Desetkovana čitava brigada OSU; Ukrajinci granatiraju na šest položaja (FOTO/VIDEO)
Foto: mil.ru

Borbe na istoku i jugu Ukrajine ne prestaju.Borbe na istoku i jugu Ukrajine ne prestaju. 

I ruska i ukrajinska strana tvrde kako dobijaju rat i optužuju onu drugu za gađanje civilnih ciljeva kao i upotrebu istih za skladištenje i skrivanje oružja. 

U Istanbulu potpisan sporazum o deblokadi izvoza ukrajinskog žita preko Crnog mora, ali situacija na terenu ne pokazuje da će se taj sporazum i ostvariti jer se Moskva i Kijev međusobno optužuju da će za svesnu opsrukciju dogovorenog. 

Primirje, kako stvat stoje nije na vidiku i borbe se nastavljaju nesmanjenom žestinom.

KRAJ BLOGA

Stanje u Mariupolju se popravlja

22:50 - Sve plaže oslobođenog Marijupolja potpuno su očišćene od mina. Ovo je saopštio načelnik gradske uprave Konstantin Ivaščenko.

-Zahvaljujući naporima vojske Ruske Federacije, specijalista Ministarstva za vanredne situacije, kao i komunalnih preduzeća, mogu odgovorno da izjavim: nema opasnosti po živote turista.

 

 

Takođe, prema njegovim rečima, izvršeno je i unapređenje popularnih urbanih rekreativnih zona.

Ranije danas službe za hitne slučajeve javile su da je vodosnabdevanje nastavljeno u svim okruzima Marijupolja.

Tramp verbalno napao Bajdena

22:35 - Bivši šef Bele kuće rekao je da je Vašington Kijevu izdvojio preko 60 milijardi dolara. Tramp je podsetio da SAD sada imaju 35 biliona dolara javnog duga, ali vlasti nastavljaju da šalju novac u inostranstvo.

- Evropske zemlje, koje su očigledno više pogođene ovim od nas, dale su samo mali deo ovog iznosa - rekao je Tramp.

Desetkovana čitava brigada OSU; Ukrajinci granatiraju na šest položaja (FOTO/VIDEO)

Foto: Tanjug Win Mcnamee

 

Tramp je rekao i da je Bajden pretvorio SAD u "siromašnu zemlju".

Republikanac je siguran da sada "niko ne poštuje SAD".

Takođe, Tramp je uz aplauz učesnika studentske konferencije na Floridi rekao da postoje samo dva pola.

Sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrajine

22:13 - Mapa prikazuje regione Ukrajine gde je trenutno na snazi alarm za vazdušni napad.

 

 

Ruske snage i Vagner ušli u TE Ugledar

21:49 - Do 24. jula uveče, jurišni odredi Vagner grupe, u saradnji sa jedinicama NM LDNR, oslobodili su Uglegorsku TE.

 

 

Otpor vatrenih tačaka Oružanih snaga Ukrajine je ugušen. Neprijateljski odbrambeni čvor je očišćen.

Ukrajinci tuku po Petrovskom okrugu

21:34 - Ukrajinske trupe su u 22:10 ispalile četiri granate kalibra 155mm na Petrovski okrug Donjecka, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju vatre.

Zelenski: I okupatori priznaju da ćemo pobediti

21:00 - Posle punih pet meseci ruskih napada, Ukrajina će nastaviti da čini sve što može da nanese što je moguće više štete svom neprijatelju, poručio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

"Čak i okupatori priznaju da ćemo pobediti. Stalno to čujemo u njihovim razgovorima. To govore svojim rođacima kada ih zovu", rekao je Zelenski pozdravljajući predstojeći Dan ukrajinske državnosti, 28. jul, novouvedeni državni praznik koji je on kao predsednik proglasio u avgustu prošle godine, prenosi Rojters.

 

 


Kao i svaki dan poslednjih meseci, Zelenski je i danas ponovio da Ukrajina ne posustaje.

 

 

Zarobljeno 18 ukrajinskih vojnika

20:45 - Snimak, na kome se vidi kako izgleda jedno od zarobljavanja pripadnika ukrajinskih snaga, se pojavio na društvenim mrežama.

Tokom ove akcije zarobljeno je 18 ukrajinskih vojnika. Lokacija i vreme akcije nisu navedeni.

 

 

Rusi tvrde: Granatirana škola u Gorlovki

20:22 - U posledicama granatiranja Gorlovke od strane Oružanih snaga Ukrajine, oštećena je dečija i omladinska sportska škola. Pričinjena je šteta na bazenu koji se nalazi u bazi Dečje omladinske sportske škole.

 

 

Desetkovana brigada Oružanih snaga Ukrajine

19:55 - MO Rusije saopštilo je da je uništeno 70 odsto ljudstva ukrajinske brigade u DNR.

Ovaj procenat je postignut kao rezultat vatrenog uništenja položaja 108. i 109. bataljona 10. brdske jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine u Verhnekamenskom rejonu u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Ranije su Oružane snage Rusije visokopreciznim raketama dugog dometa morskog baziranja uništile skladište protivbrodskih raketa Harpun i ukrajinski ratni brod Oružanih snaga Ukrajine u luci Odesa.

Ukrajinska vojska granatirala Donjeck i Jasinuvatu

19:40 - Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC) saopštilo je da je ukrajinska vojska granatirala Donjeck i Jasinuvatu.

"Zabeleženo je granatiranje sa strane VFU u pravcu naselja Krasnogorovka - grad Donjeck (Petrovski okrug): ispaljeno je pet granata kalibra 122 mm; 18:30 - naselje Avdijevku - naselje Jasinuvata: ispaljeno je šest granata kalibra 122 mm", saopštilo je predstavništvo u Telegramu.

Oružane snage Ukrajine ispalile su i sedam granata na naselje Spartak i četiri na Mineralni, prenose ruski izvori.

 

 

Lavrov o ukrajinskom žitu

19:20 - Pratnju za brodove sa ukrajinskim žitom u Crnom moru će zajedno sa Rusijom i Turskom obezbeđivati i treća strana koju će biti naknadno određena, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Desetkovana čitava brigada OSU; Ukrajinci granatiraju na šest položaja (FOTO/VIDEO)

EPA/ KIRILL KUDRYAVTSEV / POOL

 

„U Istanbulu smo uspeli da postignemo dogovor: Ukrajina će se baviti deminiranjem, puštanjem brodova na otvoreno more, a Rusija, Turska i još jedan učesnik, koji će biti određen, pratiće brodove do Bosfora“, rekao je Lavrov tokom sastanka sa stalnim predstavnicima zemalja članica Arapske lige.
 

Kanađanin poginuo u Ukrajini

19:10 - Kanadsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je upoznato sa pogibijom jednog Kanađanina u Ukrajini.

„Ministarstvo spoljnih poslova Kanade upoznato je sa pogibijom jednog Kanađanina u Ukrajini. Konzularno osoblje održava kontakt sa porodicom i pruža konzularnu pomoć“, prenela je agencija Rojters.

List „Politiko“ javio je ranije da je ove nedelje uništena grupa plaćenika, koju su činila dva državljanina Sjedinjenih Američkih Država, jedan Kanađanin i jedan državljanin Švedske, koji su se borili u Ukrajini na strani Kijeva.

Istraga raketiranja grada u LNR

18.57 Istražni komitet Rusije snimiće posledice granatiranja ukrajinskih trupa grada Krasni Luč u LNR, navodi se u Telegram kanalu resora.

-Istražitelji će snimiti posledice granatiranja grada Krasni Luč Luganske Narodne Republike, navodi se u izveštaju.

Napominje se da su 24. jula tri osobe povređene u udaru ukrajinske vojske na grad Krasni Luč iz višecevnih raketnih sistema HIMARS. Povređeni se nalaze u bolnici.

Džonson želi još jednom u Ukrajinu pre nego što napusti Dauning Strit

18.47 Boris Džonson želi treći put u Ukrajinu usred ruske invazije kako bi se ponovo sastao sa Zelenskim pre nego što napusti Dauning strit, piše Telegraf.

Ruska vojska objavila snimak dejstva jedinica specijalnih snaga 

18.09 Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak borbenog rada jedinica specijalnih snaga Zapadnog vojnog okruga tokom izvođenja specijalne vojne operacije (SVO).

Ministarstvo odbrane je saopštilo da Oružane snage Ruske Federacije u toku specijalne vojne operacije nastavljaju da napadaju vojne objekte ukrajinskih trupa koristeći informacije dobijene od obaveštajnih službi i jedinica specijalnih snaga.

Oboreno 5 dronova i 10 raketa

18.05 Tokom dana ruski PVO sistemi oborili su pet ukrajinskih bespilotnih letelica u oblastima naselja Korobki, Pjatihatka, Hersonska oblast, Topolsko, Harkovska oblast, Šerbaki, Zaporoška oblast, i grada Donjeck.

Pored toga, deset granata višecevnih raketnih sistema „Uragan“ i „HIMARS“ presretnuto je u okruzima Novonikolajevka, Zaporoška oblast, Makijevka, Donjecka Narodna Republika, i Aleksejevka, Hersonska oblast.

Oleg Ustinenko: Devet meseci za izvoz ukrajinske pšenice

17.47 Za izvoz ukrajinske pšenice će biti potrebno oko osam do devet meseci, izjavio je savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog za ekonomska pitanja Oleg Ustinenko.
„Ako bismo sada razblokirali luke, mi bismo 60 miliona tona pšenice prevezli u roku od osam do devet meseci", rekao je on.
Prema njegovim rečima, trenutno se u Ukrajini nalazi 20 miliona tona pšenice za izvoz i još 40 miliona tona pšenice nakon nove žetve, ukupne vrednosti preko deset milijardi dolara.
U slučaju da morske luke ne budu otvorene biće potrebno do dve godine da se ova količina izveze, zaključio je Ustinenko.

Kadirov: Evropa čini sve da primora Rusiju da pređe na potpuni rat

17.42 Evropa svojim saopštenjima i vojnom podrškom sledi konkretan cilj - da primora Rusiju da pređe sa specijalne operacije na potpuni RAT upotrebom svih vrsta naoružanja duž cele linije fronta. Da li je to potrebno ukrajinskom narodu? Naravno da ne. A Zapadu? I te kako! NATO naivno veruje da će takav rat oslabiti Rusku Federaciju - rekao je Kadirov
 

Lavrov: Moskva se nada da će Gutereš rešiti izvoz žita iz Rusije

16.45 Rusija se nada da će generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upeti da reši problem sankcija koje onemogućavaju izvoz žita iz Rusije, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- Te nelegitimno uvedene sankcije sprečavaju izvoz žitarica iz Rusije, uključujući osiguranje, ulazak naših brodova u strane luke i dolazak stranih brodova u ruske luke - rekao je Lavrov nakon razgovora sa šefom egipatske diplomatije Samehom Šukrijem, preneo je TASS.

Ruski višecevni raketni sistem „Solncepek“ uništava ukrajinske pozicije kod Severska

 

 

 

 

 

Rusi su objavili snimak lansiranja raketa na ukrajinske vojne ciljeve u luci Odesa

 

 

 

 

Lavrov: Traže od Ukrajine da se bori do kraja, a svi znamo kakav će kraj biti

15.04 - Rusija nema predrasude po pitanju nastavka pregovora sa Kijevom o širem spektru pitanja, ali to ne zavisi od nje, saopštio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na konferenciji za štampu u Kairu. Konferenciju za štampu možete pogledati OVDE.

Strašan ruski udar

14.47 - Rusi su objavili snimak lansiranja raketa na ukrajinske vojne ciljeve u luci Odesa.

Ukrajina ponovo granatirala hidroelektranu Kahovka

14.03Ukrajinske trupe ponovo su ispalile granate na područje hidroelektrane Kahovka i most preko reke Inhulec u selu Darjevka u Hersonskoj oblasti, saopštio je danas Kiril Stremousov, zamenik načelnika vojno-civilne administracije tog regiona.

Ruska vojska priznala: Gađali smo luku u Odesi, ovo su bile naše mete

13.19 - Ruska mornarica uništila je u luci Odesa ukrajinski ratni brod i skladište američkih raketa Harpun, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije. Snimak napada možete pogledati OVDE.

Kijevu stižu raketni bacači

12.31 - Šef kancelarije predsednika Ukrajine Andrej Jermak izjavio je da su američki kongresmeni na kraju sastanka sa Vladimirom Zelenskim obećali da će Kijev dobiti još 25-30 višecevnih raketnih bacača "himars" i "mlps", kao i veliku količinu municije za njih.

Kako je istakao, ključno pitanje u ovom trenutku je isporuka municije za zapadne sisteme.

Rusija proširila listu neprijateljskih zemalja

11.51 - Vlada Rusije proširila je listu neprijateljskih zemalja, stavivši na nju i ostrva Gernzi, Man i Bahame, koja su podržala sankcije

Gine strana legija

11.19 - Tokom ove nedelje u borbama u Donbasu poginuli državljani SAD, Kanade i Švedske, piše "Politiko", pozivajuće se na Ruslana Mirošničenka koji je potpisan kao komandir stranaca.

Poginuli su američki državljanin Luk Lucišin i Brajan Jang, državljanin Kanade Emil Antuan Roj-Sirua i Šveđanin Edvard Selender Patrinjani. Oni su bili u sastavu snaga specijalne operacije ukrajinske teritorijalne odbrane.

Šolc udario zabranu

10.46 - Nemački kancelar Olaf Šolc, navodno, zadržava isporuke Kijevu 11 sistema protivvazdušne odbrane IRIS-T SLM koje ukrajinske vlasti nameravaju da kupe direktno od nemačkog proizvođača, piše "Vel tam Sontag", pozivajući se na neimenovane izvore.

Tramp o slanju novca Ukrajini

09.53 - Američke vlasti šalju Ukrajini previše novca u odnosu na evropske zemlje, kazao je bivši predsednik SAD Donald Tramp.

Desetkovana čitava brigada OSU; Ukrajinci granatiraju na šest položaja (FOTO/VIDEO)

EPA/DAVID MAXWELL

 

 

EVROPOL: Ukrajinske izbeglice švercuju oružje u EU i njime plaćaju robu i suluge!

09.25 - Evropol ima indicije da se iz Ukrajine u EU krijumčari oružje, a postoji bojazan da bi veće količine oružja i municije mogle pasti u ruke kriminalnih bandi, dok istovremeno političari pozivaju na efikasno praćenje oružja.

Snažne eksplozije u Horlivki

08.53 

Zelenski: Ukrajinske oružane snage, korak po korak, kreću se ka toj oblasti

08.29 - Ukrajinske snage postepeno se kreću ka istoku Hersonske oblasti, koju je Rusija zauzela na početku rata, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Rusija negira umešanost u granatiranje Odese

07.52 - Američki državni sekretar Entoni Blinken oštro je osudio ruski raketni napad u subotu na luku Odesa. Sa druge strane Rusija tvrdi da nema ništa sa tim. Detaljnije čitajte OVDE.

Vlasti DNR: Ukrajinska vojska gađala stambene zgrade zabranjenim oružjem

07:20 - Vlasti DNR iznele su optužbe da je ukrajinska vojska gađala stambene zgrade zabranjenim oružjem. 

Po tvrdnjama lokalnih zvaničnika VSU je koristila fosfornu municiju prilikom granatiranja Donjecka.

Fosforna municija sme da se koristi, po konvencijama, na bojnom polju, ali je njena upotreba zabranjena u naseljenim mestima ili blizu naseljenih mesta.

Ukrajinska strana se još nije oglasila tim povodom, ali su se na internetu našli mnogobrojni snimci koji prikazuju upotrebu te vrste oružja u Donjecku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading