RUSKI GENERAL NAĐEN MRTAV Pored njega ležao poklon koji je dobio od kolega
EPA

Penzionisani ruski obaveštajac Lev Sockov pronađen je mrtav u svom stanu u Moskvi, saopštile su vlasti. Policija kaže da prve informacije sugerišu da je 90-godišnji penzionisani general-major upotrebio pištolj koji je dobio na poklon od mongolskih kolega da izvrši samoubistvo.

Telo Sockova otkrila je njegova supruga u sredu oko podneva u kupatilu njihovog stana na jugozapadu Moskve, javili su ruski mediji, pozivajući se na izvore iz policije. Imao je prostrelnu ranu na glavi.

Sukob u Ukrajini u kritičnoj fazi - Alo.rs

"Prema prvim informacijama, uzrok smrti je samoubistvo“, saopštila je policija. Pored Sotskova je bio poluautomatski pištolj Tokarev TT-30, zajedno sa beleškom u kojoj je objašnjeno odakle mu.

"Pištolj je relikvija bitaka na reci Halhin-Gol. Dobio sam ga kada sam bio izaslanik mongolske tajne službe, povodom 500. godišnjice Ulan-Batora, 1989. godine. - L. Sotskov“, pisalo je.

Veteran je imao niz ozbiljnih zdravstvenih stanja i više puta je rekao svojim rođacima da je "umoran od života“, objavio je list Komersant.

Rođen u Lenjingradu 1932. godine, Sotskov se pridružio KGB-u 1959. godine, provevši više od 40 godina u spoljnoj i centralnoj obaveštajnoj službi Sovjetskog Saveza, a zatim i Rusije. Prvu glavnu upravu KGB-a nasledila je Spoljna obaveštajna služba (SVR)

Rat u Ukrajini, 113. dan - Alo.rs

"Nažalost, preminuo je general-major i dostojan veteran Spoljne obaveštajne službe“, rekao je Sergej Ivanov, šef službe za štampu SVR, opisujući smrt Sockova kao "ličnu tragediju“ za tu službu.

Nakon penzionisanja, Sotskov se posvetio istoriji, pregledavajući arhive SVR da bi napisao nekoliko knjiga o radu obaveštajne službe.

Dobio je specijalnu nagradu SVR 2006. za svoju knjigu "Operacija Tarantula“, koja detaljno opisuje aktivnosti sovjetske obaveštajne službe usmerene na britanske političare i špijune između 1930. i 1945. godine.

Sotskov je takođe objavio dokumente koji pokazuju da invazija nacističke Nemačke na SSSR u junu 1941. nije bila tako neočekivana kao što je to tvrdila zvanična istorija tog vremena.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading