PENTAGON: UKRAJINA MOŽE DA POBEDI! Pogled na situaciju na frontu iz američkog ugla
Foto: mil.gov.ua

- Naravno da oni mogu da pobede - kazao je portparol Pentagona Džon Kirbi na konferenciji za novinare.

- Dokaz za to je u ishodima koje svakodnevno vidimo. Oni apsolutno mogu da pobede - ocenio je Kirbi, dodavši da su se ruske snage potpuno povukle iz Kijevske i Černihovske oblasti.

DNR: Ukrajinska vojska zapalila svoj brod

Ukrajinska vojska zapalila je komandni brod ukrajinske mornarice Donbas u luci Mariupolj, saopštila je juče Narodna milicija DNR.

- Prema našim informacijama, ukrajinski nacionalisti nastavljaju s namernim pokušajima da unište brodove u luci Mariupolj. Nakon što su zapalili turski brod „Azburg“, ukrajinski militanti su krenuli da organizuju još jednu provokaciju. Pametni momci iz ukrajinskog 83. informativno-psihološkog operativnog centra i nacionalisti Azova zapalili su komandni brod Donbasa - navodi se u saopštenju, te dodaje da ne isključuju da će „ukrajinski i strani mediji uskoro početi da šire video-snimke na kojima se vide mrtvi članovi posade kako bi diskreditovali ruske trupe“.

Ukrajinska strana navodi da je sporo napredovanje ruske vojske zaustavljeno zbog velikih gubitaka na ratištu i nestašice u snabdevanju, a da pokušaji Rusa da snage pregrupišu u blizini Kijeva nisu dali rezultat. Međunarodni posmatrači tvrde da su Rusi koji se povlače sa severa Ukrajine pretrpeli ozbiljne gubitke, pa čak i da su njihove jedinice postale borbeno neefikasne, što će zahtevati njihovo ponovno opremanje i obnovu kako bi bile vraćene na front.

PENTAGON: UKRAJINA MOŽE DA POBEDI! Pogled na situaciju na frontu iz američkog ugla

Tanjug/Ap

 

Prema Institutu za proučavanje rata, sa sedištem u SAD, glavni deo ruskih snaga u blizini Kijeva završio je organizovano povlačenje pokriveno artiljerijom, ali ni to nije odrađeno kako treba, pošto su navodno džepovi ruskih snaga ostali u Ukrajini. Prema izveštajima lokalnih vlasti, mnoge od tih zaostalih ruskih snaga uništene su u Sumskoj i Černihovskoj oblasti.

Britanci: Rusi ciljaju infrastrukturu

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da Rusija bombarduje infrastrukturne ciljeve kako bi iscrpla ukrajinsku vladu i vojsku, dok se priprema za ponovni napad na istok zemlje.

Ministarstvo je u obaveštajnom izveštaju navelo da je „napredovanje ofanzivnih operacija u istočnoj Ukrajini glavni fokus ruskih vojnih snaga“, kao i da Rusija artiljerijom i vazdušnim napadima gađa „liniju kontrole“ između područja pod kontrolom Ukrajine u Donbasu i onih koje drže proruske snage.

- Ruske trupe koje pokušavaju da se pregrupišu nakon povlačenja iz okoline Kijeva će verovatno morati da se vrate u svoje jedinice, potvrde koji su vojnici prisutni, razvrstaju opremu i procene njenu borbenu gotovost, te da se potpuno rekonstruišu pre nego što uopšte počnu da primaju zamene, novu opremu i pripreme se za dalja borbena dejstva - navode ukrajinske bezbednosne snage.

PENTAGON: UKRAJINA MOŽE DA POBEDI! Pogled na situaciju na frontu iz američkog ugla

Tanjug/Ap

 

Prema podacima Ukrajine, do 2. aprila 75 ruskih bataljonskih taktičkih grupa je i dalje bilo operativno. U međuvremenu, u Rusiji i Belorusiji su obnavljane 34 bataljonske taktičke grupe, dok je 16 drugih uništeno u borbama. Na početku invazije, verovalo se da je Rusija rasporedila skoro 120-125 bataljonskih taktičkih grupa protiv Ukrajine.

Konašenkov: Uništena četiri skladišta goriva

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je juče da su njihove rakete tokom noći uništile četiri skladišta goriva u ukrajinskim gradovima Nikolajev, Harkov, Zaporožje i Čugujev, iz kojih je snabdevana ukrajinska vojska u blizini Nikolajeva i Harkova i u regionu Donbasa.

Kako je dodao portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov, ruske snage su do sada uništile 408 bespilotnih letelica, 216 višecevnih raketnih sistema, 1.987 tenkova i oklopnih vozila ukrajinske vojske, kao i 125 aviona, 93 helikoptera, 227 PVO sistema, 862 komada oružja poljske artiljerije i minobacača, te 1.888 specijalnih vojnih vozila.

Samo u sredu operativno-taktička avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije pogodila je 29 ukrajinskih vojnih objekata, rekao je Konašenkov.

Oleksij Arestovič, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, izjavio je da su ruski vazdušni napadi sada fokusirani uglavnom na područja istočne Ukrajine, gde pokušavaju da opkole ukrajinske snage, ali da je situacija pod kontrolom i da im to neće uspeti.

S druge strane, situacija u Donbasu deluje kao da ide naruku ruskoj strani. U Mariupolju su, kako je saopštio predstavnik Narodne milicije DNR Eduard Basurin, završene glavne borbe, a okršaji se vode još samo u luci i na području fabrike „Azovstalj“, gde se nalazi oko 3.000 ukrajinskih vojnika, te da je oslobođeno oko 60 odsto teritorije DNR.

Gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko izjavio je da je u tom lučkom gradu poginulo više od 5.000 civila, među kojima 210 dece i da je više od 90 odsto gradske infrastrukture uništeno. Bojčenka će, inače, na čelu gradske administracije zameniti Konstantin Ivaščev, koga je na tu poziciju imenovao lider DNR Denis Pušilin.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading