POTVRDA IZRAELSKE VOJSKE  Napadnut konvoj s iranskim oružjem u Siriji
EPA

Izraelska vojska je potvrdila da su njene vazduhoplovne snage napale konvoj vozila s iranskim oružjem blizu sirijsko-iračke granice početkom novembra, kada je poginulo deset osoba.

Načelnik Generalštaba izraelske vojske Aviv Kohavi rekao je danas da su izraelski obaveštajci otkrili da jedan od 25 kamiona u konvoju nosi oružje iz Irana u Liban i dodao da su piloti izveli „precizan napad”.

„Morali smo da pošaljemo pilote na pravo mesto, da izbegnemo rakete zemlja-vazduh. Morali su da napadnu, morali su da pogode ciljeve i da se vrate bezbedno, a da ne ubiju ljude koje ne bi trebalo ubiti”, rekao je Kohavi prenosi Beta.

On je rekao da je zahvaljući „naprednim mogućnostima” otkriveno da kamion broj osam nosi oružje, prenose izraelski mediji.

U vreme napada, u kojem je poginulo deset ljudi, uključujući Irance, izraelska vojska je odbila da bilo šta komentariše, u skladu sa politikom da ne potvrđuje umešanost u napade u Siriji.

Sumnja se da je Izrael proteklih godina izveo stotine napada na ciljeve u delovima Sirije koje kontroliše vlada u Damasku, ali izraelska vlada retko preuzima odgovornost za takve operacije. Izrael, međutim, ne krije da napada isporuke oružja i punktove organizacija povezanih s Iranom poput libanskog Hezbolaha.

Izraelski mediji navode da nije jasno zašto je Kohavi, čiji mandat ističe u januaru, odlučio da prizna odgovornost izraelske vojske za napad početkom novembra.

Libanski Hezbolah je u novembru saopštio da nije povezan sa napadnutim konvojem.

Grupa Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je napadnut tanker koji je prenosio gorivo i kamion s oružjem za oružane formacije u sirijskoj istočnoj provinciji Deir el-Zur.

Većina napada izraelske vojske usmerena je na područja bliže Damasku ili centralnomm delu zemlje, ali je bilo napada i van tog područja, uključujući provinciju Deir el-Zur.

Iran je saveznik sirijskog predsednika Bašara Asada i poslao je hiljade boraca da pomogne sirijskim vojnicima u ratu koji traje već 11 godina. I Teheran i vlada u Damasku su saveznici Hezbolaha koji se bori na strani Asadovih snaga.

Veliki deo sirijskog vazdušnog prostora kontroliše Rusija, čiji su odnosi s Izraelom pogoršani proteklih meseci zbog izraelskog odnosa prema ruskom ratu u Ukrajini.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
alex

14.12.2022 18:56

izrael nekadasnji jedini narod sa verom u jednog,istinitog,boga pa skoro unisten od strane mnogobozacke rimske imperije i iz pepela izrastao u povracenu versko drzavnu zajednicu je,zasto?,prisao na stranu naslednika rimske imperije anglomerickim savezom koji je preuzeo vatikanski inkvi zicioni mnogobozacki agresivni sistem.