RUSIJA UŠLA U OŠTAR SUKOB SA AMERIKOM Ako isporučite to naoružanje Ukrajini...
Foto: instagram/mil_ru

-Federalna služba za vojno-tehničku saradnju izražava protest u vezi bilo kakve ilegalne isporuke naoružanja i vojne tehnike ruske (sovjetske) proizvodnje Ukrajini ili drugim zemljama, uključujući helikoptere koje je isporučila kompanija 'Rosoboroneksport' u okviru velikog ugovora sa Pentagonom koji je sklopljen 2011. godine, precizirano je u saopštenju.

Kako je precizirano, taj ugovor i odgovarajući sertifikati krajnjeg korisnika predviđaju da američka strana preda Oružanim snagama Avganistana te helikoptere, te da ne podležu ponovnom izvozu ili isporuci trećoj zemlji, sa izuzetkom Avganistana, bez saglasnosti Rusije.

-Voluntaristička odluka SAD o isporuci pomenutih 'avganistanskih' helikoptera Ukrajini grubo krši temelje međunarodnog prava i odredbe rusko-američkih ugovornih dokumenata, saopštio je resor.

Federalna služba za vojno-tehničku saradnju Rusije zvanično saopštava da će opremanje ukrajinskih Oružanih snaga helikopterima Mi-17 ruske proizvodnje, predviđenih za Avganistan, biti protivzakonito.

Činjenica da su zvanična lica Pentagona priznala da SAD nisu u stanju da prate dalje kretanje oružja koje Amerikanci isporučuju Ukrajini samo pogoršava ionako zaoštrenu terorističku pretnju u svetu.

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin je izjavio da je teško pratiti šta se dešava sa oružjem koje se isporučuje Ukrajini, jer SAD nemaju kopnene snage u toj zemlji.

Ranije je portparol Pentagona DŽon Kirbi najavio novi paket vojne pomoći Ukrajini u okviru koga je planirana predaja 11 helikoptera Mi-17.

Najnovije informacije o ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini možete pogledati OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading