PORUKA MOSKVE NATO-U Ne radite to!
Foto: Shutterstock

 

Visoki ruski predstavnik u Arktičkom savetu Nikolaj Korčunov izjavio je za Raša tudej da rastu aktivnosti NATO bloka predvođenog SAD-om u arktičkom regionu, što može imati ozbiljne implikacije.

"Internacionalizacija vojnih aktivnosti alijanse na visokim geografskim širinama, uključujući nearktičke NATO države, ne izaziva ništa osim zabrinutosti. To povećava rizike od nenamernih incidenata, koji pored bezbednosnih rizika mogu da izazovu i ozbiljnu štetu krhkom arktičkom ekosistemu", rekao je Korčunov.

Blok predvođen SAD-om pojačao je svoje aktivnosti u regionu, izvodeći sve masovnije vojne vežbe, dodao je zvaničnik.

"Nedavno je na severu Norveške održana još jedna velika vojna vežba alijanse, koja, po našem mišljenju, ne doprinosi osiguranju bezbednosti u regionu", rekao je Korčunov, govoreći o dvonedeljnom "Hladnom odgovoru", vežbi koja je održana još u martu.

PORUKA MOSKVE NATO-U Ne radite to!

Foto: Shutterstock

 

U vežbi je učestvovalo 1.500 američkih vojnika, kao i snage iz osam drugih zemalja NATO-a i "partnerskih zemalja" koje ukupno broje 15.000. Vežbu je poremetio pad američkog aviona prilikom kojeg su poginula četiri vojnika.

Osim direktnih vojnih aktivnosti bloka, njegovo potencijalno širenje dalje na sever stvara dodatne rizike za arktički region, smatra Korčunov. I Švedska i Finska, koje su decenijama održavale politiku nesvrstanosti, dok su uživale u bliskim vezama sa alijansom koju predvode SAD, razmatraju da joj se formalno pridruže nakon sukoba između Rusije i Ukrajine.

"Širenje NATO-a na račun tradicionalno vanblokovskih zemalja neće doprineti bezbednosti i međusobnom poverenju na Arktiku, za čije jačanje se Rusija dosledno zalaže", rekao je Korčunov.

Ruska vojna operacija velikih razmera koja je počela u Ukrajini krajem februara takođe je korišćena kao izgovor da se poremeti rad Arktičkog saveta.

"Početkom marta 2022. godine, Sjedinjene Države, Kanada, Danska, Island, Norveška, Švedska i Finska suspendovale su svoje učešće u Savetu, pozivajući se na specijalnu vojnu operaciju Rusije u Ukrajini", rekao je Korčunov i dodao da nema načina za razvoj u Arktičkom regionu bez Rusije.

"Očigledno je da je nemoguće efikasno obezbediti održivi razvoj Arktika bez Rusije, zemlje koja čini oko 60% arktičke obale i u kojoj živi više od polovine stanovništva regiona", dodao je Korčunov.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading