TRAMP I BAJDEN SE SLAŽU Zajedničko im je mišljenje o dešavanjima u Ukrajini
EPA / Profimedia

Bivši predsednik Tramp pridružio se predsedniku Bajdenu koji je nazvao rusku ofanzivu na Ukrajinu genocidom tokom intervjua za Foks njuz u sredu uveče.

Dok je Tramp kritikovao Bajdena zbog politike za koju je rekao da je dovela do rekordno visoke inflacije, rekao je:

– A sada dodajte tome šta se dešava u Ukrajini. To je genocid.

Ovaj komentar dolazi dan nakon što je Bajden u utorak optužio ruskog predsednika Vladimira Putina za genocid.

– Vaš porodični budžet, vaša sposobnost da napunite rezervoar, ništa od toga ne bi trebalo da zavisi od toga da li će diktator objaviti rat i počiniti genocid na pola sveta – rekao je Bajden.

Bajden je kasnije tokom razgovora sa novinarima potvrdio svoje uverenje da Putinovi postupci predstavljaju genocid, ali je kazao da će njegovi advokati doneti konačnu odluku.

– Postaje sve jasnije da Putin samo pokušava da zbriše ideju da je Ukrajinac – rekao je Bajden i dodao da se "dokazi povećavaju".

Tramp, koji se hvali bliskim ličnim odnosom sa Putinom, ranije je nazvao rusku invaziju „holokaustom“. Tramp je kasnije razradio svoje komentare u intervjuu voditelju Foks Njuza Šonu Henitiju, rekavši:

– Ovo je genocid koji se dešava.

Bajden je u sredu najavio da će njegova administracija odobriti 800 miliona dolara dodatne bezbednosne pomoći Ukrajini, uključujući artiljeriju, helikoptere i oklopne transportere.

Iako SAD nisu zvanično označile Putinov ratni genocid, utvrdile su da Rusija čini ratne zločine. Civilni udeo u ratu je nejasan; međutim, Ujedinjene nacije procenjuju da je skoro 2.000 civila ubijeno, dok je gradonačelnik Mariupolja ove nedelje tvrdio da je samo u njegovom gradu poginulo 10.000.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading