RUSI SE POVUKLI, UKRAJINCI SLAVE! Situaciju na frontu svaka strana komentariše u svoju korist, nejasno ko je u pravu
Profimedia

„Na desnoj obali nije ostavljen ni jedan jedini komad vojne opreme i naoružanja. Formacije i vojne jedinice Oružanih snaga Rusije zauzele su odbrambene linije na unapred pripremljenim položajima“, navedeno je u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane nakon što su ukrajinski mediji počeli da izveštavaju o tome da su u Hersonu Rusi ostavili na stotine raznih vojnih vozila, među kojima i veliki broj borbenih.

Skot Riter, vojni analitičar i bivši obaveštajni oficir Korpusa američkih marinaca, rekao je za Sputnjik da na ovaj potez ne treba gledati kao na ruski poraz, već kao na Pirovu pobedu Ukrajinaca.

Peskov: Hersonska oblast ostaje deo Rusije

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov isključio je bilo kakve promene statusa Hersonske oblasti u vezi s povlačenjem ruskih trupa iz Hersona na levu obalu Dnjepra. On je na pitanje da li je moguće promeniti status te oblasti čije je pripajanje Rusija proglasila krajem septembra, odgovorio da je Hersonska oblast subjekat Ruske Federacije i da je taj status zakonski definisan i fiksiran.

Dodao je i da povlačenje iz Herson nije ponižavajuće za predsednika Rusije Vladimira Putina.

- Mislim da je odluka doneta zbog vremenskih prilika i spasavanja civila koji bi stradali na tom prostoru koji sada nema veliku taktičku važnost. Ova odluka je i vojna, jer je bilo otežano snabdevanje trupa. Sada Rusi mogu da drže drugu obalu dok se ne reorganizuju i ponovo zauzmu grad, ali i napreduju dublje u Ukrajinu - rekao je Riter, koji smatra da je ovo bez sumnje trenutno velika politička pobeda za Kijev.

- Kijev je do sada povratio samo neke male gradove, a Herson je bio glavna meta Zelenskog još od početka ofanzive u septembru. Njemu ta pobeda osigurava nastavak vojne pomoći Zapada, ali to je samo politička pobeda. Čim Rusi krenu s onih 300.000 mobilisanih vojnika, povratiće grad, pa možda stići i do Odese - smatra on.

Zelenski: Oslobođeno 41 naselje na jugu zemlje

Ukrajinske snage su oslobodile 41 naselje napredujući na jugu zemlje, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, i dodao da je ubijen određen broj prokijevskih vojnika. On je istakao da iako su Ukrajinci radosni, moraju sada i zauvek zapamtiti šta taj pokret znači - „svaki korak ukrajinskih odbrambenih snaga predstavlja živote date za slobodu Ukrajinaca“.

S druge strane, na Zapadu je povlačenje okarakterisano kao još jedan sraman poraz ruske vojske. U komentaru CNN navodi se da je ono ponižavajuće, ali i očekivano, s obzirom na dešavanja na frontu. Zapadni mediji javljaju da su na ulice Hersona izašli građani koji su odlučili da ostanu u gradu, te da mašu ukrajinskim zastavama i slave i da cepaju i ruše ruske simbole koji su ostali u gradu.

Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je u svom najnovijem izveštaju da Ukrajina ima inicijativu na frontu i da oslobođenje Hersona neće biti poslednja pobeda Ukrajine u ratu. Analitičari ISW predviđaju da će se borbe nastaviti ne samo na jugu već i oko grada Bahmuta u istočnoj Donjeckoj oblasti, jedinog mesta gde ruske snage još pokušavaju da napadnu i zauzmu teritoriju. Što se tiče severne oblasti Luganska, ukrajinske snage tamo nastavljaju s kontranapadom, saopštio je ISW.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading