen

 

Uništena ukrajinska artiljerija širom fronta

22.21 - Ruska avijacija i raketne snage su intezivirale udare po ukrajinskoj vojsci. Snimke udara možete pogledati OVDE.

U regionu Harkova poginulo 15 civila

21.56 - Najmanje 15 civila ubijeno je u ruskom granatiranju regiona Harkova danas, rekao je regionalni guverner Oleg Sinegubov. Detaljnije pročitajte OVDE.

Dragi: Samo mir koji bez nametanja prihvate obe strane, može da traje

21.27 - Obraćajući se parlamentu, Dragi je rekao da se mora izvršiti pritisak na Rusiju "zbog februarske invazije na Ukrajinu", a Moskva primora da prekine rat i sedne za pregovarački sto, prenosi Rojters.

- Samo mir koji bez nametanja prihvate obe strane, može da traje - rekao je Dragi i dodao da sankcije Evropske unije Rusiji pokazuju efekat.

Ukrajina: Pokrenuli smo vazdušne napade na Zmijsko ostrvo

21.01 - Ukrajinska vojska saopštila je da je izvela vazdušne napade na Zmijsko ostrvo i da je nanela značajnu štetu ruskim snagama.

Iznenadni razgovori Džonsona i Zelenskog

 20.35 Džonsonovi iznenadni razgovori sa Zelenskim dešavaju se odmah nakon trenutaka velike sramote za premijera Britanije. Skoro svaki razgovor sa Zelenskim završava se velikom tranšom novca britanskih poreskih obveznika, koji je namenjen za podršku Ukrajini. Ovo je verovatno najskuplja psihoterapijska sesija u istoriji - kaže se u članku.

Novinari su analizirali kako su se razgovori DŽonsona i Zelenskog poklopili sa vestima o novim kaznama koje su dobile stranke u Dauningstritu, zatim i sa kritikama plana za deportaciju izbeglica u Ruandu, kao i ostavkama političkih saveznika i sumornim rezultatima lokalnih izbora. Podsetimo, prošle nedelje, na pozadini "još jednog nazadovanja", britanski lider je lično posetio Kijev.

Neprijatno iznenađenje za Zelenskog Od 55 pozvanih šefova država, virtuelnom sastanku prisustvovalo samo ČETIRI

19.55 On je odlučio da se obrati Afričkoj uniji, organizaciji koja objedinjuje crni kontinent. 

Na online sastanak pozvao je 55 šefova država, ali su se odazvala samo četvorica. 

Virtuelnom mitingu su prisustvovali samo predsednici Senegala, Konda, Obale Slonovače i predsednik Libijskog saveta, tela koje su formirale snage NATO kada su svrgnule Gadafija i koji nije priznat u većem delu zemlje. 

Drugi predsednici država su prosto ignorisali sastanak. 

 

 

 

Pentagon prebacio specijalnu brigadu na granicu sa Ukrajinom

19.44 Američka 82.vazdušno-desantna brigada primećena je na granici sa Ukrajinom.

Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. vazdušno-desantne brigade Sjedinjenih Država na poljsko-ukrajinsku granicu.

Ona je specijalizovana, između ostalog, za izvođenje specijalnih operacija, operativnih udara itd.

Istovremeno, po dolasku američke vojske na granicu, Pentagon je neočekivano najavio da će ova jedinica obučavati ukrajinsku vojsku u upotrebi novog naoružanja, iako su pre toga obučavali ukrajinsku vojsku.

Ruski PVO presreo ukrajinsku raketu na teritoriji DNR

19.19 Sistemi PVO presreli su ukrajinsku raketu, dok su se njeni ostaci srušili na teritoriju grada Toreza u DNR, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

- Sistemi PVO presreli su ukrajinsku raketu, čija olupina se srušila na teritoriju Toreza. Oštećena je zgrada autotransportnog preduzeća - saopštio je štab na Telegram kanalu.

"Ne izlazite iz domova"

19.11 - Najmanje sedam civila povredjeno je danas u ruskom granatiranju Harkova, rekao je šef regionalne vojne administracije Oleh Sinehubov.

On je na svom Telegram kalnalu napisao da su "okupatori ponovo granatirali stambene četvrti Harkova i industrijsku zonu", prenosi Ukrinform.

Sinehubov je pozvao stanovništvo da ne izlazi iz domova ako to nije apsolutno neophodno.

Patrijarh Kiril posetio ruske ranjenike

18.26 - Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril posetio je ruske vojnike koji su ranjeni tokom specijalne operacije u Ukrajini. Članak o tome pogledajte OVDE.

 

 

Ukrajinska vojska pokušala da zauzme Zmijsko ostrvo

17.58 -  Ukrajinska vojska je u utorak ujutru pokušala da zauzme Zmijsko ostrvo vazdušnim i artiljerijskim napadima i desantom, rekao je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Кonašenkov. Detaljnije pogledajte OVDE.

Poginuo još jedan Amerikanac u Ukrajini, isplivali svi detalji

17.29 - Američki državljanin Stiven Zabijelski (52) ubijen je tokom borbi u Ukrajini prošlog meseca, saopštio je Stejt department, a prenosi Rojters. Detalje pogledajte OVDE.

Prvi strani brod napustio je luku Marijupolj

16.56 - Prvi strani brod napustio je luku Marijupolj po koridoru koji je organizovala ruska vojska, javio je dopisnik Sputnjika. Teretni brod "Azov Konkord" pod zastavom Malte, u pratnji ruskih ratnih brodova, krenuo je ka Novorosijsku. Tokom borbi za Marijupolj, brod je oštećen, ali je brodovlasnik uspeo da popravi sve sisteme i regrutuje posadu.

Žestok ruski raketni napad na Harkov

16.35

 

Rusi objavili: Uništen hangar dronova "Bajraktar" u blizini Odese

16.08 - Rusija je, koristeći visokoprecizne rakete Oniks, uništila hangare u kojem su bile bespilotne letelice "Bajraktar" u blizini Odese, a kao odgovor na napad ukrajinskih snaga na naftne platforme u Crnom moru, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

"Kao odgovor na sabotažu kijevskog režima, krstareće rakete Oniks na vojnom aerodromu Školni u Odeskoj oblasti uništile su hangare ukrajinskih bespilotnih letelica Bajraktar-TB2, koje su identifikovane ruskom izviđačkom opremom", navodi se u saopštenju Ministarstva, prenosi agencija RIA Novosti.

Ukrajinske snage su juče ujutru izvele napad na platforme za bušenje naftne i gasne kompanije na Krim "Černomorneftegaza", saopštio je lider Krima Sergej Aksjanov.
Besonov: Najintezivnije borbe vode u u oblasti Krasnog Limana i Slavjanska

Žestoke borbe u Donjecku

15.37 - Prvi zamenik ministra informisanja DNR Danil Besonov je izjavio da su intezivirana borbena dejstva na području gradova Avdejevka i Ugledar u Donjeckoj Narodnoj Republici, kao i u pravcu Gorlovke i Slavjanska.

Besonov je dodao da se najintezivnije borbe vode u u oblasti Krasnog Limana i Slavjanska.

„U tom pravcu napredujemo, tamo se vode žestoke borbe, protivnik je tamo okupio velike snage, ali mi izlazimo na kraj s tim“, rekao je Besonov.
 

 

 

RUSIJA ŽESTOKO ODGOVORILA NA UKRAJINSKI NAPAD Osveta za pogođene naftne platforme je strašna

15.09 - Rusija je izvela napa osvete zbog ukrajinskog udara na naftne platforme blizu Krima. Detalje napada možete pogledati OVDE.

PUTIN NAREDIO Ruska vojska raspoređuje S-500!

14.39 - Najnaprednije rusko protivvazdušno i protivraketno oružje se već isporučuje vojsci, rekao je predsednik Vladimir Putin.

Ruska vojska je u procesu raspoređivanja S-500, najnaprednijeg sistema protivvazdušne odbrane u zemlji,potvrdio je u utorak predsednik Vladimir Putin, tokom obraćanja diplomcima vojnih koledža u Moskvi, dok je opisao planove Rusije za postavljanje naprednih sistema naoružanja, za koje je rekao da će „odrediti borbene sposobnosti vojske i mornarice u godinama i decenijama koje dolaze“.

 

Osujećen napad na Zmijsko ostrvo

14.30 - Ukrajinska vojska je u utorak ujutru pokušala da zauzme Zmijsko ostrvo vazdušnim i artiljerijskim napadima i desantom, rekao je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov, navodeći da je protivnik od desanta odustao posle neuspešnog pokušaja raketiranja ostrva.

Putin: Rusija će nastaviti da razvija oružane snage

13.55 - Rusija će nastaviti da razvija i jača svoje oružane snage zbog potencijalnih vojnih pretnji i rizika, rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

"Nastavićemo da razvijamo i jačamo naše oružane snage, uzimajući u obzir potencijalne vojne pretnje i rizike, a na osnovu lekcija savremenih oružanih sukoba, i unapredićemo njihovu borbenu snagu“, rekao je Putin obraćajući se diplomcima vojnih fakulteta.

SBU uhapsio dvojicu zvaničnika jer su špijunirali za Ruse

13.30 - Ukrajina je uhapsila jednog visokog vladinog zvaničnika i jednog, kako je rečeno "poslovnog lidera" za koje se sumnja da su deo navodne ruske špijunske mreže, saopštila je danas ukrajinska Služba bezbednosti (SBU).

Služba bezbednosti nije imenovala dvojicu osumnjičenih, ali ih je identifikovala kao visokog zvaničnika u Sekretarijatu Kabineta ministara i šefa odeljenja u Privrednoj komori, prenosi agencija Rojters.

Krim: Nestalo 7 ljudi posle ukrajinskog napada na platformu

13.00 - Najmanje sedam osoba se i dalje vodi kao nestalo, nakon ukrajinskog napada na platforme za bušenje kompanije za naftu i gas "Čornomornjeftegaz" u Crnom moru kod Odese, saopštio je danas za TAS S izvor iz službe za vanredne situacije na Krimu.

Tri osobe su u jučerašnjem u napadu zadobile povrede i one su hospitalizovane, dok se sedmoro i dalje vode kao nestali, saopštio je ovaj izvor.

 

Presek stanja, gubici u ljudstvu ukrajinske vojske

12.15 - Ukrajinska vojska je, prema procenama DNR, od početka ruske specijalne vojne operacije izgubila više od 30.000 ljudi, izjavio je zamenik ministra informisanja Donjecke Narodne Republike Danil Besonov.

 

 

Putin: Sarmat do kraja godine

11:50 - Prva raketa Sarmat (NATO naziv: "Satana") biće do kraja godine vojsci na raspolaganju, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Izvedeno je uspešno testiranje teške interkontinentalne balističke rakete Sarmat. Planirano je da do kraja godine prvi kompleks bude u primeni u vojsci", rekao je Putin tokom razgovora sa pitomcima Visokih vojnih škola koje je primio u Kremlju.

"Možda bi Ukrajinci trebalo da polože oružje"

11:32 - Premijer Poljske Mateuš Moravjecki je izjavio da Rusija nije iskoristila svoj puni potencijal u specijalnoj operaciji u Ukrajini.

Dodao je da pojedine zemlje Evropske unije nisu protiv toga da ukrajinski vojnici polože oružje.

Celu vest čitajte OVDE.

Ambasador EU u ruskom MSP zbog odluke Litvanije

11:11 - Ambasador Evropske unije u Rusiji Markus Ederer stigao je u rusko Ministarstvo spoljnih poslova, gde je pozvan na razgovor zbog odluke Litvanije da zabrani tranzit pojedine robe u Kalinjingradsku oblast, javlja ruska agencija RIA Novosti.

Guverner Kalinjingrada Anton Alihanov najavio je juče da će rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvati na razgovor ambasadora EU u Moskvi jer je Litvanija uvela zabranu na tranzit robe u ruski region Kalinjingrad.

Nestalo 7 ljudi posle ukrajinskog napada na platformu

10:50 - Najmanje sedam osoba se i dalje vodi kao nestalo, nakon ukrajinskog napada na platforme za bušenje kompanije za naftu i gas "Čornomornjeftegaz" u Crnom moru kod Odese, saopštio je danas za TAS S izvor iz službe za vanredne situacije na Krimu.

Ministri Turske i Nemačke razgovarali o NATO i Ukrajini

10:35 - Ministri spoljnih poslova Nemačke i Turske, Analena Berbok i Mevlut Čavušoglu razgovarali su danas o proširenje NATO i regionalnim temama s posebnim osvrtom na Ukrajinu.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, Turske navdeno je da imali telefonski razgovar, prenela je agencija Anadolija. Čavušoglu je ranije rekao da je Turska spremna da organizuje četvoročlani sastanak sa UN, Rusijom i Ukrajinom oko organizacije prevoza žitarica na Crnom moru.

Pokušaj proboja UKR pozicija pored NM LNR je propao

 

 

Ukrajina napala rusku naftnu platformu u Crnom moru

09:52 - Satelitski snimci OSINT-a prikazuju požar na ovoj lokaciji.

 

 

Žitarice isporučene u luku u Berđansku

09:34 - Zemljoradnici u Zaporoškoj oblasti počeli su da isporučuju žito u luku u Berđansku, na Azovskom moru na jugoistoku Ukrajine, kako bi se nastavio izvoz ka Bliskom istoku, Turskoj, Africi i trgovcima u Severnoj Americi, izjavio je član glavnog saveta vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

U toku obnova luke u Mariupolju

09:13 - Snimak napravljen z drona prikazuje rekonstrukciju ključnestrateške luke u Ukrajini.

 

 

Moldavija traži od EU fond za kupovinu gasa

08:56 - Moldavija sa evropskim partnerima razgovara o stvaranju fonda za subvencije za ublažavanje posledica rasta cena gasa, izjavila je premijerka te zemlje Natalija Gavrilica.

Ruske vojne značke

08:45 - Značke vojnika iz zone Specijalne vojne operacije.

 

 

Snimak velikog privođenja ilegalnih oružara 

08:32 - Uhapšeni su bili uključeni u „obnavljanje borbenih svojstava civilnog oružja u tajnim radionicama i njihovu prodaju“, napominje FSB (TsOS). Od kriminalaca je oduzeto više od 380 komada oružja. Zatvorene su 43 podzemne radionice u kojima su se bavile proizvodnjom različite municije.

 


 

 

Ukrajinci pogodili ruski tegljač

08:15 - Ukrajinske snage su prošle nedelje imale prvu uspešnu upotrebu protivbrodskih raketa Harpun, koje je donirao Zapad za borbu protiv ruskih snaga, saopštila je danas britanska vojna obaveštajna služba, a prenosi Rojters.

 

 


"Meta ukrajinskog napada je gotovo sigurno bio ruski mornarički tegljač 'Spasilac Vasilij Beh', koji je isporučivao oružje i ljudstvo na Zmijsko ostrvo u severozapadnom Crnom moru", navodi britansko Ministarstvo odbrane u dnevnom izveštaju na Tviteru.

 

 

Kadirov samouveren: Ofanziva napreduje

07:58 - Ofanzivna taktika čečenskih specijalnih snaga za oslobađanje Luganske Narodne Republike svakim danom se poboljšava. Momci pokazuju stabilan uspeh u uništavanju oružanih nacionalističkih formacija, ne dozvoljavajući im čak ni da se pregrupišu.

 

Borbe za Toškovku: Rusi iz "O" grupe probijaju odbranu Oružanih snaga Ukrajine

07:44 - Na periferiji Toškovke u LNR ratuju motorizovani puškari grupe "O". Neprijatelj se uništava uz pomoć topova BMP-2, ATGM-a i malokalibarskog oružja. Naselje je zauzeto tokom borbi i Severodonjecki džep za veliku grupu Oružanih snaga Ukrajine postao je još bliži.

 

 

Kontradiverzioni rad branilaca Donbasa na obodima oslobođenog Krasnog Limana

07:30 - Pripadnici komande Krasnog Limana i policije Ministarstva unutrašnjih poslova DNR zajednički organizuju aktivnosti na potrazi za neprijateljskim diverzantskim grupama.

 

Guverner Luganska: Ruske trupe ušle u industrijsku zonu Severodonjecka

07:16 - Ruske trupe ušle su u industrijski deo teško opkoljenog grada Severodonjecka, saopštio je regionalni guverner Luganska Sergej Haidai. Hemijska fabrika Azot jedini je deo područja koji još nisu zauzele ruske trupe, napisao je Haidai na Telegramu.

Pod stalnom vatrom su i obližnja sela.

 

 

Moskva kritikuje „destruktivni“ stav Zapada

07:07 - Rusija je okrivila „destruktivni“ stav Zapada za skok cena žitarica koji je izazvao strah od globalne krize hrane.

„Što se tiče mogućnosti gladi, sve više eksperata naginje pesimističkom scenariju... a za to su krivi zapadni režimi, koji deluju kao provokatori i razarači“, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na Telegramu.

"Granatiranje Harkova izvodi vojska Ukrajine"

06:55 - Ministarstvo odbrane Ruske Federacije tvrdi da ukrajinska vojska granatira civilne ciljeve u Harkovu koji je pod kontrolom Kijeva kako bi ruske snage bile optužene za napade na civile.

Načelnik Centra za kontrolu nacionalne odbrane Mihail Mizincev rekao je na današnjem brifingu da su u tu svrhu jedinice Oružanih snaga Ukrajine rasporedile artiljerijsku bateriju koja periodično gađa stambena naselja Harkova, prenosi Interfaks.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading