Poljska
Foto: Alo/Printscreen

 Varšava je rekla da će od Belorusije zahtevati izručenje migranta odgovornog za ubistvo. Vojnika, koji se pominje samo imenom Mateuš, krajem maja nožem su izboli migranti koji su pokušavali da pređu granicu. Vojska je saopštila da je Mateuš preminuo u četvrtak.

- Uprkos pruženoj pomoći na mestu zločinačkog napada na granici s Belorusijom i naporima lekara njegov život nije mogao biti spašen - navodi se u saopštenju.

Granica s Belorusijom, podsetimo, žarište je migranata koji su uz navodnu dozvolu Minska počeli da se skupljaju 2021. godine tražeći novu rutu ka Evropi. Brisel tvrdi da je taj potez osmišljen kako bi se stvorila kriza.

 

 

Poslednjih nedelja došlo je do povećanja broja migranata koji pokušavaju ilegalno da pređu granicu s Poljskom, a graničari su izvestili o brojnim nasilnim incidentima.

- Tražimo da beloruske vlasti utvrde identitet ubice i predaju ga poljskim vlastima - rekao je ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski i dodao da će protesna nota biti uručena beloruskom otpravniku poslova.

Poljska je nedavno najavila planove za jačanje granice i ponovno uvođenje tampon zone od 200 metara. Belorusija odbacuje optužbe da pomaže migrantim da dođu do poljske granice.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading