BAJDEN PORUČIO: Nikud ne idite, ne prepuštamo ništa Rusiji, Kini i Iranu
Tanjug

Zalažući se za novi regionalni bezbednosni savez koji bi integrisao Izrael, američki predsednik Džozef Bajden poručio je danas na samitu SAD sa šest zalivskih država i Egiptom, Jordanom i Irakom, koji se održava u Džedi, da će SAD ostati čvrsto privržene svojim saveznicima na Bliskom istoku i da "nikuda ne idu".

"Nećemo otići i ostaviti vakuum da ga popune Kina, Rusija ili Iran", kazao je Bajden i dodao da je ponosan što može da kaže da se više ne vode ratovi u kojima su učestvovale američke snage.

Bajden, koji je svoje prvo putovanje na Bliski istok kao predsednik SAD započeo posetom Izraelu, na skupu u Džedi je predstavio svoju viziju i strategiju za angažovanje Amerike na Bliskom istoku, prenosi Rojters.

Saudijska Arabija nije ispunila očekivanja SAD i Izraela da bi samit mogao da doprinese da se postavi temelj za regionalni bezbednosni savez arapskih država koji bi uključivao Izrael, ocenjuje britanska agencija.

Plan za povezivanje sistema protivvazdušne odbrane mogao bi da bude neprihvatljiv za arapske zemlje koje nemaju veze sa jevrejskom državom i ne žele da budu deo alijanse protiv Irana, koji ima snažnu regionalnu mrežu saradnika u Iraku, Libanu i Jemenu.

Bajden se pre samita jutros sastao odvojeno sa liderima Iraka, Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata. 

Samit Saveta za saradnju u Zalivu je šansa za Bajdena da demonstrira posvećenost regionu pošto je veći deo njegovog mandata bio usredsređen na rat u Ukrajini i rastući uticaj Kine u Aziji.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading