MI OBAVEŠTENI? MA DAJTE... Zaharova o istrazi "Severnog toka"
Foto: Alo! Ilustracija A.V.

Tri zemlje objavile su zajedničku izjavu u kojoj tvrde da su obavestile Rusiju o istragama terorističkih napada na „Severnim tokovima“.

Zaharova je rekla da su u pismu koje su Nemačka, Danska i Švedska poslale Savetu bezbednosti o istragama diverzije na gasovodima „Severni tok“ tvrdili da je Rusija, navodno, obaveštena o njihovom toku.

- To ne odgovara realnosti, vlasti tih zemalja kao i ranije uporno odbijaju saradnju sa Rusijom u istrazi ovog terorističkog akta i ne pružaju nikakve jasne odgovore na naša brojna zvanična obraćanja kako bi se podelile relevantne informacije. Sve tri države su odgovorile odbijanjem na zvanične zahteve Rusije o pružanju pravne pomoći i osnivanju zajedničke grupe za istragu - pojasnila je ona.

Istakla je da je primetno to što Nemačka, Danska i Švedska izbegavaju punopravno učešće u tematskim diskusijama Saveta bezbednosti UN i dodala da akcije, nažalost, samo pojačavaju sumnje Rusije u efikasnost nacionalnih istraga.

- Mi ćemo insistirati na neophodnosti transparentne, objektivne, depolitizovane istrage ovog terorističkog akta na objekat energetske infrastrukture - zaključila je Zaharova.

Eksplozije na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ dogodile su se istovremeno 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je reč o namernoj diverziji, a Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivični postupak o činu međunarodnog terorizma.

Operater gasovoda, kompanija „Nord strim AG“ saopštio je da je šteta na gasovodima bez presedana i da je nemoguće proceniti kada će ona biti otklonjena.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading