BAJDEN DAO ZELENO SVETLO Vašington šalje Kijevu oružje koje može da promeni tok rata?!
Foto: AP/PATRICK SEMANSKY

„Danas objavljujem da izdvajamo novi važan paket pomoći u sferi bezbednosti, koji treba da pruži neophodnu i pravovremenu podršku ukrajinskim vojnicima. Zahvaljujući dodatnim finansijskim sredstvima za Ukrajinu, koja su odobrena uz većinsku podršku Kongresa, SAD imaju mogućnost da nastave isporuke značajne količine oružja Ukrajini“, navodi se u pisanoj Bajdenovoj izjavi koju je objavila Bela kuća.

Kako je nakon toga saopštio Pentagon, novi paket američke vojne pomoći uključuje 4 sistema "HIMARS" koji se već nalaze u regionu, četiri helikoptera Mi-17, hiljadu raketa „Džavelin“ i 15 taktičkih vozila, radare.

Ukrajina je uverila SAD da će bacače „HIMARS“ koristiti samo u odbrambene svrhe, rekao je zamenik šefa Pentagona.

Sjedinjene Američke Države su unapred prebacile bacače „HIMARS“ u Evropu kako bi osigurale njihovu brzu predaju Ukrajini. Obuka Oružanih snaga Ukrajine za korišćenje ovih bacača trajaće oko tri nedelje, dodao je on.

Podsetimo da je Rusija uputila notu svim zemljama, uključujući Ameriku, zbog isporuka oružja Ukrajini. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je upozorio da će svi tereti koji sadrže vojnu pomoć Ukrajini biti legitimni cilj za Rusiju.

U ruskom Ministarstvu spoljnih poslova su naglasili da da se zemlje NATO igraju vatrom šaljući oružje u Ukrajinu, a portparol Kremlja je rekao da to nimalo ne doprinosi rusko-ukrajinskim pregovorima.

Najnovije informacije o ukrajinskom sukobu pratite na našem blogu UŽIVO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Dr

01.06.2022 21:09

Amerika je naoružavali i obučavala sve svetske teroriste

Lovac

02.06.2022 17:55

E lydi starkeljo dolivas ulje na vatru posle ce te I vi da popijete rakete Ali nuklearne..strpljenju dodje kraj.