"AMERIKA PLANIRA DA RASPOREDI NAJSMRTONOSNIJE ORUŽJE" Tenzije rastu - Moskva najavila žestok odgovor!
Foto: EPA/Alo Ilustracija/EPA

Ovo je rekao ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Rusija će preduzeti ozbiljne mere kao odgovor na predstojeće raspoređivanje svojih kopnenih raketnih sistema od strane SAD, koji su ranije bili zabranjeni Sporazum o nuklearnim projektilima srednjeg dometa (INF). Zbog akcija Vašingtona, sprema se trenutak kada će Rusija morati da donosi političke odluke o budućnost jednostranog moratorijuma na raspoređivanje INF-a, rekao je u intervjuu za RIA Novosti ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

- Naša posvećenost ovom moratorijumu je striktno povezana sa potencijalnom pojavom kopnenih INF raketa američke proizvodnje u relevantnim regionima. Zbog karakteristika upotrebe oružja ove klase, pitanje njihovog raspoređivanja od strane neprijateljskih zemalja je veoma osetljiv sa stanovišta ruske nacionalne bezbednosti. U slučaju Sjedinjenih Država, ovaj aspekt dobija „posebnu važnost s obzirom na direktnu vezu sa drugim faktorima koji utiču na stratešku stabilnost. Očigledno je da stvaranje dodatnih raketnih rizika od strane Vašingtona zahtevaće od nas da preduzmemo ozbiljne mere odmazde - rekao je Lavrov.

Istovremeno, prema njegovim rečima, „u nedostatku vanrednih koraka od strane Sjedinjenih Država da pojačaju pritisak na nas drugim sredstvima, Rusija neće biti prva koja će rasporediti raketno oružje koje je ranije bilo zabranjeno Sporazumom o INF. ”

- Međutim, sudeći po pripremama Pentagona , neće proći mnogo vremena pre nego što Amerikanci preduzmu praktičnu akciju za razmeštanje kopnenih INF raketa u različitim regionima sveta“, rekao je Lavrov.

Vašington je početkom 2019. najavio jednostrano povlačenje iz INF ugovora, optužujući Rusiju da ga krši. Moskva negira sve optužbe. Početkom jula 2019. godine ruski predsednik je potpisao zakon o suspendovanju sporazuma. U avgustu iste godine ugovor je raskinut. Rusija je više puta izjavila da se u potpunosti pridržava uslova INF Ugovora. Istovremeno, Moskva je napomenula da Rusija ima veoma ozbiljna pitanja za Vašington u vezi sa sprovođenjem sporazuma od strane samih Amerikanaca, a optužbe na račun Moskve da krši INF Sporazum su neosnovane pišu RIA Novosti.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading