UKRAJINSKI MILIJARDER U NEMOGUĆOJ MISIJI Bivši ruski čovek sada želi da obnovi razrušeni Mariupolj
Tanjug/Ap

Ahmetov, koji je doživeo urušavanje i razbijanje svoje poslovne imperije tokom osmogodišnjih oružanih sukoba na istoku Ukrajine, rekao je da je siguran da će "hrabri ukrajinski vojnici" braniti Marijupolj, lučki grad na Azovskom moru koji je uništen tokom sedmonedeljnog bombardovanja, navodi se u izveštaju Rojtersa.

Medutim, njegova kompanija "Metinvest", najveći proizvođač čelika u Ukrajini, objavila je da, za sada, ne može da ispuni svoje ugovorne obaveze i redovno snabdeva klijente sve dok njegova finansijska i industrijska "SCM Grupa" ne konsoliduje svoje poslovanje i postigne sporazum sa poveriocima.

"Marijupolj je globalna tragedija i globalni primer herojstva. Za mene je Marijupolj bio i uvek će biti ukrajinski grad", rekao je Ahmetov u pisanom odgovoru dopisništvu "Rojtersa".

Ahmetov je najpre povezivan sa Kremljom i kao glavni finansijer pro-ruskog Viktora Janukoviča, kao i da je pomogao u svrgavanju sa vlasti njegovog pro-zapadnog prethodnika Viktora Juščenka 2010.

Ipak, kada je 2014. Janukovič oteran sa vlasti i opet uspostavljena pro-zapadna vlada, a Rusija aneksirala Krim i uspostavila narodnu miliciju u njegovom Donbasu, Ahmetov je nasuprot optužbama da finansira dve trećine separatista, javno optužio novoosnovanu pokrajinu za "genocid u Donbasu".

Sve o ukrajinskom konfliktu čitajte OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Sumadinac

16.04.2022 15:22

Maripolj nikada vise nece biti Ukrainski sve ovo sto ke zauzeto ostace pod Rusima.