PUTINOV KEC U RUKAVU DRŽI SVET U STRAHU Rat u Ukrajini će se završiti na jedan od ova 3 načina
Foto: Alo ilustracija

Ovaj ključni momenat bi takođe mogao da natera zapadne vlade da donesu tešku odluku, jer će nastavak sukoba uticati na njihove sopstvene ekonomije i zalihe oružja.

S druge strane, Rusija nagomilava značajnu topovsku prednost oko dva strateški važna grada u istočnoj Ukrajini, Kramatorska i Slavjanska.

- Mislim da će uskoro doći do tačke u kojoj će ili jedna, ili druga strana biti uspešne. Ili će Rusi stići do Slavjanska i Kramatorska ili će ih Ukrajinci ovde zaustaviti - rekao je visoki zvaničnik NATO-a koji je želeo da ostane anoniman.

Američki ministar obrane Lojd Ostin predvodio je u utorak radnu grupu od gotovo 50 zemalja, a glavna tema bila je aktuelna kriza. Tokom tog sastanka trebalo je da se razgovara o održivosti pružanja podrške Ukrajini po cenu pada državnih ekonomija i smanjivanja zaliha oružja zapadnih zemalja. Upoznat sa zapadnim obaveštajnim izvorima, CNN je saopštio da se očekuje da će SAD najaviti novo slanje paketa oružja i opreme u Ukrajinu.

PUTINOV KEC U RUKAVU DRŽI SVET U STRAHU Rat u Ukrajini će se završiti na jedan od ova 3 načina

Foto: EPA

 

Tri moguća scenarija

Prva opcija je da Rusija nastavi da ostvaruje postepeni napredak u dve ključne istočne provincije. Ili da se borbene linije svedu na ćorsokak, što bi dovelo do ogromnih žrtava na obe strane i dodatno oštetilo globalnu ekonomiju.

Zatim postoji druga mogućnost koju zvaničnici smatraju najmanje verovatnom, a to je da bi Rusija mogla da redefiniše svoje ratne ciljeve i objavi da je pobedila. Ipak, stručnjaci smatraju da je verovatnije, ako Rusija bude u stanju da konsoliduje neke od svojih dobitaka na istoku, da će ruski predsednik Vladimir Putin na kraju iskoristiti tu teritoriju kao polaznu osnovu za dalje prodor u Ukrajinu.

Takve slutnje ima i predsednik Volodimir Zelenski koji je tokom prethodnih dana izjavio da je siguran da će, ako Ukrajina ne bude dovoljno jaka, Rusija ići dalje. Zbog toga je kako kaže, od krucijalne važnosti da u ovim momentima ne izostane podrška Zapada.

- Siguran sam da će, ako Ukrajina nije dovoljno jaka, (Rusija) ići dalje. Pokazali smo im svoju snagu. I važno je da tu snagu zajedno sa nama pokažu i naši zapadni partneri. Zapadna vojna pomoć mora doći brže - rekao je on.

PUTINOV KEC U RUKAVU DRŽI SVET U STRAHU Rat u Ukrajini će se završiti na jedan od ova 3 načina

Foto: president.gov.ua

 

Iako američki zvaničnici tvrde da zapadno oružje redovno pristiže na prve linije borbe, sve je više lokalnih izveštaja o nestašici. Izvori su za CNN rekli da deo problema predstavlja prelazak boraca sa postojećih sistema sovjetskog naoružanja na zapadne sisteme usklađene s NATO-om.

Sa druge strane, zapadni zvaničnici uglavnom veruju da je Rusija u povoljnijoj poziciji na istoku isključivo zbog vojne masovnosti. Obe strane su pretrpele velike gubitke na prvim linijama fronta i sada se suočavaju sa nedostatkom ljudstva. Rusija je izgubila čak trećinu svojih kopnenih snaga, a američki obaveštajni zvaničnici su javno rekli da će se Rusija boriti da ostvari napredak bez potpune mobilizacije, što je politički opasan potez koji Putin do sada nije hteo da učini, piše "Telegraf".

Sve informacije o ukrajinskom sukobu pratite na našem blogu UŽIVO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Sslobodan1957

16.06.2022 11:02

Kada potrose svo oruzje, odlicna situacija za Rusiju pravac Poljska , Poljaci su se malo zaigrali.