Zelenski i Duda
Foto: EPA/EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA POLAND OUT

Naime, Moravjecki i njegova stranka Pravo i pravda (PiS) izgubili su na opštim izborima 15. oktobra od koalicije opozicionih partija na čelu sa Donaldom Tuskom. Iako je PiS najveća grupacija u novom sazivu parlamenta sa 191 poslanikom, opozicione stranke imaju ukupno 248 poslanika, što je sasvim dovoljno za formiranje vlade.

Ipak, predsednik Poljske, koji je simpatičan PiS-u, insistirao je da se Moravjeckom pruži prilika da pokuša da formira vladu.

- Ispunjavamo ustavni običaj tako što imenujemo vladu koja predstavlja grupu koja je pobedila na parlamentarnim izborima. Sa radošću gledam u premijera i ministre - rekao je Duda tokom ceremonije u ponedeljak.

Međutim, predsednici gornjeg i donjeg doma parlamenta, koji se nisu ni pojavili na svečanosti, pokazali su da je Dudino imenovanje zapravo farsa.

Nakon formiranja vlade, Moravjecki ima dve nedelje da pokuša da dobije poverenje parlamenta za program vlade. Ako to ne uspe, onda će parlament moći da izabere kandidata za premijera, ulogu koja će najverovatnije pripasti Donaldu Tusku.

- Vlada premijera Donalda Tuska, što se tiče strukture, je 100 odsto završena - rekao je jedan od članova Tuskove Građanske koalicije.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading