STRUČNJACI TVRDE: Moskva ima zastrašujući odgovor na sankcije, SAD mogu ostati bez svoje najveće države!
EPA/YURI KOCHETKOV

Specijalna operacija u Ukrajini je do krajnjih granica zagrejala odnose Rusije i SAD. Kako napominju autori, Vašington ne štedi napore da izvrši pritisak na Moskvu.

Tako su Sjedinjene Države i njihovi evropski saveznici zamrzli ruske zlatne i devizne rezerve u iznosu od oko 300 milijardi dolara i uveli sankcije Ruskoj Federaciji bez presedana.

- Očigledno, SAD žele da Rusija bankrotira i da unište rusku ekonomiju za specijalnu operaciju u Ukrajini - navodi se u članku.

Takođe, neki američki senatori počeli su da se izjašnjavaju da Rusiju treba uvrstiti na listu „sponzora terorizma“. Američki državni sekretar Entoni Blinken je otvoreno izjavio da Vašington razmatra takvu mogućnost. Prema kineskim analitičarima, taj potez bi mogao da naruši imidž Rusije u međunarodnoj areni.

 

 

- Ako američka vlada prihvati ovaj predlog, zemlje širom sveta će morati da izaberu jednu od opcija. Prvi je da slušamo SAD i da ne kvarimo odnose sa njima. Drugi je ignorisati odluku SAD, ali pasti pod njihov snažan pritisak. Naravno, to se ne odnosi na one zemlje koje imaju veliku ekonomsku i vojnu moć i gledaju na problem sa fer tačke gledišta - navodi se u publikaciji.

Tako, po njihovom mišljenju, države planiraju da zadaju dva smrtonosna udarca: da nanesu štetu ruskoj ekonomiji i izoluju zemlju. Međutim, Moskva ima razoružavajući odgovor na ovo, kažu stručnjaci.

- Naravno, Rusija neće dozvoliti Sjedinjenim Državama da rade šta god žele. Moskva je pripremila kontraudar. Nedavno je predsednik Državne dume Ruske Federacije Vjačeslav Volodin iznenada najavio da Rusija ima šta da vrati – na primer, Aljasku - piše Sohu.

 

 

Aljaska je najveća američka država. Njena veličina je više od 1,5 hiljada kvadratnih kilometara (17% celokupne teritorije SAD). Ovaj region je bogat naftom i igra stratešku ulogu u planovima Pentagona.

- Naravno, Sjedinjene Države kontrolišu ovu zemlju više od 150 godina i Rusiji neće biti tako lako da je vrati, ali odnosi između Vašingtona i Moskve su dostigli opasnu fazu - navodi se u materijalu.

Kako napominju autori, SAD nikada nisu bile u direktnom sukobu ni sa Sovjetskim Savezom ni sa Rusijom. Međutim, agresivne akcije američkih vlasti čine takav okršaj sasvim realnim. Ako države preduzmu drastične mere, Ruska Federacija može da odgovori Sjedinjenim Državama nezamislivom silom.

Sve o ratu u Ukrajini pratite u našem BLOGU UŽIVO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading