STEJT DEPARTMENT KONAČNO PRIZNAO Poginuo još jedan Amerikanac u Ukrajini, isplivali svi detalji (FOTO)
EPA

U saopštenju, portparol Stejt departmenta potvrdio je smrt Zabijelskog u Ukrajini i naveo da je američki sekretarijat u kontaktu sa njegovom porodicom i pruža "svu moguću konzularnu pomoć".

Zabielski je poginuo u borbama 15. maja, prema čitulji objavljenoj ranije ovog meseca u lokalnim novinama u severnom delu NJujorka, a više medijskih izveštaja o njegovoj smrti objavljeno je u ponedeljak, navodi britanska agencija.

Vest o njegovoj smrti je usledila nakon što je saopšteno da je nekoliko američkih boraca nestalo u Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je u ponedeljak da su dva Amerikanca iz Alabame, Endi Taj Nkog Huin (27) iz Trinitija i Aleksandar Druk (39) iz Tuskaluse, uhapšeni dok su se borili na ukrajinskoj strani.

- Američki građani zarobljeni tokom neprijateljstava u Ukrajini moraju da odgovaraju za svoja dela i na njih se ne primenjuju Ženevske konvencije - rekao je Peskov.

On je u ponedeljak, u intervjuu za MSNBC, zarobljene Amerikance nazvao "plaćenicima koji su učestvovali u ilegalnim operacijama na teritoriji Ukrajine", preneo je Interfaks.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin rekao je da je njen cilj "zaštita ljudi koji su bili izloženi genocidu od strane režima u Kijevu osam godina".

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, 25. marta Oružane snage Ruske Federacije su izvršile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine. Glavni cilj u ruskom vojnom resoru sada je oslobođenje Donbasa, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Zajedno sa ruskom vojskom, u regionu deluju jedinice DNR i LNR.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading