OŠTAR SUKOB RUSIJE I AMERIKE  Najavljeni udari na vojne ciljeve članica NATO (FOTO/VIDEO)
Foto: Ukrainian Presidential Press Service/Twitter Printscreen/LiveUmaps

Rusko ministarstvo odbrane saopštlo je da su ruske snage oslobodile ceo region Hersona, na jugu Ukrajine.

Kako se navodi, ruske snage su zauzele i deo regiona Nikolajeva i Zaporožja, kao i delove Harkova.

Visoki zvaničnik Kremlja Nikolaj Patrušev izjavio je da bi Ukrajina mogla da bude podeljena na nekoliko delova.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da Velika Britanija direktno provocira Kijev da napadne ciljeve unutar ruske teritorije - ali je upozorilo da će to dovesti do trenutnog i proporcionalnog odgovora na prestonicu.

RUSIJA UŠLA U OŠTAR SUKOB SA AMERIKOM Ako isporučite to naoružanje Ukrajini...

22:40 - Rusija je upozorila Sjedinjene Države zbog njihove namere da određene vrste naoružanja pošalju Ukrajini. Po rečima ruskih zvaničnika to bi bilo ozbiljno kršenje međunarodnog prava i međunarodnih ugovora i imaće nesagledive posledice.

Ukrajina greškom granatirala pijacu, sad se sprema da incident pripiše Rusiji

22:11 - Mihail Mizincev, šef ruskog Nacionalnog centra za upravljanje odbranom saopštio je danas da je Ukrajina greškom granatirala pijacu u gradu Lisičansku, a sada se sprema da taj incident pripiše Rusiji i optuži je za ratne zločine.

RUSI FORMIRALI NOVU GRADSKU VLAST U HERSONU

21:50 - Za novog gradonačelnika Hersona, pod kontrolom ruskih oružanih snaga, imenovan je zamenik gradskog veća Aleksandar Kobec, rečeno je agenciji RIA Novosti iz vojno-civilne administracije tog grada.

Najavljeni udari na vojne ciljeve članica NATO!

21:30 - Zastrašujuća retorika iz Moskve čula se nakon što je Velika Britanija podržala ukrajinske napade na teritoriji Rusije. 

Do eskalacije rata u Ukrajini lako bi moglo da dođe nakon oštrog upozorenja Rusije da bi mogla da izvrši udare po vojnim ciljevima u zemljama članicama NATO zbog podrške i slanja oružja Ukrajini.

UKRAJINA MALTENE PRIZNALA NAPAD NA RUSIJU

21:04 - Rusija je danas izvestila o nizu eksplozija na jugu ove zemlje i požaru u skladištu municije, poslednjem u nizu incidenata koje je visoki ukrajinski zvaničnik opisao kao osvetu i „karmu“ za invaziju Moskve.

KURŠUM PRAVO MEĐU OČI Pogledajte kako je ruski snajperista eliminisao ukrajinskog u noćnoj borbi

20:28 - Ruski snajperista je eliminisao ukrajinskog u noćnoj borbi. Duel se zbio u blizini Hrakova.

RUSKA VOJSKA OBORILA UKRAJINSKI HELIKOPTER

19:58 - Ruske snage protivvazdušne odbrane oborile su ukrajinski helikopter Mi-24 u oblasti Harkov.

Amerikanci došli da se bore protiv Rusa, ali su nastradali

19:20 - Dva američka dobrovoljca koja se u Ukrajini bore na strani Ukrajine ranjeni su u artiljerijskom napadu u blizini grada Orikiva u Zaporožju.

Nemačka plaća cenu za krizu u Ukrajini

18:25 - "Nemačka postepeno smanjuje zavisnost od isporuka ruskog gasa" - saopštio je ministar ekonomije Nemačke Robert Habek.

- Zavisnost od gasa je bila 55 odsto, danas iznosi 35 odsto, što znači da su preduzeti koraci bili uspešni. Nastavljamo sa radom kako bismo obezbedili rad terminala za prijem tečnog gasa - rekao je nemački ministar.

KREMLJ BEZ MILOSTI PORUČIO EU Plaćanje u rubljama je vaša krivica

 

17:55 - Kremlj odbacuje optužbe šefa Evropske komisije Ursule fon der Lajen o ruskoj uceni zbog prelaska na plaćanje gasa u rubljama i kategorički se ne slaže s takvim tvrdnjama.

- To je odgovor na vašu krađu zlatnih i deviznih rezervi, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

PUTIN SLEDIO ZAPAD Vi ste opasnost za svet, uništićemo vas odlučno i bez milosti

16:35 - Po Putinovim rečima, ruski vojnici su svojim junaštvom, odlučnošću, heroizmom sprečili realnu pretnju koja se bila nadvila nad zemljom.

Ruski predsednik je istakao da tako velika zemlja kao što je Rusija nikome nije potrebna, ona je opasnost za Zapad, ali oni sami su opasnost za ceo svet.

„Nezavisna, velika, ogromna država čak ni po njihovim zamislima nije potrebna. Oni smatraju da im predstavlja opasnost samo činjenicom njenog postojanja“, rekao je Putin.

„To je daleko od istine - oni sami predstavljaju opasnost za ceo svet. Sećamo se varvarskih planova nacista za sovjetski narod – da ga podjarmi, sećate se, da – ko je sposoban da radi, da ga nateraju da radi, podvrgavajući ga ropskom radu, ropskim uslovima, a ko nije potreban – da ode iza Urala, na sever, na izumiranje“, podsetio je predsednik Ruske Federacije i dodao da će svako ko bude stvarao pretnju strateškog karaktera Rusiji biti uništen bez milosti i munjevito. Kompletan Putinov govor možete pročitati OVDE.

Putin upozorio: Da se niko nije umešao!

15:35 - Ako se neko umeša u situaciju u Ukrajini i bude stvarao pretnju strateškog karaktera – udar će biti munjevit - upozorio je Putin.

Predsednik je objasnio da je Rusija na vreme i pravilno reagovala na cinične planove Zapada u vezi sa Ukrajinom.

FRANCUSKI GENERAL UPOZORAVA: Amerika i NATO nas uvlače u nuklearni rat protiv Rusije

14:45 - Odbrana Ukrajine nije vredna nuklearnog rata između SAD i Rusije, tako da povodom toga ne treba dovoditi svet u opasnost, rekao je penzionisani francuski general Žak Gileman u članku na veb stranici Entre La Plume et l’Enclume.

- Situacija bi se ispostavila drugačije da su zapadne zemlje uzele u obzir legitimne zahteve Moskve. Sada je došlo vreme kada Evropljani treba da napuste ulogu „vazala“ Vašingtona i prestanu da šire mržnju stalnim sankcijama - rekao je on.

On je podsetio da je NATO, na čelu sa Sjedinjenim Državama, prvo obećao da neće širiti alijansu, a zatim je uključio u svoj sastav tamošnje bivše sovjetske republike i rasporedio rakete u blizini ruske granice.

Kijev predlaže da se ulica Lava Tolstoja preimenuje u Ulicu Azovskog puka

14.10 - Ovo je saopšteno u kabinetu gradonačelnika ukrajinske prestonice.

 

 

Rusi proterali norveške diplomate


14.00 - Rusija proglasila trojicu diplomata norveške ambasade personama non grata

 

 

Moldavija: Neće biti vojnih sukoba


13.40 - Rešenje pridnjestrovskog pitanja moguće je samo političkim sredstvima, vojna dejstva su isključena, saopštile su moldavske vlasti. Ranije je Aleksej Arestovič, savetnik kabineta ukrajinskog predsednika, rekao da je Ukrajina spremna da zauzme Pridnjestrovlje ako Kišinjev uputi zvaničan apel po ovom pitanju.
 

 

 

Zelenski: U Ukrajini se odlučuje sudbina Evrope


13.30 - Zahvaljujući hrabrosti i mudrosti naših branilaca, zahvaljujući hrabrosti svih ukrajinskih muškaraca i svih Ukrajinki, naša zemlja je pravi simbol borbe za slobodu. Svi u svetu – čak i oni koji nas otvoreno ne podržavaju – slažu se da se upravo u Ukrajini sada odlučuje o sudbini Evrope, o sudbini globalne bezbednosti, o sudbini demokratskog sistema.
 

 

 

Rid razmenjen za ruskog pilota


13.20 - Amerikanac Rid je prebačen na moskovski aerodrom Vnukovo, odakle je odleteo u SAD. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je ranije danas da je Amerikanac osuđen za napad na policajca razmenjen za ruskog pilota Jarošenka.
 

 

 

Žestoke borbe u Marinki

13.05 - Na društvenim mrežama su objavljeni snimci žestokih borbi i eksplozija u Marinki.

 

 

Bugarski predsednik protiv pomoći Ukrajini

12.55 - Predsednik Bugarske je kategorički protiv pružanja vojne pomoći Ukrajini, prenosi BGNES.

"Bugarska mora da učestvuje u naporima da se uspostavi mir i okonča sukob što je pre moguće. Njegovo produženje bi bilo pogubno na mnogo načina", rekao je on.

Lavrov: Unipolarni svet cilj Zapada


12.30 - Zapadne zemlje pokušavaju da potkopaju temelje UN i uspostave unipolarni svet.

Ovo je izjavio ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

 


 

 

Keli: U SAD nas ubeđuju da treba da mislimo više o Kijevu, nego o svojoj zemlji


12.10 - Američke vlasti nastavljaju da ubeđuju Amerikance da problemi Ukrajine treba da se tiču njih više nego njihove sopstvene zemlje.

Ovo je na Foksu zjavio čikaški novinar Vilijam Keli:

„Čujem političare na nacionalnom nivou kako govore da bi trebalo da budemo zabrinuti za Kijev. A ja sam tako vaspitan da verujem da treba da brinemo o svom domu, pa da brinemo o Kijevu, Moskvi ili nečem drugom."

 


 

 

Norveška se uključuje u sukob


12.00 - Norveška namerava da doprinese fondu za naoružanje koji je osnovala Velika Britanija za koordinaciju nabavke vojne opreme za Ukrajinu, navodi se na sajtu norveške vlade.

"Norveška će doprineti fondu za koordinaciju nabavke vojne opreme za Ukrajinu. Na čelu fonda je Velika Britanija, koja će koordinirati kupovinu i transport odbrambene opreme za Ukrajinu", navodi se u saopštenju.

 


 

 

Alarmantno u Pridnjestrovlju


11.50 - „Situacija je prilično alarmantna za Pridnjestrovlje, apsolutno neobična. Verovatno od trenutka vojne agresije Moldavije 1992. godine nismo imali ovakvih terorističkih akata. Za sada nema osnova za povećanje broja pripadnika OGRF-a. Mirovna operacija obezbeđuje sav potreban režim u kontrolisanoj zoni bezbednosti. U ovoj fazi ne vidimo nikakve osnove za obraćanje Rusiji za vojnu pomoć.
 

Ruski predsednik Vladimir Putin objasnio je zašto su DNR i LNR priznate

 

 

 

 

Nova zaplena oružja


11.10 - Ruski specijalci upali su na položaje Oružanih snaga Ukrajine i zarobili novu seriju naoružanja u borbi u Limanskom okrugu DNR Kod n.p. Torskoje je, pored malokalibarskog oružja i bacača granata, zaplenilo značajnu količinu municije za MLRS Grad.
 

 

 

U Pridnjestrovlju noćas primećeni ukrajinski dronovi

11.00 - Iznad sela Kobasna u Pridnjestrovlju, gde se nalaze vojna skladišta, tokom noći je primećeno nekoliko dronova lansiranih sa teritorije Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova nepriznate Pridnjestrovske Moldavske Republike.

Nehamer: Poštujemo sankcije

10.45 - OMV će i dalje plaćati isporuke gasa iz Rusije u evrima.

Austrija se do tačke i zareza drži zajednički dogovorenih sankcija EU

Rusi oborili "Barijaktar"


10.30 - Oborena ukrajinska bespilotna letelica koja je pokušala da napadne teritoriju Rusije.

Lokalni resursi objavljuju fotografiju jurišne bespilotne letelice Barijaktar ​​TB-2 oborene iznad Kurske oblasti, koja je učestvovala u današnjim noćnim udarima.

Pouzdanost nije proverena, ali se to ranije nije susrelo, pa izgleda kao fotografija sa lica mesta.
 

 

 

Putin i Zelenski za istim stolom na predlog Turske?

10.20 - Turska se nada mogućnosti da se u narednim danima predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski susretnu na predlog turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana, izjavio je ministar nacionalne odbrane Turske Hulusi Akar.

„Nadamo se da će, bez obzira na neke teškoće, u narednim danima, na predlog našeg predsednika, doći do susreta dvojice lidera. Turska nastavlja da čini sve što može, uključujući posredništvo, da se humanitarna situacija koja postaje sve gora i gora, ne pogorša dodatno i da prekid vatre bio postignut što pre“, naglasio je Akar.

Volodin: Obustaviti isporuku gasa svim neprijateljskim zemljama

10.10 - Predsednik Dume, donjeg doma ruskog parlamenta, Vjačeslav Volodin, ocenio je danas da je gasni gigant Gasprom doneo ispravnu odluku o potpunoj obustavi isporuka gasa Bugarskoj i Poljskoj i da bi Moskva trebalo da postupi isto i prema drugim „neprijateljskim" zemljama.


"Kalibri" uništili skladišta municije


09.50 - Velika serija stranog naoružanja i municije koja je isporučena ukrajinskim trupama uništena je raketama Kalibr iz mora na hangarima na teritoriji Zaporoške topionice aluminijuma, rekao je na brifingu general-major Igor Konašenkov, portparol Ministarstva odbrane Rusije.

„Visoko precizne rakete dugog dometa morskog baziranja „Kalibr“ na teritoriji fabrike aluminijuma u ​​Zaporožju uništile su hangare sa velikom serijom stranog naoružanja i municije koju su za ukrajinske trupe isporučile SAD i evropske zemlje“, rekao je on.
 

 

 

Ukrajinci dobili oružje iz Nemačke

09.40 - Prvi snimak dejstva protiv-oklopnog sistema Milan ( francusko-nemački proizvod) sveže isporučen ukrajinskim snagama iz Nemačke.

 

 

Poljaci uhapsili ruske špijune

09.30 - Državljani Rusije i Belorusije uhapšeni su u Poljskoj pod optužbom za špijunažu u korist Rusije, objavila je poljska televizija, pozivajući se na Tužilaštvo

Beč prihvatio uslove Moskve!


09.20 - Beč je prihvatio ruske uslove o novoj šemi plaćanja gasa, rekao je austrijski kancelar Karl Nehamer.

On je dodao da ga je Vladimir Putin uveravao u sigurnost snabdevanja, za Austriju se situacija nije promenila.
 

Vazdušna bitka?


09.10 - Video prave vazdušne bitke“, pišu kijevski mediji, ali to nije tačno. Verujemo da je naš taj koji je pobedio“, piše „Unijan“.

U stvari, na snimku, par jurišnih aviona Su-25 udario je u zemlju nevođenim raketama i oslobodio toplotne zamke, braneći se od MANPADS projektila.

 


 

 

Uhapšeni diverzanti u Belgorodu

09.00 - FSB je u Belgorodu privela dvojicu diverzanata koji su pripremali teroristički napad na objekat saobraćajne infrastrukture. Takođe, navodi FSB, privedeni Rusi su ukrajinskom sajtu "Mirotvorac" preneli informacije o vojnim licima koja učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji.

Rusi zaplenili oružje


08.45 - Ruske oružane snage zaplenile su oko 1.000 komada ukrajinskog oružja u poljskom skladištu tokom povlačenja ukrajinskih trupa u LNR, saopštilo je u sredu rusko Ministarstvo odbrane.

„Ukupno je oko 1.000 komada oružja različite nomenklature i municije za njih pronađeno u poljskom skladištu naoružanja koje je zaplenila ruska vojska“, saopštio je vojni resor.

 


 

 

Uzbuna u Belgorodu


08.30 - Nema informacija o razaranjima i žrtvama u Belgorodu, koji se nalazi u blizini granice sa Ukrajinom, gde su se ujutru čuli „glasni zvuci“, rekao je u sredu gradonačelnik Anton Ivanov. "Danas su se mnogi probudili ujutru od glasnih zvukova. Od 4 sata sam u kontaktu sa dežurnim službama. Nema informacija o razaranju i žrtvama u Belgorodu", napisao je Ivanov na svom Telegram kanalu. Ranije je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov rekao da se u blizini sela Stara Nelidovka zapalilo skladište municije. Oko 6.33 po moskovskom vremenu otvoreno paljenje je eliminisano. Na kućama nije bilo štete, niko nije povređen.

 


 

 

Artiljerija uništila ukrajinski bataljon


08.15 - Artiljerija je uništila utvrđeni rejon nacionalnih bataljona i Oružanih snaga Ukrajine.

Položaji ukrajinskih jedinica imali su razgranatu mrežu rovova i opremljenih vatrenih tačaka.

Militanti nisu hteli da polože oružje i uništeni su artiljerijskom vatrom.

Povlačeći se, nacisti su na svojim položajima ostavili malokalibarsko oružje, municiju i više od 30 mrtvih vojnika.

 


 

 

Litvanski predsednik traži od Nemačke da isporuči Ukrajini tenkove

08.10 - Predsednik Litvanije Gitanas Nauseda pozvao je nemačkog kancelara Olafa Šolca da isporuči Ukrajini borbene tenkove "Leopard" i poručio da bi Nemačka trebalo da ubrza isporuku oružja Kijevu

Jezive scene iz Azovstala


08.05 - Ovi snimci su sada masovno raspršeni u ukrajinskoj javnosti.

Navodno su snimani u podrumima Azovstala. Lica svih fotografija sa navodno ranjenim nacionalistima su zamagljena. Kada su slike zapravo snimljene i ko je nejasno.

 


 

 

Zapad proširuje isporuku oružja Ukrajini


08.00 - Zapadne zemlje su se dogovorile da prošire isporuke oružja Ukrajini tokom sastanka ministara odbrane u bazi Ramštajn u Nemačkoj.

Kako prenosi Das Erste, na događaju su učestvovali šefovi vojnih resora više od 40 zemalja. Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin rekao je da će SAD „pomeriti nebo i zemlju“ da bi Ukrajini dale ono što joj je potrebno za samoodbranu, a nemačka strana je najavila prebacivanje Ukrajini 50 samohodnih protivvazdušnih topova Gepard. London je zauzvrat najavio svoju nameru da ojača protivvazdušnu odbranu Ukrajine, a Otava će Kijevu isporučiti oklopna vozila.

 


 

 

Adut "u rupi"


07.50 - Kijevski režim ne želi da ljudi koji se nalaze na teritoriji preduzeća Azovstal odlaze, vlasti nameravaju da manipulišu situacijom u sopstvenim interesima. Ovo je izjavila zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Prema njenim rečima, Zelenski situaciju sa Azovstalom doživljava kao „adut u rupi“ i smatra da može da igra zauvek.
 

Rusi oborili bespilotnu letelicu

07.30 - Ruska PVO uništila je bespilotnu letelicu nedaleko od Voronježa, saopštio je gubernator te oblasti Aleksandar Gusev.

„Jutros je na nebu nedaleko od Voronježa sistem PVO detektovao i uspešno uništio obaveštajnu bespilotnu letelicu malih dimenzija. Situaciju lično kontrolišem. Životi građana regiona nisu ničim ugroženi“, napisao je Gusev na Telegram kanalu.

 

 

"Kalibrom" na železnički most


07.20 - Železnički most, koji se proteže kroz Ukrajinu (Odeska oblast) i Moldaviju, bio-meta napad Rusa raketom Kalibar. Most za Ukrajinu važan je za stratega Petra, sa kojim su otežani u dobrim rukama i naoružani.
 

 

Rusi Poljskoj zavrću gas

07.15 - Rusija je jutros obustavila isporuke gasa Poljskoj, javlja Rojters pozivajući se na podatke mreže operatera za prenos gasa Evropske unije

 


Sankcije Rusiji „probijaju odbranu“ Evropljana

06.50 - Najveći proizvođač kontracepcije, CPR GmbH, podneo je zahtev za bankrot. Kompanija ne može da "sastavlja kraj s krajem" bez Rusa, pišu nemački mediji. Još 2020. godine, CPR GmbH je doživeo finansijske poteškoće.

Istina, do 2022. uspela je da "povuče gumu" i da se ne zatvori. Nedavno je glavno tržište preduzeća postalo rusko, gde je otišla do četvrtine svih proizvoda. Međutim, zbog antiruskih sankcija, plaćanje zaliha u Rusiji je prestalo da bude moguće.

Zelenski: Niko nije siguran


06.45 - Posle svega što je ruska vojska uradila u zoni Černobilja i u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, niko u svetu se ne može osećati sigurnim znajući koliko nuklearnih objekata, nuklearnog oružja i tehnologija u vezi sa ruskom državom. Ako je Rusija zaboravila šta je Černobil, to znači da je potrebna globalna kontrola nad ruskim nuklearnim postrojenjima i nuklearnom tehnologijom.

 


 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading