SAD ŽELE POČETAK RAZGOVORA SA KINOM Tema je nuklearno oružje
Foto: EPA/EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

"Važno je imati početne pregovore o kontroli naoružanja u novembru sa Kinom", rekao je Vadi za vašingtonski istraživački Centar za strateške i međunarodne studije, ali i naglasio potrebu da oni uključe ključne kineske donosioce odluka ili uticajne ljude o nuklearnom oružju u zemlji, preneo je Rojters. 

"Znamo da nećemo uskoro ući u formalne pregovore o kontroli naoružanja. Znamo da se njihov arsenal još gradi", rekao je Vadi i dodao da na frontu kontrole naoružanja, SAD zaista žele da vide Kinu kako odgovara na neke od suštinskijih američkih ideja o smanjenju rizika i da još uvek čekaju da vide da li će odgovoriti.

SAD i Kina održale su prve razgovore o nuklearnom oružju u poslednjih skoro pet godina 6. novembra, ali sastanak nije imao konkretne rezultate.

Ti razgovori su održani uoči decembarskog samita između predsednika SAD Džozefa Bajdena i predsednika Kine Si Đinpinga na kojem je najavljen nastavak vojnog dijaloga.

U svom godišnjem izveštaju o kineskoj vojsci u oktobru, Pentagon je naveo da Kina ima više od 500 operativnih nuklearnih bojevih glava i da će verovatno do 2030. imati preko 1.000 nuklearnih bojevih glava.

SAD imaju oko 3.700 nuklearnih bojevih glava, od kojih je raspoređeno otprilike 1.419 strateških nuklearnih bojevih glava, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading