(UKRAJINA UŽIVO) Brisel u VELIKOM problemu ako ne prihvati rusku naftu! Zelenski razgovarao sa Džonsonom (FOTO/VIDEO)
Foto: Twitter/printscreen

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u svom poslednjem noćnom obraćanju naciji rekao je da su sankcije Rusiji veoma značajne i ekonomski bolne, ali i dalje nisu dovoljne da "ruska vojna mašina ostane bez sredstava za život".

Čini se da Rusija uzvraća zbog potonuća svoje vodeće raketne krstarice "Moskva", a ukrajinske snage kažu da su ruske snage gađale projektilima, pošto se u Kijevu čuju eksplozije.

SAD sada veruju da su ukrajinske rakete potopile "Moskvu", rekao je zvaničnik za "NBC Njuz". Analitičari kažu da bi gubitak tako velikog pomorskog vozila mogao da natera Rusiju da ponovo razmisli o svojoj strategiji u Crnom moru.

U toku je napeta operacija deminiranja glavnih puteva u Harkovu nakon povlačenja ruske vojske.

Kako to izgleda pogledajte u galeriji:

Finski ministar za evropska pitanja kaže da je "velika verovatnoća" da će se ta nordijska zemlja pridružiti NATO-u, što je potez na koji je Rusija upozorila.

U međuvremenu, predsednik Džo Bajden kaže da je ono što se dogodilo u ukrajinskom gradu Buča "neosporan dokaz Putinovih ratnih zločina svuda". Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je takođe pozvao Bajdena da označi Rusiju kao državnog sponzora terorizma.

Moskva je poslala diplomatsku notu svim zemljama, uključujući i Sjedinjene Američke Države, zbog isporuke oružja Ukrajini.

 

Boris Džonson je obećao da će u narednim danima predati oklopna vozila Ukrajini - objavljeno je na sajtu britanske vlade

 

Rusi oborili avion koji je prevozio zapadno naoružanje Ukrajincima

Ruska PVO u rejonu Odese pogodila je ukrajinski vojno-transportni avion.

Ispaljen projektil na Harkov, prenose ukrajinski mediji.

Ukrajinci se žale Evropi

Savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika i član ukrajinske delegacije na pregovorima Mihail Podoljak rekao je da Evropska unija isporučuje Ukrajini pogrešno naoružanje, a ne ono o kome su se dogovorili.

Velike nevolje u svetu ukoliko Brisel odbije rusku naftu

Ekonomska konfrontacija Zapada i Rusije izaziva velike nevolje u svetu. SAD i Evropa su se našle u lošoj situaciji, suočene sa neviđenim pogoršanjem kvaliteta života i neravnotežama na tržištima, napominju stručnjaci.

Mariupolj

 

 

Zelenski je razgovarao telefonom o bezbednosnim garancijama Velike Britanije sa Džonsonom

 

 

Lider DNR: Nema stajanja do ispunjenja cilja

Specijalna vojna operacija koju je Rusija pokrenula u Ukrajini nastaviće se dok se ne ostvare svi njeni ciljevi, izjavio je danas lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin.

Rusi granatirali nafnu rafineriju u Lisičansku

 

 

Kličko: Jedna osoba poginula nakon novog ruskog napada na Kijev

Jedna osoba je poginula, a nekoliko je ranjeno u jutrošnjim raketnim udarima na ukrajinsku prestonicu Kijev, rekao je gradonačelnik tog grada Vitalij Kličko. Dodao je da se lekari bore za živote ranjenih, prenosi "Rojters".

"Kijev je bio i ostao meta agresora", tvrdi Kličko.

Ukrajini hitno potrebno oružje

Komandant ukrajinske vojske general Valerij Žaluznij izjavio je da je da je juče razgovarao sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga SAD generalom Markom Milijem.

- Još jednom sam naglasio hitnu potrebu oružanih snaga Ukrajine za naoružanjem i municijom, koji nam trebaju kako bismo ojačali svoje obrambene kapacitete - rekao je Žaluznij.

Snimak dronom otkrio razmere uništenja u Irpinu

 

 

Novi Putinov potez

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon o kaznama za poistovećivanje SSSR-a i nacističke Nemačke.

Zakon predviđena novčane kazne do 5.000 rubalja (60 dolara) za fizička lica, odnosno 100.000 rubalja (1.200 dolara) za pravna lica.

U slučaju ponavljanja prekršaja za građane je predviđena kazna od 2.500 do 5.000 rubalja ili administrativni pritvor od 15 dana.

Za zvaničnike je predviđena kazna od 5.000 do 20.000 rubalja (240 dolara) ili diskvalifikacija na rok od šest meseci, a za pravna lica pored novčane kazne koja može ići do 100.000 rubalja predviđeno je i obustavljanje delatnosti na rok od 90 dana.

Lukašenko: Rad zapadnih diplomata liči na fašizam

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je rad zapadnih diplomata u Belorusiji, čiji su rezultat, između ostalog, sankcije, "već sličan fašizmu".

Ruski projektil oboren u Poltavi?

 

 

Sankcije za Borisa Džonsona

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je zabranilo ulazak u zemlju britanskom premijeru Borisu Džonsonu, ministarki spoljnih poslova Liz Trus, ministru odbrane Benu Volasu, kao i za još 10 članova britanske vlade i političara.

(UKRAJINA UŽIVO) Brisel u VELIKOM problemu ako ne prihvati rusku naftu! Zelenski razgovarao sa Džonsonom (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA/Leszek Szymanski

 

Taj potez je preduzet "s obzirom na neprijateljsku akciju britanske vlade bez presedana, posebno uvođenje sankcija visokim ruskim zvaničnicima", navodi se u saopštenju ministarstva i dodaje da će uskoro proširiti listu.

Oboren ruski Ka-52

Snimak navodno prikazuje oboreni ruski helikopter Ka-52 "Aligator" u Hersonskoj oblasti.

Kako je objavljeno, jedan pilot je preživeo obaranje letelice i ranjen je.

 

 

Granata pala nasred ulice u Harkovu, uništila auto

Snimak nije naišao na potvrdu od strane zvaničnih izvora. Kako se navodi, jedna osoba je poginula a 18 je ranjeno u najnovijem napadu.

 

 

Zaharova: Vašington pokušava da sakrije svoje biološke aktivnosti u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države, kako se očekivalo, nisu otkrile detalje svojih bioloških aktivnosti na teritoriji Ukrajine, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova za "RT".

(UKRAJINA UŽIVO) Brisel u VELIKOM problemu ako ne prihvati rusku naftu! Zelenski razgovarao sa Džonsonom (FOTO/VIDEO)

EPA/MAXIM SHIPENKOV

 

Prema njenim rečima, Bela kuća je odlučila da organizuje recipročnu propagandnu kampanju kako bi zaštitila svoje nezakonite aktivnosti u Ukrajini. Predstavnici SAD izbacuju tezu da će Moskva, navodno, upotrebiti hemijsko oružje u Ukrajini, kako bi skrila priče o biološkim aktivnostima u Ukrajini.

Kadirov: Ruski vojnik neće posustati

Lider Čečenije Ramzan Kadirov napisao je na društvenoj mreži Telegram da ruska vojska neće posustati.

 

 

"Naša snaga je u istini, što znači da smo na dobrom putu! I nijedan ruski vojnik neće stati, neće posustati, neće skrenuti sa pravednog puta. Započeto delo završićemo zajedničkom pobedom", napisao je Kadirov.

Rusi oborili ukrajinski avion

Ruski PVO sistemi oborili su ukrajinski avion Su-25 u vazduhu 15 kilometara južno od sela Izjum, saopštilo je Ministarstvo odbrane RF.

Ruski tenk u osvojenoj luci u Mariupolju

 

 

"Njet" za EU vozila u Belorusiji

Beloruske vlasti usvojile su recipročne mere za motorna vozila registrovana u Evropskoj uniji i zabranile njihov ulazak u zemlju, saopštila je pres služba Ministarstva saobraćaja Belorusije.

Zabrana kretanja motornih vozila (automobila i tegljača) registrovanih u EU preko carinske granice Evroazijske ekonomske unije u Belorusiju uvodi se od 16. aprila 2022. godine u ponoć, navelo je Ministarstvo.

Rusi jačaju pozicije kod Izjuma, u Harkovu delimično

Generalštab ukrajinske vojske saopštio je jutros da ruske snage jačaju pozicije oko grada Izjuma u Harkovskoj oblasti i da se pripremaju za intenziviranje napada kod Avdejevke u Donjeckoj oblasti.

Ukrajinski generalštab navodi da ruske snage nastavljaju delimičnu blokadu Harkova i artiljerijsko granatiranje grada, navodi Unian. Dodaje se da u vodama Azovskog mora ruski brodovi nastavljaju blokadu luke Marijupolj.

Snimak prikazuje posledice granatiranja Harkova:

 

 

Ruska artiljerija gađa "Azovstal"

 

 

Rusi se bore da zauzmu fabriku "Azovstal" u Mariupolju, a visoki zvaničnik DNR otkrio je da se ispod nje nalazi čitav podzemni grad.

Sve detalje pročitajte OVDE.

Kadirovci objavili novi snimak uličnih borbi u Mariupolju

 

 

Problemi za Kijev

Mogući su oružani sukobi među ukrajinskim nacionalistima blokiranih od strana trupa Ruske Federacije i DNR na Azovstalu u Mariupolju: borci neće biti srećni ako neko od njihovih kolega odluči da se preda, rekao je za "RIA Novosti" savetnik šefa vlade DNR Jan Gagin.

 

Kličko: Eksplozije u Kijevu, spasioci na terenu

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko objavio je da spasilačke službe rade na mestu eksplozija koje su odjeknule u Darnickiju, predgrađu Kijeva, preko noći i rano jutros.

Dodao je da je broj žrtava nepoznat.

SAD poslale oružje namenjeno Avganistancima

Vlada SAD je poslala ukrajinskim oružanim snagama naoružanje koje im pre samo nekoliko nedelja nije želela da isporuči, usled straha od eskalacije sukoba, piše "CNN".

"Rusija zauvek izgubila Ukrajinu"

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski smatra da je Rusija zauvek izgubila Ukrajinu i da je izgubila šanse da obnovi veze sa bilo kojim regionom zemlje.

Zelenski je u video obraćanju rekao da ruske snage na teritorijama koje su zauzele traže one koji su bili povezani sa ukrajinskom vojskom ili državnim strukturama jer misle da će im to pojednostaviti kontrolu nad teritorijom, prenosi Interfaks Ukrajina.

"Uspesi naše vojske na bojnom polju su zaista značajni, istorijski značajni. Ali još uvek nisu dovoljni da očistimo našu zemlju od okupatora. Još ćemo ih tući", rekao je ukrajinski predsednik u noćašnjem video obraćanju, uz ponovljeni poziv saveznicima da pošalju teže naoružanje i uvedu međunarodni embargo na rusku naftu, prenosi "Rojters".

Sirene širom Ukrajine

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Dnjepru, Sumskoj oblasti, Pokrovsku i Bahmutu. Stanovništvo je upozoreno da potraži zaklon.

Ukrajinske žrtve

Zelenski je rekao da je ubijeno 2.500 do 3.000 ukrajinskih vojnika Oko 2.500 i 3.000 ukrajinskih vojnika je ubijeno, a 10.000 povređeno od ruske invazije na naciju, rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u intervjuu za "CNN", čiji su delovi emitovani juče.

Ruske vlasti blokirale sajt moskovskog "Tajmsa"

Najveća ruska nezavisna novinska kuća na engleskom jeziku Moskva Tajms saopštila je danas da su ruske vlasti blokirale njenu internet stranicu na ruskom jeziku zbog kritičkog izveštavanja o ratu u Ukrajini.

U saopštenju se navodi da je veb-sajt na ruskom jeziku postao nedostupan za neke korisnike i citirana je odluka kancelarije glavnog tužioca da ograniči pristup.

Rusi su izveli raketni udar na Kirovogradsku oblast

Oko 22:30 časova u Aleksandriji u Kirovogradskoj oblasti sinoć ruska vojska je izvela raketni udar na infrastrukturu aerodroma, rekao je gradonačelnik Kuzmenko.

Sve vesti od jučerašnjeg dana možete pogledati OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (5)

Loading
Sekapersa

16.04.2022 08:32

Kadaće ova budala zelena već jednom da nestane sa ekrana,on idiot i čita sa idiota,imali neko da mu kaže da ti što mu pišu ove pesmice su idioti kao i on,zar ne vidi da uništi uništi i narod i državu totalno,a ono što ostane uvaljuje sve više u dugove,koje će i čukununuci ukrajinaca da plačaju,naravno oni koji budu živeli tu

USAF

16.04.2022 08:44

Potapanjem ruskog komandnog broda hrabri Ukrainci su Pobedili agresora!

Dalibor

16.04.2022 13:38

Rusija je u ovom ratu već izgubila i krene prema njeno samouništenje. Rusija je već uništena a tek ćemo gledati njeno siromašto, propast i bedu za par godina. Niko ne bi hteo biti u rusku kožu. Ne daj BOŽE

Điki

16.04.2022 23:10

@Dalibor - Polupismeni, malo se informiši o dagađajima pa onda komentariši

Jova

16.04.2022 23:32

Rusija! Rusija ne da nije ništa ulagala u našu zemlju. Ona je sve dobila na tacnu iz Srbije i samo usisala i nosila za Rusiju. Po ovim komentarima ovde i ja mogu takodje potvrditi da Rusija Srbiju je pošteno iskoristila i previše dugo se sprdala sa nama. Nikad više nećemo blizu Rusije. Zahvaljujemo se Evropi što su otvorili fabrike (kakve god bile) i zaposlili naš narod dok ruski narod nastavili da piju votku kod nih u Rusiji i razmislili šta još mogu da nam uzmu. Hvala Putine, ali zaboravi ti našu Srbiju.